Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συγκάλεσε εκτάκτως την Τετάρτη το βράδυ ολομέλεια των συμμετεχόντων στην διάσκεψη, για να τους θέσει τα συμπεράσματα του από τις διμερείς επαφές που είχε καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας με τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Το δράμα της άτυπης συνόδου αναμένεται να κορυφωθεί στην διάρκεια δείπνου (22.00 ώρα Ελλάδας), στο οποίο θα παρακαθίσουν οι ηγέτες της Κύπρου και οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας.
Το δείπνο θα λάβει την μορφή άτυπης διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα μετά την ολοκλήρωση του αναμένεται να γίνουν νέες διμερείς συναντήσεις του γ.γ. του ΟΗΕ με τα μέρη, που ενδεχομένως να συνεχιστούν και μετά τα μεσάνυχτα.
Πρόθεση του Αντόνιο Γκουτέρες είναι να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, ούτως ώστε η άτυπη πενταμερής να μην οδηγηθεί σε ναυάγιο.
Χάσμα θέσεων με Τατάρ
Μέχρι το απόγευμα οι διεργασίες που έλαβαν χώρα ανέδειξαν το χάσμα μεταξύ των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς και των θέσεων που κατέθεσε ο Ερσίν Τατάρ και η Άγκυρα που επιμένουν σε αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού.
Η θέση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, έτσι όπως αυτή διατυπώθηκε στην διάρκεια της πρωινής ολομέλειας και των κατ’ ιδίαν συναντήσεων που ακολούθησαν, κοινοποιήθηκε από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου μέσω Τwitter.
Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ο ίδιος ανέφερε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ πως η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στο ισότιμο καθεστώς και στην κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών.
Η ειρήνη και η σταθερότητα σε όλη την περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία των δύο κρατών στο νησί, αναφέρει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και έγγραφο το οποίο φέρεται να κατέθεσε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων στην ολομέλεια της διάσκεψης, το οποίο αποτελείται από έξι σημεία για λύση δύο κρατών στην Κύπρο και οδικό χάρτη για την επίτευξη της.
Απάντηση με αποκεντρωμένη
Οι ιδέες Τσαβούσογλου και ο οδικός χάρτης Τατάρ απορρίπτονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία θεωρεί πως ξεφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για ομοσπονδιακή λύση του Kυπριακού.
Στην δική του παρέμβαση ενώπιον της ολομέλειας της διάσκεψης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέφερε την ιδέα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, ενώ αναφέρθηκε στις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό τα προηγούμενα χρόνια.
Όπως διαρρέει από πηγές που βρίσκονται κοντά στην διαπραγμάτευση, ξεκάθαρη θέση για τις τουρκικές θέσεις διατύπωσε ενώπιον του Γενικού Γραμματέα και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, ο οποίος επικαλέστηκε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας για το Κυπριακό.
Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία – Πηγή: Deutsche Welle