Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Μπάμπης Μιχάλης

Μήπως ωρίμασε η στιγμή μιας προσφυγής εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας;

Εναν και πλέον χρόνο από το χτύπημα του κορονοϊού στη Γηραιά Ηπειρο, Κομισιόν και κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. δείχνουν με τη στάση τους στο ζήτημα των εμβολίων ότι καίγονται πολύ περισσότερο για τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών της Δύσης παρά για τον γρήγορο εμβολιασμό των ευρωπαϊκών και άλλων λαών του πλανήτη, ο οποίος, όπως λένε οι επιστήμονες, θα φέρει την πολυπόθητη ανοσία και το τέλος της πανδημίας.

Την περασμένη Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απέρριψε για μία ακόμη φορά την πρόταση Ινδίας-Ν.Αφρικής -που υποστηρίχθηκε από 100 ακόμη χώρες του πλανήτη- προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για μια προσωρινή εξαίρεση από τους διεθνείς κανόνες προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων προκειμένου να παρακαμφθούν οι πατέντες των εμβολίων και να παραχθούν γρήγορα δισεκατομμύρια γενόσημα που θα σώσουν ζωές.

Η θέση αυτή διαμορφώθηκε εν κρυπτώ, στην Επιτροπή Εμπορικής Πολιτικής (TPC), όπου εκπρόσωποι των κρατών-μελών συναντώνται με την Κομισιόν για να συζητήσουν εμπορικά θέματα και στην οποία έχουν προνομιακή πρόσβαση τα λόμπι των φαρμακευτικών. Με άλλα λόγια, η Επιτροπή σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη καθόρισε τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στο μεγαλύτερο ζήτημα του πλανήτη αυτή τη στιγμή, εξετάζοντάς το σαν να ήταν ένα κοινό εμπορικό ζήτημα, όπως π.χ. η γεωγραφική προέλευση της φέτας, του ούζου και των λουκάνικων Φρανκφούρτης. Πίσω από τις κλειστές πόρτες μια χούφτα τεχνοκρατών από τα υπουργεία Εμπορίου των χωρών-μελών απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες την τολμηρή πρόταση που θα μπορούσε να εκτοξεύσει την παραγωγή εμβολίων και να σώσει αμέτρητες ζωές σε όλο τον κόσμο. Αν δεν είναι αυτό έγκλημα, τότε τι;

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.