Περισσότερο από έναν χρόνο μετά, η πανδημία συνεχίζει να ρίχνει τη σκιά της στην Ευρώπη, όπου αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάζονται να επιβάλουν εκ νέου νέους περιορισμούς και lockdown σε μια προσπάθεια να νικηθεί ο κορονοϊός και να επανέλθει όσο το δυνατόν περισσότερο και το συντομότερο ένα είδος κανονικότητας.
Κάτοικοι, εργαζόμενοι και ανταποκριτές σε Ισπανία, Ολλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία μιλούν στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Άκη Παυλόπουλου περιγράφοντας τους περιορισμούς που ισχύουν, τον τρόπο καταπολέμησης του τρίτου κύματος της πανδημίας, τα τεστ που γίνονται στον πληθυσμό και τα προγράμματα εμβολιασμού.
Ιταλία
Οι περιφέρειες της Ιταλίας είναι εδώ και πάρα πολύ καιρό χωρισμένες σε διάφορες χρωματικές ζώνες, όπως υπογράμμισε ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Βενετίας. Αυτές οι ζώνες είναι κόκκινες, πορτοκαλί, κίτρινες, πέρα από τις λευκές που σημαίνει ότι είναι ανοιχτά τα πάντα, που έχουν διαφορετικούς περιορισμούς.
“Αυτήν τη στιγμή εννέα περιφέρειες εκ των οποίων και η περιφέρεια του Βένετο που βρίσκομαι εγώ, είναι στο κόκκινο χρώμα. Επομένως είμαστε όλοι στο σπίτι εκτός από σούπερ μάρκετ, ανάγκες υγείας και έκτακτες περιπτώσεις. Αλλιώς δεν βγαίνουμε έξω, εκτός από τη στιγμή που βγάζεις βόλτα το κατοικίδιό σου” τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος και πρόσθεσε: “Σ’ αυτήν την κατάσταση είμαστε από τις 15 του μήνα. Εδώ δεν υπάρχουν sms, βγαίνεις κανονικά, σε σταματάει η αστυνομία και κάνεις μια γραπτή δήλωση επί τόπου ότι πας σούπερ μάρκετ. Αν επιστέφεις από το σούπερ μάρκετ κοιτάνε αν όντως είχες πάει στο σούπερ μάρκετ, αν έχεις αγοράσει τα πράγματα και αν υπάρχει απόδειξη. Γενικά το μέτρο αυτό τηρείται, υπάρχουν βέβαια κάποιες διαφοροποιήσεις” υπογράμμισε ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Όσον αφορά στους ελεγκτικούς μηχανισμούς στην Ιταλία, σημείωσε: “Το ζήτημα της επικοινωνίας μεταξύ των ειδικών και του κοινού δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Εδώ στην Ιταλία υπάρχει αυτή η επικοινωνία αλλά πάντα υπάρχει η τεράστια ελπίδα ότι μετά από αυτή τη δοκιμασία που βιώνουμε θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε στη δημιουργία μιας έρευνας η οποία θα αναδεικνύει ένα δεσμό έστω και εμπειρικό ανάμεσα στην αντίληψη του κοινού σε σχέση με τον κορονοϊό και τον τρόπο επικοινωνίας του και αυτό φαίνεται νομίζω και στην Ελλάδα. Αυτό που παρακολουθώ τηλεοπτικά από την Ελλάδα, ότι δηλαδή μπορεί κάποιος αστυφύλακας να σε σταματάει κάθε λίγο, εδώ δεν είναι γενικά ορατό, τουλάχιστον σε μία πόλη των 200.000 κατοίκων όπως αυτή που ζω εγώ. Υπάρχει βέβαια πάντα η περίπτωση να πέσεις σε ένα μπλόκο που έχει δημιουργηθεί και να σε σταματήσουν. Τα πρόστιμα είναι πολύ τσουχτερά, εκατοντάδες ευρώ. Μπορούν να φτάσουν από 150 μέχρι και 300 ευρώ. Μπορεί και περισσότερο εξαρτάται από την παράβαση”.
Περιγράφοντας την κατάσταση σημείωσε: “Ολόκληρη η Ιταλία δεν είναι ομοιόμορφη ενιαία χώρα. Υπάρχουν διαφορετικά στάνταρ από τη Βόρεια Ιταλία και όσο πλησιάζουμε προς τη Μεσόγειο. Ο κόσμος στη Βορειοανατολική Ιταλία τηρεί τα μέτρα όσο το δυνατόν περισσότερο, φυσικά όμως υπάρχουν και εκείνες οι στιγμές, όπως τα σαββατοκύριακα, που ο κόσμος αναγκάζεται εκ συνθηκών να βγει έξω στον ήλιο. Ανοιχτά είναι τα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα, σούπερ μάρκετ κ.λπ. Δεν μπορείς δηλαδή να βγεις έξω και να πεις ‘πάω να κάνω τα ψώνια μου’. Υπάρχου μόνο τα e-shop”.
Αναφερόμενος στους επιστήμονες τόνισε: “Ξεχνώντας την ιδιότητά μου ως προέδρου της κοινότητας και για να θυμηθώ την επιστημονική μου ιδιότητα, παρατηρώ και στην ελληνική τηλεόραση ότι πάρα πολύ συχνά ο ένας επιστήμονας λέει ένα πράγμα για τον κορονοϊό και ο άλλος λέει κάτι άλλο. Η επιστημονική άποψη των ειδικών είναι αυτό που λέμε η τροφή της επιστήμης, επομένως δεν μπορεί να συγκρίνει και δεν συγκρίνει ποτέ. Από εκεί και πέρα η επιστημονική κοινότητα δίνει την αναγκαία και απαραίτητη πληροφόρηση σε κάποιους οι οποίοι πρέπει να πάρουν αποφάσεις και αυτές τις αποφάσεις είναι εκείνοι που έχουν την πολιτική ευθύνη που μπορούν να τις πάρουν, οι οποίοι δεν καθοδηγούνται από τις επιστημονικές αποφάσεις αλλά θα να λαμβάνουν υπόψιν τις κοινωνικές ανάγκες του συνόλου” τόνισε.
Ισπανία
Ο Ανδρέας Λάσκαρης είναι αρχιτέκτονας στη Γρανάδα. Βρίσκεται στην πόλη εδώ και έναν μήνα, κάνοντας πρακτική άσκηση σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο και περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και ισχύουν στη χώρα: “Υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας στις 11 το βράδυ. Τα μπαρ, τα εστιατόρια και γενικά η εστίαση κλείνει επίσης στις 11. Όλα τα υπόλοιπα καταστήματα, λιανεμπόριο και σούπερ μάρκετ, έχουν το κανονικό τους ωράριο χωρίς κανένα περιορισμό. Στους χώρους εστίασης όπου υπάρχουν τραπέζια, είτε πρόκειται για εσωτερικούς είτε για εξωτερικούς χώρους, υπάρχει ο περιορισμός ότι μπορούν να καθίσουν το ανώτερο 6 άτομα, ενώ σε μπαρ ή άλλους χώρους όπου υπάρχει φαγητό τάπας κ.λπ. που δεν υπάρχουν τραπέζια δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός”.
Αναφερόμενος στη χρήση μάσκας είπε: “Σε εσωτερικούς χώρους εστίασης δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Είναι θέμα προσωπικής επιλογής αν κάποιος θέλει να τη χρησιμοποιεί. Εγώ έχοντας συνηθίσει έτσι τη φοράω. Εδώ η κατάσταση είναι πολύ πιο φυσιολογική σε σχέση με την Ελλάδα. Αυτά ισχύουν σχεδόν σε όλη την Ισπανία. Απλά εδώ έχουν νομούς που έχουν πολύ μεγαλύτερη εξουσία σε σχέση με έναν απλό νομό της Ελλάδας, είναι αρκετά πιο αυτόνομοι, οπότε τα μέτρα αφορούν κάθε νομό ξεχωριστά”.
Σχετικά με τους περιορισμούς στους εξωτερικούς χώρους, σημείωσε: “Σε πλατείες, πάρκα γίνεται να είστε 7 άτομα μπορείς να καλέσεις και στο σπίτι σου μέχρι 4 σε εσωτερικό χώρο και μέχρι 7 σε εξωτερικό χώρο, οπότε καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα είναι πιο ελαστικά. Οι νομοί όμως είναι τελείως κλειστοί και μάλιστα είναι κλειστές και οι πόλεις. Δηλαδή εγώ που είμαι στην Ανδαλουσία, δεν μπορώ να πάω ούτε στη Μάλαγα που ανήκει στον ίδιο νομό, δεν μπορώ να φύγω από τη Γρανάδα. Εκτός αν έχω χαρτί που δηλώνει κάποια αιτία μετακίνησης, για επαγγελματικούς λόγους, λόγους υγείας. Ζούμε πολύ πιο φυσιολογικά σε σχέση με την Ελλάδα και το πιο σημαντικό σχόλιο σε αυτήν την υπόθεση κατά τη γνώμη μου είναι και η αντιμετώπιση της αστυνομίας, διότι είχα την ατυχία να ζήσω ακραία φαινόμενα όσο ήμουν στην Ελλάδα και με το Πανεπιστήμιο και με όλα αυτά. Οι αστυνομικοί εδώ είναι τόσο κουρασμένοι όσο είναι και οι πολίτες από όλη αυτή την κατάσταση και αυτό φαίνεται. Στα πάρκα όπου υπάρχει ο περιορισμός των 7 ατόμων, ακόμη και στα πολύ μεγάλα, υπάρχουν 2-3, λίγοι δηλαδή, οι οποίοι θα έρθουν κοντά σου και αν δουν ότι υπάρχει ένα επιπλέον άτομο ή τρως και δεν φοράς για αρκετή ώρα τη μάσκα σου, θα σου κάνουν παρατήρηση αλλά ως εκεί”. Κάνοντας τη σύγκριση με την Ελλάδα, τόνισε: “Όταν ήρθα εδώ ήταν μεγάλο το σοκ για εμένα (με τη θετική έννοια). Οι πολίτες στην Ελλάδα ακόμη και αν έχουν στείλει το sms, ακόμη και αν έχουν έναν πραγματικό λόγο να κινηθούν τους βλέπεις ότι είναι φοβισμένοι, κινούνται στον δρόμο λες και διαπράττουν κάποιο έγκλημα. Εδώ όταν ήρθα έβλεπα τους ανθρώπους να κάθονται στις πλατείες, να πίνουν τον καφέ τους, να γελάνε, να ζουν μια κανονική ζωή απλά φορώντας μια μάσκα. Είναι τελείως διαφορετικό το συναίσθημα που σου προκαλεί η εικόνα της πόλης εδώ σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη όπου ζούσα” υπογράμμισε.
Γερμανία
Η Γερμανία, που είναι σε lockdown σχεδόν από τον Νοέμβριο, βιώνει ήδη το τρίτο κύμα πανδημίας κάτι που ανέτρεψε τα σχέδια για χαλάρωση των μέτρων, ενόψει, μάλιστα, και του Πάσχα των Καθολικών που είναι την άλλη εβδομάδα, στις 4 Απριλίου. Μέσα σε λίγες ημέρες διπλασιάστηκαν τα κρούσματα, αυξήθηκαν ξανά οι νεκροί, οπότε αποφασίστηκε να μπει “φρένο” σε όποια χαλάρωση, ενώ στις πόλεις που είχε ανοίξει το λιανικό εμπόριο για μόλις πέντε ημέρες θα κλείσει πάλι. Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν από την καγκελάριο Μέρκελ μαζί με τους 16 πρωθυπουργούς, πιθανότατα θα είναι ίσως τα αυστηρότερα που έχουν επιβληθεί από την αρχή της πανδημίας. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Realfm 97,8 στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος, “κλείνουν και πάλι τα πάντα, κλείνουν τα σχολεία, όπως ακούγεται, θα κλείσει το λιανικό εμπόριο όπου είχε ανοίξει. Φυσικά για την εστίαση δεν γίνεται καν κουβέντα, τα ξενοδοχεία είναι κλειστά, μόνο για πολύ μεγάλες ανάγκες και για επαγγελματικούς λόγους (επιτρέπεται), ο τουρισμός απαγορεύεται. Υπάρχουν συστάσεις το Πάσχα να μείνουν όλοι στα σπίτια τους, να μην γίνουν ταξίδια εκτός κρατιδίων και όποιος πάει στο εξωτερικό, γυρνώντας θα έχει καραντίνα. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος πάρει άδεια μία εβδομάδα, θα πρέπει να τις κάνει δύο για να γυρίσει”.
Σχετικά με τα rapid test, επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός ήταν να υπήρχαν δωρεάν και στα φαρμακεία της Γερμανίας από την αρχή του μήνα. “Δύο το κάθε άτομο κάθε εβδομάδα. Όμως δεν έγινε δυνατό να ξεκινήσει στην ώρα του αυτό το μέτρο, θα ξεκινήσει αυτές τις μέρες. Και στη Γερμανία θα είναι δωρεάν. Αν βγεις θετικός, θα πρέπει να το δηλώνεις στην ανάλογη πλατφόρμα που θα υπάρχει. Αναφορικά με τα μοριακά τεστ, αν πας να το κάνεις για να ταξιδέψεις για κάποιο προσωπικό λόγο δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, εάν έχεις συμπτώματα ή έχεις έρθει σε επαφή και βέβαια πας στο αρμόδιο μέρος, καλύπτονται” σημείωσε, ενώ υπογράμμισε πως στη χώρα έχει ξεκινήσει μια τεράστια “μπίζνα” με τα κέντρα εξέτασης, καθώς έχουν ανοίξει δηλαδή δεκάδες στις γειτονιές, στα οποία πηγαίνουν οι πολίτες και κάνεις τεστ. Το rapid μέχρι στιγμής κόστιζε 40 ευρώ και το pcr 90.
“Αυτά δεν στα καλύπτει κανείς. Εάν έχεις κάνει ταξίδι, εάν έχεις γυρίσει από ταξίδι ή για προσωπικό σου λόγο που θες να δεις τι γίνεται. Αν έχεις συμπτώματα στα πληρώνει βέβαια το ταμείο” πρόσθεσε ο Παντελής Βαλασόπουλος, ενώ σημειώνεται πως αναφορικά με το ρωσικό εμβόλιο ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας έχει κάνει δηλώσει ότι η χώρα βρίσκεται σε επαφή με τη Ρωσία σε όλα τα επίπεδα.
“Είμαστε κοντά σε μία συμφωνία. Υπάρχει ένα μεγάλο όμως. Οι Ρώσοι δεν μπορούν να παράξουν τόσα πολλά εμβόλια. Οι εμβολιασμοί που έχουν γίνει στη Ρωσία είναι πάρα πολύ λίγοι. μόνο 6.000.000. Χρειάζονται βοήθεια. Έχει βρεθεί εργοστάσιο και είναι στη Βαυαρία, όπου θα γίνει μία επένδυση 30 εκατ. ευρώ ώστε να παραχθούν Sputnik για την Ευρώπη όταν αυτό συμφωνηθεί. Όμως οι Ρώσοι πρέπει να παραδώσουν τα σωστά δεδομένα που ζητά ο οργανισμός φαρμάκων της Ευρώπης για να πάρουν την έγκριση. Μόνο αν πάρουν έγκριση θα προχωρήσει η διαδικασία” υπογράμμισε ο Παντελής Βαλασόπουλος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Υγείας.
Ολλανδία
Η Χριστίνα Γιαννάκη ζει στο Άμστερνταμ και αναφέρει ότι τους τελευταίους δύο μήνες ισχύουν περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, καθώς μετά τις 9 το βράδυ και έως τις 4.30 το πρωί απαγορεύεται η κυκλοφορία. “Αυτό σε σχέση με άλλες χώρες είναι τίποτα, διότι οι περισσότεροι από εμάς τελειώνουμε από τις δουλειές μας μέχρι τις 6, αλλά από ότι βλέπετε κι εσείς στις ειδήσεις υπάρχουν πολλές πορείες με πολλά παράπονα, γιατί οι Ολλανδοί δεν είναι πολύ ευχαριστημένοι με το να τους καταπατούν τις ελευθερίες τους. Επίσης, τα σπίτια στο Άμστερνταμ είναι πάρα πολύ μικρά, οι κατασκευές τους συνήθως είναι πάρα πολύ μικρές, οπότε το να κλείνεις κάποιον εδώ μέσα οδηγεί στην παράνοια θα μπορούσα να πω. Και ο κακός καιρός μέσα σε όλα αυτά’ αναφέρει η κ. Γιαννάκη μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου και Μάνου Νιφλή.
“Επειδή εγώ εργάζομαι στην αγορά, τα μαγαζιά έχουν ανοίξει και είναι όλα με ραντεβού. Όταν λέω μαγαζιά δεν εννοώ την εστίαση, αναφέρομαι στο λιανικό εμπόριο. Επιτρέπονται μέχρι 50 άτομα, εξαρτάται βέβαια από το πόσο μεγάλο είναι το κατάστημα. Η εστίαση ήταν να ανοίξει το Πάσχα στους εξωτερικούς χώρους, αλλά επειδή τα κρούσματα αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα είπαν ότι θα αναβληθεί και θα πάει λίγο πιο μετά. Σε σχέση με τα σχολεία δεν είμαι πλήρως ενημερωμένη, αλλά νομίζει ότι αυτά που είναι για παιδάκια κάτω των 10 ετών, είναι ανοιχτά. Εκείνα που είναι κλειστά αυτά που πας για να σου κρατήσουν τα μωράκια για 1 ή 2 ώρες” περιγράφει η κ. Γιαννάκη.
“Η κατάσταση είναι δύσκολη και πιεσμένη κι εδώ και δεν βοηθά και ο καιρός καθόλου, αλλά όταν ακούς ότι στην Ελλάδα είναι τόσο αυστηρά τα πράγματα, θεωρώ ότι δεν συγκρίνεται. Δεν χρειάζεται να στείλω μήνυμα για να βγω έξω ή δεν χρειάζεται να πω ότι από τις 6 και μετά δεν μπορώ να κυκλοφορήσω. Μέχρι τις 9 μπορώ να πάω και στο σούπερ μάρκετ, γιατί εδώ κλείνουν αυτή την ώρα. Δεν θεωρώ ότι είμαστε τόσο πιεσμένοι όσο άλλοι άνθρωποι τη δεδομένη στιγμή. Τα γυμναστήρια είχε ανακοινωθεί ότι θα ανοίξουν τέλη Μαρτίου, δεν έχουν ανακοινώσει ότι αυτό μπορεί να αναβληθεί. Αναφορικά με τα εξωτερικά χόμπι, εννοείται θα δεις τους Ολλανδούς με τα ποδήλατά τους έξω καθημερινά, αλλά δραστηριότητες όπως καγιάκ που κάνουν αυτοί δεν έχω δει ακόμη, αλλά ο καιρός δεν βοηθά καθόλου. Έχουμε πάρα πολύ κρύο, βροχή, οπότε αντί για αυτή τη μικρή βόλτα που μπορείς να πας προτιμάς να μείνεις μέσα. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο το takeaway. Τα delivery μάλιστα θεωρώ ότι έχουν πλουτίσει τους τελευταίους μήνες” προσθέτει.
Μ. Βρετανία
“Από τα μέσα Δεκεμβρίου ο Μπόρις Τζόνσον πήρε πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα, έκλεισαν όλα τα καταστήματα, η εστίαση, τα εμπορικά. Έχουν μείνει ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ και τα μπακάλικα και τα φαρμακεία, που πωλούν είδη πρώτης ανάγκης. Πριν από δύο εβδομάδες άνοιξαν τα σχολεία, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας άρχισε να βελτιώνεται αισθητά. Αν όλα συνεχιστούν κανονικά και εξακολουθεί να υπάρχει βελτίωση, στις 12 Απριλίου θα ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα. Έπειτα από πέντε εβδομάδες θα ανοίξουν και τα καταστήματα εστίασης και αν όλα τελειώσουν, όπως υπολογίζει η βρετανική κυβέρνηση, τότε τον Ιούνιο η χώρα θα μπει σε ένα είδος κανονικότητας. Θα ανοίξουν τα κλαμπ, τα θέατρα, όλα”, όπως επεσήμανε ο Ισαάκ Καρυπίδης, ο ανταποκριτής του Realfm 97,8 από το Λονδίνο.
Αναφορικά με τις μετακινήσεις, αυτές απαγορεύονται χωρίς λόγο, επιτρέπονται μόνο αν κάποιος θέλει να πάει στη δουλειά του, ενώ μπορεί να υπάρξει έλεγχος από αστυνομικούς στον δρόμο. Ωστόσο, τουλάχιστον στο Λονδίνο, δεν υπάρχει η κίνηση, που υπήρχε σε μια κανονική εποχή, σημείωσε ο Ισαάκ Καρυπίδης.
Όσον αφορά στο πρόγραμμα εμβολιασμού, αυτό συνεχίζεται πολύ καλά. Την Κυριακή ήταν ημέρα ορόσημο καθώς εμβολιάστηκαν σε μια μέρα 873.000 άνθρωποι. Ήδη έχει εμβολιαστεί το 52% του ενήλικου πληθυσμού και η κυβέρνηση ελπίζει ότι έως τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί το 100%. Αν δεν κολλήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού είτε όπως προειδοποίησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ μπορεί να μπλοκάρει την εξαγωγή των εμβολίων της AstraZeneca προς το Ηνωμένο Βασίλειο, από την Oλλανδία όπου γίνεται η παρασκευή του εμβολίου ή με το πρόβλημα που προκλήθηκε στην Ινδία πάλι με το εμβόλιο της AstraZeneca, όλα τα θα συνεχιστούν κανονικά, άρα το καλοκαίρι η χώρα θα είναι σε μια κανονικότητα” σημείωσε ο ανταποκριτής του Realfm στο Λονδίνο.
Σουηδία
Για μια διαφορετική πραγματικότητα που βιώνει η Σουηδία μίλησε στον Realfm 97.8 ο Ευθύμης, μεταπτυχιακός φοιτητής. Επεσήμανε ότι είναι μια διαφορετική πραγματικότητα κατά κάποιον τρόπο γιατί ακολουθήθηκε διαφορετική προσέγγιση πιο σταθερή με μεγαλύτερη διάρκεια και βάθος σε στρατηγική με την Public Health Agency.
Σημείωσε ότι στη χώρα δεν ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ “τα καταστήματα λειτουργούν κανονικά, με τη διαφορά ότι από τα Χριστούγεννα, οπότε ξεκίνησε το μέτρο, ιδίως αυτά που πωλούν αλκοόλ, κλείνουν από τις 20.00 με στόχο να αποφευχθεί ο συνωστισμός”, επεσήμανε ο Ευθύμης.
Όσον αφορά στις μάσκες, επεσήμανε ότι υπάρχει μόνο σύσταση που είναι και υπό συζήτηση, ο κόσμος να φορά μάσκα στα ΜΜΜ. Η σύσταση αυτή ισχύει 24 ώρες πλέον.
“Η πολιτική βασίζεται σε επίπεδο συστάσεων και λόγω συνταγματικών περιορισμών και γενικότερα προσέγγισης κοινωνικής, βασίζεται στις συστάσεις. Δεν υπάρχει λογική προστίμων δεν υπάρχει και έλεγχος, αν κάποιος βρεθεί θετικός από κορονοϊό, από Πολιτική Προστασία ή από κάποια αρμόδια Αρχή. Οφείλει να παραμείνει σπίτι, αλλά δεν υπάρχει ο έντονος έλεγχος όπως στην Ελλάδα” έκανε τη σύγκριση ο Ευθύμης.
Σχετικά με τα κρούσματα, σημείωσε ότι έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση. “Αποτυπώνει τη σταθερότητα της πολιτικής της Σουηδίας, περάσαμε φάση γύρω στα Χριστούγεννα όπου πλησίασε στο 100% η χωρητικότητα στις ΜΕΘ. Αλλά η στρατηγική βασίζεται ότι προσπαθεί να κρατήσει τη χρήση των πόρων του συστημάτος υγείας στον να μην φτάσει στο υπέρτατο σημείο και φαίνεται να το πετυχαίνουν” σημείωσε ο μεταπτυχιακός φοιτητής στη Σουηδία υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε αποτυχία κατά το πρώτο κύμα στους οίκους ευγηρίας, οπότε χάθηκε πολύς κόσμος, κάτι που αποδίδουν σε λάθος εφαρμογής πρωτοκόλλων.
Όσο για το αν υπάρχει ένταση και αν τσακώνονται οι πολιτικοί για τα μέτρα ή την πορεία της πανδημίας ο Ευθύμης ήταν ξεκάθαρος: “Η κοινωνία είναι πιο ψύχραιμη, δεν υπάρχει η ένταση που αποτυπώνεται στην ελληνική πολιτική σκηνή. Υπάρχει μεγάλος βαθμός σύμπνοιας στο πώς προχωράμε. Η Δημόσια Αρχή Υγείας είναι ανεξάρτητη και έχει αναλάβει τη διαχείριση κρίσης από την αρχή και τη λήψη αποφάσεων. Υπάρχει απόσταση από την πολιτική εξουσία και η διαχείριση δεν είναι αμιγώς πολιτική. Υπάρχει εμπιστοσύνη στους θεσμούς και γενικότερη λογική ότι μπορεί να μην επιβάλλεται κάτι άγρια, αλλά ο κόσμος θα περιοριστεί στις δραστηριότητες που θα κάνει, δεν υπάρχει έλεγχος αλλά δύσκολα θα βρεθεί κάποιος σε ιδιωτική συνάθροιση με πάνω από πέντε άτομα και αν και η αστυνομία δεν θα έρθει να σε ελέγξει” τόνισε ο Ευθύμης.