Η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force – FATF), ο διεθνής οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, ψήφισε σήμερα να συμπεριληφθεί η Τουρκία στη «γκρίζα λίστα» της, βάζοντας το μέλος του ΝΑΤΟ στην ίδια κατηγορία προβληματικών χωρών με το Πακιστάν, την Υεμένη, τη Συρία, τη Βιρμανία και την Αϊτή, και μόνο μία βαθμίδα κάτω από κράτη όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, γράφει ο Μάικλ Ρούμπιν.
Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ασκεί δικτατορικό έλεγχο στα οικονομικά της Τουρκίας για σχεδόν δύο δεκαετίες, η κίνηση είναι βαθιά ντροπιαστική.
Είναι μια ανοιχτή αναγνώριση, παρά τις διαψεύσεις Τούρκων διπλωματών και εκείνων στη Δύση που κάνουν δουλίτσες με την Τουρκία ή είναι νεροκουβαλητές της, για τη θολερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Τουρκίας και για την οικονομική αλληλεπίδραση της Τουρκίας με ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος.
Σε μια εποχή που το νόμισμα της Τουρκίας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, θα δυσκολέψει τον Ερντογάν να προσελκύσει τις ξένες επενδύσεις που τόσο χρειάζεται η Τουρκία.
Ο πραγματικός κίνδυνος για τον Ερντογάν, ωστόσο, μπορεί να είναι μεγαλύτερος.
Ενώ η λάμψη της Τουρκίας έχει εξασθενίσει μεταξύ εκείνων που προορίζονται να ζήσουν κατά μήκος των συνόρων της, η Τουρκία έχει διατηρήσει αξιοσημείωτη ασυλία για τη συμπεριφορά της στους διεθνείς οργανισμούς.
Ο ηγέτης του ΝΑΤΟ, για παράδειγμα, εξυμνεί συχνά τον ρόλο και τις δυνατότητες της Τουρκίας.
Η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιμετωπίζουν την Τουρκία με το γάντι, όπως και τη βαθιά ριζωμένη διαφθορά του καθεστώτος Ερντογάν.
Ομοίως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αγνοήσει εδώ και καιρό τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας από την Τουρκία και αρνήθηκε να εξετάσει αντικειμενικά στοιχεία που θα έπρεπε να βάλουν την Τουρκία στη λίστα των κρατικών χορηγών της τρομοκρατίας.
Με την απόφαση της FATF, η Τουρκία μπορεί να έχει ξεπεράσει το οριακό σημείο της λογοδοσίας.
Η διεθνής κοινότητα δεν πιστεύει πλέον ότι η Τουρκία είναι τόσο σημαντική ώστε να μπορεί να την κοροϊδεύει μπροστά στα μούτρα της και να αρνείται την πραγματικότητα των πράξεών της.
Ούτε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα έχει πλέον τον σεβασμό των ομολόγων του με τρόπο που θα μπορούσαν να μεσολαβήσουν για λογαριασμό της Τουρκίας, όπως κάνει η Κίνα για λογαριασμό του Πακιστάν (για να κρατήσει αυτό το κράτος εκτός της μαύρης λίστας).
Η απόφαση της FATF, φυσικά, δεν είναι μόνη.
Ενώ η Τουρκία δεν έχει ακόμα λογοδοτήσει στη διεθνή κοινότητα για την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση της στο Ισλαμικό Κράτος, ότι το Κογκρέσο έχει βάλει στο στόχαστρο τους Γκρίζους Λύκους αψηφώντας τις αντιρρήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι άλλο ένα σημάδι ότι η υπομονή με την Άγκυρα έχει εξαντληθεί.
Και μπορεί να μην αργεί η σειρά της παραστρατιωτικής δύναμης SADAT.
Ο Ερντογάν και τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει ενδέχεται να υποβαθμίσουν την απόφαση της FATF, αλλά δεν κρύβεται το γεγονός ότι όχι μόνο η Τουρκία δεν θα ανταποκριθεί στις επενδυτικές της προσδοκίες, αλλά είναι επίσης ένα βήμα πιο κοντά στο να λογοδοτήσει σε διεθνείς και διπλωματικούς ομίλους για τη συμπεριφορά της.
Ίσως ήρθε η ώρα για τον Ερντογάν να συνειδητοποιήσει ότι ο κόσμος δεν φοβάται πλέον τις εξάρσεις του. Αντ’ αυτού λυπούνται τους Τούρκους που πρέπει να τα βάλουν μαζί του.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)