Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να αποκρύψει από τους πολίτες την άφιξη κεφαλαίων ύψους 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, δήλωσε το κύριο αντιπολιτευτικό κόμμα της χώρας.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ahval, το ΔΝΤ παρέχει στην Τουρκία ποσό 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με ειδικά δικαιώματα άντλησης, ένα διεθνές αποθεματικό που μπορεί να μετατραπεί σε ξένο νόμισμα.
Το κεφάλαιο αυτό αποτελεί μέρος της παγκόσμιας εισφοράς κεφαλαίων ύψους 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία του COVID-19.
Την Τρίτη, ο Ερντογάν είπε ότι τα ακαθάριστα αποθέματα της Τουρκίας θα αυξηθούν σε περισσότερα από 115 δισεκατομμύρια δολάρια από 109 δισεκατομμύρια δολάρια μόλις ολοκληρωθούν ορισμένες «διαδικασίες».
Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στην τηλεοπτική ομιλία, την οποία χρησιμοποίησε για να υπογραμμίσει τις οικονομικές επιτυχίες της κυβέρνησης.
«Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ολοκληρωθεί; Ποιον φοβάστε; Ντρέπεστε να πείτε “παίρνουμε χρήματα” σήμερα από ένα ΔΝΤ που καμαρώνατε χθες λέγοντας ότι “μας ζήτησαν χρήματα;” δήλωσε ο Faik Öztrak, αναπληρωτής επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, σύμφωνα με τοπικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας Sözcü.
Η Τουρκία δαπάνησε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθέματά της σε ξένο νόμισμα πέρυσι για να στηρίξει τη λίρα και να βοηθήσει χρεοκοπημένες εταιρείες .
To όργιο δαπανών οδήγησε τα καθαρά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων υποχρεώσεων όπως ανταλλαγές νομισμάτων, σε βαθιά αρνητικά επίπεδα.
Η κυβέρνηση Ερντογάν «σπατάλησε τα αποθέματα για το τίποτα κι αυτά εξατμίστηκαν», δήλωσε ο Οtztrak. Αλλά τώρα, αντί να ντρέπεται, ο πρόεδρος προσπαθεί να κάνει επίδειξη αναφερόμενος στα ακαθάριστα αποθέματα της χώρας ενώ ζητά μετρητά από το ΔΝΤ, είπε.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)