Σε μία αποκάλυψη-βόμβα προχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης το Reuters, το οποίο σε τηλεγράφημά του κάνει λόγο για πιέσεις της Τουρκίας προς το ΝΑΤΟ για ηπιότερη αντίδραση απέναντι στο Μινσκ μετά το πρόσφατο περιστατικό με την πτήση της Ryanair. Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται δύο διπλωμάτες και αναφέρει ότι «η Τουρκία φέρεται να πίεσε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να έχει μια πιο ήπια αντίδραση απέναντι στη Λευκορωσία μετά το συμβάν με το αεροσκάφος της Ryanair».
Ταυτόχρονα στο τηλεγράφημα του Reuters σημειώνεται ότι «οι 30 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εξέδωσαν μια δήλωση δύο παραγράφων την Τετάρτη, καταδικάζοντας την αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου. Ωστόσο, δεν γινόταν λόγος για τιμωρητικά μέτρα, όπως πίεσαν σχετικά οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία. Η δήλωση ήταν επίσης σε λιγότερο αυστηρό τόνο σε σχέση με τα δημόσια σχόλια του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Άγκυρα ζήτησε οποιαδήποτε αναφορά για περισσότερες δυτικές κυρώσεις στη Λευκορωσία και απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων να παραμείνει εκτός κειμένου.
Παρόμοιο και το αίτημα ως προς την ρητορική για αναστολή της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τη Λευκορωσία. Τα κίνητρα, πάντως, της Τουρκίας δεν ήταν σαφή.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, που επικαλείται το ίδιο μέσο, η Άγκυρα ίσως προσπαθεί να διατηρήσει τους δεσμούς με τη Μόσχα, τον πλησιέστερο σύμμαχο της Λευκορωσίας, και να διατηρήσει τις οικονομικές σχέσεις με τη Λευκορωσία μέσω της Turkish Airlines, η οποία πραγματοποιεί καθημερινές πτήσεις προς το Μινσκ. Μια άλλη πιθανότητα είναι να βασίζεται στην επιθυμία της Τουρκίας να καλωσορίσει Ρώσους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι μετά την πανδημία.
Μια άνοδος στα κρούσματα τον περασμένο μήνα και μια αυστηρή προειδοποίηση για ταξίδια στην επικράτειά της ακύρωσε πολλές πρώιμες κρατήσεις και αύξησε τις προοπτικές για ακόμη μία χαμένη τουριστική περίοδο για την Τουρκία.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο σε σχετικό αίτημα για σχολιασμό.