Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Βασικά το Αφγανιστάν είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως κέντρο παραγωγής ναρκωτικών και ειδικά ηρωίνης Οι Αμερικανοί επιδίωξαν να με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας αφού έδιωξαν στο παρελθόν συμμαχώντας με τον Μπιν Λάντεν τους Ρώσους να ελέγξουν προς το συμφέρον τους το εμπόριο των ναρκωτικών
Ο σκληρός εμφύλιος που ακολούθησε την αιματηρή αμερικανική επέμβαση η Τουρκία είχε σαν σύμμαχο της τους τουρκόφωνους Τουρκιομάνους και εν μέρει τους Χαζάρους ενώ στρατηγός Ντοστούμ πηγαινοέρχονταν στην Άγκυρα Για το λόγο αυτό το ΝΑΤΟ είχε αναθέσει την πρωτοβουλία σε πολλές περιοχές στους Τούρκους
Με την αποχώρηση των ΗΠΑ Ο Ερντογάν θα αρπάξει την ευκαιρία να παίξει σημαντικό ρόλο,
Δεύτερο σημαντικό στοιχείο που συνδέεται με τις εξελίξεις είναι η ροή των ενεργειακών αγωγών από Ιράν και γενικότερα προς την Κίνα και γενικά ο δρόμος της Μέταξας τον οποίο θέλουν να ελέγξουν οι Κινέζοι γι αυτό και οι Κίνα είναι η πιο φιλική χώρα προς τους Ταλεμπάν. Ερώτημα είναι η στάση της Ρωσίας η οποία δεν ήθελε με τίποτα μια αναζωπύρωση ισλαμιστικών κινημάτων στο μαλακό υπογάστριο της
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ. Στην αρχική ισλαμική ιστορία, το Αφγανιστάν θεωρούνταν κατά καιρούς σαν το ανατολικό Ιράν. Η περιοχή του ανατολικού Ιράν, το Χορασάν, που από τους μουσουλμάνους γεωγράφους θεωρούνταν σαν χώρα αυτοτελής, περιελάμβανε τα ανατολικά τμήματα του σημερινού Ιράν και τα δυτικά του Αφγανιστάν.
Ορισμένες λαϊκές ομάδες, μειονότητες στο Αφγανιστάν, θεωρούν έως σήμερα το όνομα Χορασάν ως το πλέον ορθό όνομα για τη χώρα τους. Το όνομα Αφγανιστάν ανάγεται στο λαό του Pashtun, φυλή η οποία αποτελεί την πλειοψηφία του πληθυσμού στα ανατολικά κυρίως διαμερίσματα της χώρας, στο Pashtunistan. Η φυλή αυτή αποτελεί κάτι παραπάνω από το 35% του όλου πληθυσμού και είναι η ισχυρότερη ομάδα ανάμεσα στα 20 περίπου εκατομμύρια Αφγανών.
Τους ακολουθούν από κοντά οι Tadshiki, οι οποίοι ανέρχονται στο 30% περίπου του πληθυσμού. Οι Tadshiki μιλούν την Dari, μια ανατολική περσική διάλεκτο, και τα περσικά είναι επίσης η γλώσσα που μιλιέται κατ’ εξοχήν στο Αφγανιστάν. Προπαντός είναι η γλώσσα της παιδείας. Αλλά και η γλώσσα Pashtu είναι επίσης ένας κλάδος της ανατολικής περσικής γλώσσας, όπως ακριβώς η γλώσσα των Κούρδων είναι κλάδος της δυτικής περσικής.
Την εποχή των. πρώτων μουσουλμανικών εισβολών στο Αφγανιστάν κατά τον 7ο αιώνα, κυρίαρχη θρησκεία ήταν ο Βουδισμός, αλλά ένα μέρος του πληθυσμού ήταν Ζωροάστρες. Υπήρχαν επίσης οπαδοί του Ινδουισμού με την λατρεία του Brahma και του Shiva. Υπήρχαν ακόμη λάτρεις της θεάς Σελήνης (Αστάρτης) και επίσης χριστιανικές και ιουδαϊκές κοινότητες.
Το Ισλάμ έγινε κυρίαρχη θρησκεία στην αρχή του 8ου αιώνα. ‘Όπως άλλοι κατακτητές παλαιότερα, έτσι και οι Άραβες δεν μπόρεσαν να υποτάξουν τους Αφγανούς, αλλά η ισλαμική θρησκεία σύντομα έγινε δεκτή. Έτσι το Αφγανιστάν εισήχθη στον ισλαμικό κόσμο και συνεισέφερε το μερίδιό του στον κόσμο αυτό.
Ως χρυσός αιώνας της ισλαμικής ιστορίας του Αφγανιστάν θεωρείται η εποχή μεταξύ 10ου και 16ου αιώνα, όταν την χώρα την κυβερνούσαν οι δυναστείες των Γαζναβιδών, Γοριδών και Τιμουριδών. Η πόλη Γάζνα (Ghazna), από την οποία πήραν το όνομά τους οι Γαζναβίδες, βρισκόταν 200 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Kabul. Η Kabul κατά την περίοδο των Γαζναβιδών ήταν η θερινή έδρα.
Οι Αφγανοί στην πλειοψηφία τους είναι Σουνίτες. Οι Σιίτες αποτελούν το 15-20% του πληθυσμού. Πριν από την εκθρόνιση του βασιλιά τους (1973) δεν υπήρχαν θρησκευτικές ομάδες με αντιπολιτευτική δράση στο Αφγανιστάν. Πολλές θρησκευτικές παρατάξεις Mujahidin, δημιουργήθηκαν όταν την εξουσία ανέλαβε το σοσιαλιστικό καθεστώς, εναντίον του οποίου πολέμησαν με πάθος. Όταν τα σοβιετικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από την κατερειπωμένη χώρα, την εξουσία ανέλαβαν τον Μάιο του 1992 οι Mujahidin και αποκατέστησαν το Ισλάμ.
Οι Αφγανοί είναι λαός προσκολλημένος στη θρησκεία του και οι ισλαμικές εντολές και απαγορεύσεις τηρούνται με αυστηρότητα. Στην δεκαετία του ενενήντα για την αυστηρή τήρηση των αρχών του Ισλάμ δημιουργήθηκαν μεταξύ των Mujahidin διάφορες παρατάξεις. Αυτές ήταν : α) η παράταξη Hizb-i islami, η οποία διαιρέθηκε σε δύο κόμματα, τα οποία υποστηρίζει η Jamaat-i islami. β) η Jamaat-i islami, γ) η Harakati inqilab-i islami και δ) η παράταξη των Σιιτών Hizb-i wahdat.
Από αυτούς ανέκυψαν οι Taliban, οι «μαθητές των ισλαμικών ιεροδιδασκαλείων» με τους οποίους θα ασχοληθούμε παρακάτω και οποίοι διακρίνονται για την τυφλή προσκόλληση σε ορισμένες αρχές της ισλαμικής (σουννιτικής) θρησκείας, τις οποίες ερμηνεύουν κατά γράμμα και από ακραία σκοπιά. ,