Ομολογία ΥΠΑΜ Χ.Ακάρ: «Μετά το πραξικόπημα μείναμε με το 20% των πιλότων»

Το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία είχε τεράστιο αντίκτυπο στο κομμάτι της άμυνας της χώρας. Από τις πρώτες ημέρες άμα την επαναφορά της τάξης, το καθεστώς Ερντογάν άρχισε τις εκκαθαρίσεις και έδωσε μεγάλο βάρος σε στρατό και αεροπορία, θεωρώντας ότι μεγάλο μέρος τους βοήθησε και στήριξε τους πραξικοπηματίες. Έκτοτε, ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνονταν νέες συλλήψεις και παρότι λιγότερο μαζικές, έκαναν ακόμα πιο ευάλωτη την τουρκική άμυνα.

Το ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παραδέχθηκε και ο Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο επίσκεψής του σε βάση συντήρησης αεροσκαφών. «Προϋπήρχε πρόβλημα σε ό,τι αφορά στον αριθμό των διαθέσιμων μάχιμων πιλότων, ωστόσο αυτό γιγαντώθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος αφού χάσαμε συνολικά το 80% της δύναμης. Αυτό σημαίνει ότι σε καιρό ειρήνης, ένας πιλότος κάνει τη δουλειά πέντε».

Την ώρα, ωστόσο, που ο Ακάρ ανησυχεί και δεν διστάζει να δηλώσει ότι «επιδιώκουμε καλές σχέσεις γειτονίας με την Ελλάδα», η Τουρκία προχωρά σε νέες συλλήψεις πιλότων δημιουργώντας του ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν την Τετάρτη δεκάδες πιλότους των ενόπλων δυνάμεων που θεωρούνται «ύποπτοι για σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν».

Σύμφωνα με την εισαγγελία της Αγκυρας, 48 πιλότοι ελικοπτέρων που ανήκουν στην διοίκηση του στρατού ξηράς, τρεις από τους οποίους έχουν τον βαθμό του συνταγματάρχη και τέσσερις τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη συνελήφθησαν και κρατούνται στην έδρα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην τουρκική πρωτεύουσα.

Όπως προσθέτει η εισαγγελία, ο γενικός εισαγγελέας της Αγκυρας έχει επίσης εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά 15 πολιτών που θεωρούνται «σύνδεσμοι» των πιλότων με το κίνημα του Γκιουλέν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.