Σε «σπαζοκεφαλιά», που έρχεται να προστεθεί στις συγκλονιστικές εικόνες των προηγουμένων ημερών με Αφγανούς να κρέμονται και να πέφτουν από αεροσκάφη στην προσπάθειά τους να φύγουν από τη χώρα τους, μετατρέπεται η εκκένωση των Αφγανών μέχρι χτές συνεργατών των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη χώρα.
Δεδομένου ότι, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες διπλωματικών πηγών, την «εκκένωσή» τους από την Καμπούλ αναμένουν δύο Αφγανοί που λέγεται ότι ήταν διερμηνείς της ελληνικής δύναμης, η οποία βρισκόταν στο Αφγανιστάν παλαιότερα, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής αποστολής, καθώς και οκτώ μέλη των οικογενειών τους, η Αθήνα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, αφού η ίδια αδυνατεί από μόνη της να τους απομακρύνει. Και γι’ αυτό, ζητάει την βοήθεια των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων χωρών.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και πολλά χρόνια έχει να στείλει μεταγωγικό στρατιωτικό αεροσκάφος στο Αφγανιστάν, επειδή αυτά δεν διαθέτουν συστήματα αυτοπροστασίας από επίθεση με αντιαεροπορικά συστήματα.
Εως τώρα, τρία άτομα που έχουν απεγκλωβιστεί, όλα έχουν βγει από το Αφγανιστάν με την παρέμβαση και βοήθεια ξένων δυνάμεων και μέσων.
«Τελεσίγραφο» Ταλιμπάν
Στις εικόνες οι οποίες έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν την εικόνα της Δύσης, έρχονται να προστεθούν οι σοβαροί φόβοι για εγκλωβισμό των Αφγανών πολιτών που εργάστηκαν για Δυτικούς και άλλους φορείς την τελευταία εικοσαετία, εξαιτίας του «τελεσίγραφου» των Ταλιμπάν ότι η καταληκτική ημερομηνία της εκκένωσης είναι η 31η Αυγούστου.
Σειρά μεγάλων χωρών, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, αντέδρασαν, σημειώνοντας ότι δεν αρκεί ο χρόνος για την εκκένωση. Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι την Δευτέρα, στην Καμπούλ, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, Washington Post, παραπέμποντας σε ανώνυμη υψηλόβαθμη πηγή, για πρώτη φορά από την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, η αμερικανική πλευρά είχε επαφή μαζί τους.
Ειδικότερα, ο διευθυντής της CIA, William J. Burns, φέρεται να πραγματοποίησε μυστική συνάντηση με τον -ουσιαστικό- ηγέτη των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ.
Εκτιμάται ότι οι Ταλιμπάν, εκτός των ισχυρισμών τους, σύμφωνα με τους οποίους «βιάζονται» να σχηματίσουν κυβέρνηση, κάτι που δεν θα συμβεί εάν βρίσκεται έστω και ένας Αμερικανός σε αφγανικό έδαφος, όπως λένε, θέλουν να κλείσουν την «αιμορραγία» προς το εξωτερικό Αφγανών, οι οποίοι αποτελούν το πιο καταρτισμένο κομμάτι ειδικών και κρατικών στελεχών του προηγούμενους καθεστώτος.
Βασικό θέμα στην G7
Το θέμα της απομάκρυνσης των Αφγανών συνεργατών των Δυτικών φορέων στη χώρα, φαίνεται πως είναι το βασικό στη σημερινή βιντεοδιάσκεψη του G7 (Group of Seven – ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία).
Σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση που έκανε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, εκτός από τους ηγέτες που θα συμμετέχουν στην βιντεοδιάσκεψη, έχουν προσκληθεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι ο καλύτερος συντονισμός της κύριας προτεραιότητας που είναι ο απεγκλωβισμός των πολιτών που βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Το δεύτερο ζήτημα είναι εάν θα ξεκινήσει διάλογος με το νέο καθεστώς στο Αφγανιστάν. Κάτι που θα εξαρτηθεί από τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, και ιδίως τον γυναικών.
Το τρίτο είναι το Μεταναστευτικό, η μετεγκατάσταση προσφύγων και η ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η ΕΕ θα αυξήσει το ποσό για ανθρωπιστική βοήθειας το 2021 στα 200 εκ. ευρώ από τα 50 εκ. που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό της.
Τόνισε επίσης ότι ένα σημαντικό θέμα είναι να αποφευχθεί να γίνει το Αφγανιστάν εκ νέου καταφύγιο τρομοκρατών και κέντρο διακίνησης ναρκωτικών.
Προσφυγικό – Μεταναστευτικό
Σχετικά με το Μεταναστευτικό, ανέφερε ότι ήδη υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση στις γειτονικές -με το Αφγανιστάν- χώρες. Κατάσταση που αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω. Γι’ αυτό η ΕΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται σε συνεννόηση με αυτές τις χώρες για την φιλοξενία των προσφύγων και θα δράσει άμεσα ώστε να αποφευχθεί ότι οι νέοι πρόσφυγες θα πέσουν στα δίχτυα των λαθροδιακινητών που θα τους οδηγήσουν σε παράνομες διαδρομές προς την Ευρώπη.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την δυνατότητα των γειτονικών χωρών να φιλοξενήσουν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, καθώς και για τις διπλωματικές κινήσεις που κάνει η ΕΕ σε αυτό το θέμα, φέρνοντας για παράδειγμα την πρόσφατη συνομιλία του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον Τούρκο πρόεδρο, ανέφερε ότι η ΕΕ και το G7 είναι πρόθυμες να βοηθήσουν αυτές τις χώρες να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα προσφύγων από το Αφγανιστάν.
Σχετικά με την συνομιλία Μισέλ – Ερντογάν, σημείωσε ότι η Τουρκία φιλοξενεί μεγάλο αριθμό προσφύγων, γεγονός που επεσήμανε στην συνομιλία του ο Τ.Ερντογάν, ο οποίος τόνισε ότι οι δυνατότητες φιλοξενίας της Τουρκίας για επιπλέον πρόσφυγες είναι περιορισμένες.
Πηγή: lawandorder.gr