Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης και, όπως μετέδωσαν η ΕΡΤ και ο ΣΚΑΪ, το κείμενο της κοινής δήλωσης των ηγετών για την Τουρκία τροποποιήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιεί τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο.
Η Ικανοποίηση των κυβερνητικών Μέσω Μέσων ενημέρωσης προέρχεται από την είδηση ότι εμπεριέχεται ο όρος ότι η όποια πρόοδος με την Τουρκία είναι αναστρέψιμη, αντιπαρέρχονται όμως ότι αυτό που αποκαλούν οι Ευρωπαίοι πρόοδος είναι και NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία προχθές για περιοχή ανοιχτά από την Χίο.
Ειδικότερα, το νέο κείμενο περιγράφει πολύ πιο αναλυτικά από τα προσχέδια, τις προϋποθέσεις και τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η θετική ατζέντα.
Σημειώνεται πως η κοινή δήλωση που αναμένεται σήμερα θα ορίζει γραπτώς ότι εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει το κράτος δικαίου δεν θα προκύψει θετική ατζέντα, ενώ τα συμπεράσματα των 27 θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο.
Δηλαδή νέα πίστωση χρόνου στην Τουρκία να συνεχίσει τις παραβιάσεις.
Εν αναμονή της έκθεσης για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία που παρουσιάζει στην τηλεδιάσκεψη κορυφής, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ ξεκαθάρισε ότι αποφάσεις που έλαβαν το τελευταίο διάστημα οι τουρκικές αρχές επιτείνουν «τις ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με την οπισθοδρόμηση όσον αφορά θεμελιώδη δικαιώματα» και «υπονομεύουν την αξιοπιστία της δέσμευσης για μεταρρυθμίσεις».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει να θέσει την Άγκυρα υπό παρακολούθηση ως τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας έτσι τη δυσαρέσκειά της για την επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες στην Τουρκία.
Οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με την Άγκυρα έπειτα από μια χρονιά εντάσεων, αλλά θα προτιμήσουν μια διαδικασία «προοδευτική», βασισμένη «σε όρους και προϋποθέσεις» και «αντιστρέψιμη», ανήγγειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή-πρόσκληση στους ηγέτες ενόψει της Συνόδου Κορυφής.
Tην έκθεση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία παρουσιάζει στην τηλεδιάσκεψη κορυφής ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, όπως ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
«Τον τελευταίο μήνα έχουμε δει θετικές εξελίξεις από την πλευρά της Τουρκίας αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Σήμερα θα μελετήσουμε μέτρα για να σταθεροποιήσουμε αυτή τη θετική τάση και για τη συνέχεια υπάρχουν κάποια μέτρα με διπλή προσέγγιση» σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «από τη μία πλευρά θετικά μέτρα κι από την άλλη μέτρα που μπορούν να ληφθούν εάν η κατάσταση χειροτερέψει. Αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν με έναν σταδιακό και προοδευτικό τρόπο» είπε επισημαίνοντας ότι μπορεί να αναστραφούν.
Σημειώνεται πως, από πλευράς της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας εν όψει της συνόδου, κάλεσε την Άγκυρα να εφαρμόσει τους κανόνες του κράτους δικαίου και χαρακτήρισε «λυπηρό μήνυμα» την αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών.
Περιέγραψε ωστόσο ως «καλή είδηση» το γεγονός ότι η Τουρκία, «μετά τις προκλητικές δραστηριότητες στα κυπριακά και στα ελληνικά ύδατα», έδειξε τους τελευταίους μήνες δείγμα αποκλιμάκωσης και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος ΕΕ – Τουρκίας – και για την περαιτέρω ανάπτυξη της προσφυγικής συμφωνίας.