Γερμανικές εξαγωγές όπλων δισεκατομμυρίων ευρώ σε χώρες που εμπλέκονται σε πολέμους

Αν και στη «συμφωνία σύστασης κυβερνητικού συνασπισμού» στη Γερμανία, την Άνοιξη του 2018, ο «Μεγάλος Συνασπισμός» (Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες) υϊοθέτησε μια περιοριστική προσέγγιση στο ευαίσθητο θέμα των εξαγωγών όπλων, κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν υφίσταται πλέον, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, Der Spiegel.

Ειδικότερα, τότε οριζόταν ότι δεν θα πρέπει να γίνονται εξαγωγές σε χώρες που εμπλέκονται στις συγκρούσεις στην Υεμένη και την Λιβύη. Ωστόσο, εάν δει κανείς τις στατιστικές των εγκεκριμένων εξαγωγών όπλων, τον Σεπτέμβριο του 2021 αυτή η δέσμευση σχεδόν δεν υφίσταται.

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε παραδόσεις όπλων αξίας σχεδόν τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση σε ερώτηση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του αριστερού κόμματος, Die Linke.

Σύμφωνα με αυτήν, μόνο για την Αίγυπτο ο «Μεγάλος Συνασπισμός» ενέκρινε εξαγωγές πολεμικού υλικού αξίας δύο δισ. ευρώ, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται υποβρύχια και φρεγάτες.

Να σημειωθεί πως η Αθήνα εδώ και πολύ καιρό ζητάει από το Βερολίνο να μην εξοπλίζει την Τουρκία με νευραλγικής σημασίας οπλικά συστήματα, καθώς και να μην παράσχει την τεχνολογία για τα γερμανική υποβρύχια που προμηθεύεται η Τουρκία. Ένα αίτημα, πάντως, που, πλέον, φαίνεται άνευ σημασίας, δεδομένου ότι ήδη η Τουρκία έχει παραλάβει τις τεχνολογίες για τα υποβρύχια.

Τις ελληνικές θέσεις στηρίζουν και γερμανικά κόμματα, όπως οι Πράσινοι και το Die Linke. Να σημειωθεί πως η Γερμανία έχει επιβάλλει απαγορεύσεις στις εξαγωγές όπλων της προς την Τουρκία μετά τις απανωτές εισβολές της χώρας στη Συρία.

Αμφιλεγόμενες, κατά το Der Spiegel, είναι και οι εγκρίσεις για το Κατάρ ύψους 731 εκατομμυρίων ευρώ, στις οποίες συγκαταλέγονται και τα άρματα μάχης, τύπου Leopard. Να σημειωθεί πως το Κατάρ, όχι μόνο εμπλέκεται στον πόλεμο στην Υεμένη, αλλά διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στην κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Επίσης, για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) εδόθησαν από την γερμανική κυβέρνηση άδειες εξαγωγών στρατιωτικού υλικού αξίας περίπου 340 εκ. ευρώ.

Οι άδειες εξαγωγής στην Σαουδική Αραβία ανήλθαν συνολικά στα 457 εκ. ευρώ, καθ’ όλη την περίοδος της διακυβέρνησης από τον «Μεγάλο Συνασπισμό». Βέβαια, μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, η κυβέρνηση επέβαλε μορατόριουμ στις εξαγωγές.

Ωστόσο, από τις αρχές του τρέχοντος έτους, έχει εγκρίνει εξαγωγές αξίας δύο εκ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομίας απαντά ότι αυτές αφορούν μόνο τα «επίσημα, κοινά κυβερνητικά προγράμματα» και «συστήματα προστασίας για χρήση σε πολιτικά αεροδρόμια».

Τέλος, μόνο φέτος επετράπη στην Τουρκία να εισάγει από τη Γερμανία εξοπλισμό αξίας έντεκα εκατομμυρίων ευρώ, αν και η χώρα εμπλέκεται στη σύγκρουση στην Λιβύη.

Συνολικά η γερμανική κυβέρνηση, από το 2017 και μετά, έχει εγκρίνει στρατιωτικές εξαγωγές προς την Τουρκία αξίας σχεδόν 83 εκ. ευρώ.

Η βουλευτής του Die Linke, Sevim Dağdelen, κάνει λόγο για «ηθική χρεοκοπία του SPD και των Χριστιανοδημοκρατών», που «αποσταθεροποιούν κυρίως την Εγγύς και την Μέση Ανατολή».

Πηγή: lawandorder.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.