Το 1996 και το 1997 Γκάρι Κασπάροφ κλήθηκε να αντιμετωπίσει έναν υπολογιστή, τον {Deep Blue}. Στην πρώτη αναμέτρηση νικητής ήταν ο Ρώσος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, η {ρεβάνς} κατέληξε στο αναβαθμισμένο πρόγραμμα της IBM και αυτή η ιδιότυπη μονομαχία ολοκληρώθηκε ισόπαλη.
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν είναι προϊόν κάποιου προγράμματος, δεν έχει αναπτυχθεί από developers, δεν λειτουργεί με κάποιο κώδικα. Στις φλέβες του κυλάει αίμα, έχει στιγμές που εκρήγνυται και στιγμές που πανηγυρίζει σαν μικρό παιδί, όπως όλοι (μας). Στα κρίσιμα, όμως, είναι ένα {ρομπότ}, μία {μηχανή}, ένα εξελιγμένο μοντέλο που όμοιο του δεν έχει αναπτύξει κανένας από τους τεχνολογικούς κολοσσούς της Silicon Valley. Όταν βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο απέναντι στον Στέφανο Τσιτσιπά, με την ψυχολογία του αντιπάλου του να βρίσκεται στο ζενίθ, εκεί ακριβώς έκανε το step up, επανάλαβε ό,τι έχει κάνει απέναντι σε πολλούς εκ των κορυφαίων του αθλήματος, όπως ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Ράφα Ναδάλ. Εκεί (απ)έδειξε γιατί είναι το No1 στην παγκόσμια κατάταξη και ομολογουμένως ένας από τους καλύτερους τενίστες στην ιστορία, αν όχι ο κορυφαίος.
Δεν πτοήθηκε ούτε από το αψεγάδιαστο παιχνίδι του Έλληνα πρωταθλητή, δεν λύγισε ούτε από την κούραση έπειτα από την τιτανομαχία με τον Ράφαελ Ναδάλ, δεν έχασε την πίστη του στις αν μη τι άλλο εξωπραγματικές ικανότητές του και με μία ανατροπή που θα μείνει στην ιστορία κατέκτησε το Roland Garros (3-2).
Ήταν μία σπουδαία νίκη για τον Σέρβο και την κάνουν πραγματικά μεγάλη όχι μόνο τα ρεκόρ που σημείωσε, αλλά γιατί απέναντι του βρήκε το… μελλοντικό No1 της παγκόσμιας κατάταξης. Ο Τσιτσιπάς ήταν ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ και ανάγκασε ουκ ολίγες φορές τους θεατές που παρακολούθησαν ένα υπέροχο ματς να τον αποθεώσουν. Για δύο σετ είχε στα {σχοινιά} τον {Νόλε}. Ο τίτλος δεν ήρθε, αλλά πραγματικά καμία σημασία δεν έχει. Δεν χάθηκε το βαρύτιμο τρόπαιο στο γαλλικό grand slam, αλλά πήρε απλά… αναβολή. Είναι βέβαιο άλλωστε ότι η κορυφή μελλοντικά ανήκει στον σπουδαίο Έλληνα αθλητή, που απλά ατύχησε να βρεθεί απέναντι σε έναν… αναβαθμισμένο υπολογιστή που δεν έχει μάθει να χάνει και έχει κάνει μότο ζωής το {refuse to lose}. Το ιδανικό θα ήταν να μοιραστεί το έπαθλο, όπως στην περίπτωση του Κασπάροφ, αλλά δυστυχώς έπρεπε να υπάρχει μόνο ένας νικητής.
Σε ό,τι αφορά στα αμιγώς αγωνιστικά ο Στέφανος ξεκίνησε ιδανικά τον τελικό, καθώς πήρε τα δύο πρώτα σετ.
Το Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, Νόβακ Τζόκοβιτς, στον έκτο τελικό του στο γαλλικό Όπεν, αντέδρασε, πήρε τα επόμενα τρία σετ, με «μάχη» πάντως στο 5ο απέναντι στον Έλληνα τενίστα, και με 6-7, 2-6, 6-3, 6-2, 6-4 αύξησε σε 19 τους grand slam τίτλους του.
Ο Τζόκοβιτς κατέκτησε για 2η φορά στην καριέρα του τον τίτλο του Roland Garros, καθώς η πρώτη ήταν το 2016. Από σήμερα, o Σέρβος έχει πλέον μόνο έναν τίτλο λιγότερο σε grand slam από τους Ράφα Ναδάλ και Ρότζερ Φέντερερ, οι οποίοι μετρούν 20, ενώ έχει την ευκαιρία να τους «πιάσει» στα δύο Major τουρνουά που απομένουν για φέτος. Από απόψε, ο «Νόλε» είναι ο πρώτος τενίστας, στην εποχή των Όπεν και ο 3ος όλων των εποχών, που έχει κατακτήσει όλα τα Grand Slam από τουλάχιστον 2 φορές.
Με τη νίκη του επί του Τσιτσιπά, ο Σέρβος έσπασε και την «κατάρα» που ήθελε να μην κατακτά τον τίτλο του Roland Garros o τενίστας που απέκλειε νωρίτερα τον Ράφα Ναδάλ (ο ίδιος o Τζόκοβιτς το 2015, ο Σόντερλινγκ το 2009).
Ήδη, με την παρουσία του στον τελικό του γαλλικού ΟΠΕΝ, ο Τζόκοβιτς ξεπέρασε τον Ισπανό Ράφα Ναδάλ στις συμμετοχές σε τελικούς Grand Slam έχοντας πλέον 29 απέχοντας μόλις δύο από τον Ρότζερ Φέντερερ που μετράει 31 παρουσίες σε Major τελικούς. Ο «Νόλε» κυνηγά ένα ακόμη ρεκόρ, να κατακτήσει δηλαδή για πρώτη φορά και τα 4 Grand Slam στη σεζόν.
Το Νο 5 της παγκόσμιας κατάταξης, Στέφανος Τσιτσιπάς, ήθελε να γίνει ο πρώτος τενίστας από τη νέα γενιά (next gen) που κατέκτησε τίτλο σε Μajor διοργάνωση, αλλά θα πρέπει να περιμένει λίγο ακόμη. Ο Τσιτσιπάς έχασε την ευκαιρία να γίνει και ο νεότερος κάτοχος (22 ετών, 305 ημερών) του τίτλου του Roland Garros μετά από τον Ναδάλ το 2005 (19 ετών, 2 ημερών).
Φέτος, σε πέντε τελικούς μέχρι στιγμής, ο Τσιτσιπάς μετρά δύο τίτλους, ενώ στην «Πόλη του Φωτός» γνώρισε μία 5η διαδοχική ήττα από τον «Τζόκο» και πλέον ο Σέρβος προηγείται με 6-2 στις μεταξύ τους «μονομαχίες». Πέρυσι, οι δυο τους είχαν βρεθεί στα ημιτελικά του Roland Garros με τον Τζόκοβιτς να νικά με 3-2 σετ τον Τσιτσιπά.
Στο αγωνιστικό μέρος, με τη γνωστή επιθετική τακτική του, με άσσους, αλλά και με εξαιρετικές άμυνες αυτή τη φορά, ο Τσιτσιπάς έδειξε ψυχικά αποθέματα στο τέλος του πρώτου σετ, όταν από το 6-5 υπέρ του Τζόκοβιτς με σετ πόιντ (6-7) έκανε το 1-0 μετά από 68 λεπτά αγώνα. Ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στο 2ο σετ χαλώντας το μυαλό του Σέρβου (2-6) που έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο. Ο έμπειρος Τζόκοβιτς βρήκε τρόπο να διαχειριστεί την πίεση, ανέβασε την απόδοσή του εν συνεχεία και μείωσε σε 1-2 με 6-3. Ακόμη πιο εύκολα έφτασε στην ισοφάριση (2-2) ο Τζόκοβιτς (6-2) και όλα θα κρίνονταν σε 5ο και τελευταίο σετ. Το Νο 1 του κόσμου προηγήθηκε με 3-1, ο Τσιτσιπάς μείωσε σε 3-2 και 4-3, αλλά αντί να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να ισοφαρίσει, από δικά του λάθη επέτρεψε στον Τζόκοβιτς να προσπεράσει με 5-3. Αντέδρασε πάντως, κάνοντας το 5-4 ο “Τsitsifast”. Στο τελευταίο game, o Τσιτσιπάς πάλεψε, αλλά στο τέλος… έπεσε μαχόμενος, 6-4.