Το ειδησεογραφικό δίκτυο Al-Arabiya μετέδωσε ότι το Κάιρο έθεσε ως όρο στην Άγκυρα για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από τη Λιβύη.
Το κανάλι μετέδωσε ότι ανώνυμες πηγές ανέφεραν ότι γίνονται ρυθμίσεις για τη διοργάνωση της πρώτης τουρκο-αιγυπτιακής συνάντησης, η οποία περιλαμβάνει τους αξιωματούχους ασφαλείας και διπλωμάτες. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, το Κάιρο.
Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο η Αίγυπτος όρισε ότι για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, πρέπει η Άγκυρα να σταματήσει και την κλιμάκωσή των κρίσεων στη Μεσόγειο.
Αυτό το αίτημα ακολούθησε όταν η Τουρκία ζήτησε συνάντηση των αρχηγών πληροφοριών για να συζητήσουν τα εκκρεμή ζητήματα.
Ως γνωστόν, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει καθυβρίσει τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα σχετικά με την οικονομική και διπλωματική συνεργασία με την Αίγυπτο.
Οι δηλώσεις του Ερντογάν προέκυψαν όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν ξαναρχίσει «διπλωματικές επαφές».
Δεν υπάρχει τίποτα που να δηλώνει επανάληψη διπλωματικών επαφών Αιγύπτου-Τουρκίας, λένε αιγυπτιακές πηγές
«Δεν υπάρχει τίποτα που να δηλώνει την επανάληψη των διπλωματικών επαφών Αιγύπτου-Τουρκίας», δηλώνουν αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές στο ΜΕΝΑ τις οποίες φιλοξενεί και ο αιγυπτιακός Τύπος.
Οι αιγυπτιακές δηλώσεις έρχονται σε συνέχεια δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων ότι οι δύο χώρες επαναλαμβάνουν τις διπλωματικές τους επαφές.
Οι ίδιες αιγυπτιακές πηγές αναφέρουν ότι «αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών απαιτεί να ληφθούν υπόψη τα νομικά και διπλωματικά πλαίσια που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών με βάση τον σεβασμό της αρχής της κυριαρχίας και των απαιτήσεων της αραβικής εθνικής ασφάλειας».
«Η Αίγυπτος αναμένει από οποιαδήποτε χώρα που φιλοδοξεί να δημιουργήσει κανονικές σχέσεις με αυτήν, να τηρήσει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις αρχές της καλής γειτονίας, καθώς και να σταματήσει τις προσπάθειες παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών της περιοχής», αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.
Στις δηλώσεις πάντων των πηγών αυτών, σημειώνεται πάντως η σημασία των ισχυρών δεσμών και δεσμών μεταξύ του αιγυπτιακού και τουρκικού λαού.
Ενώ, επισημαίνεται ότι οι διπλωματικές αποστολές της Αιγύπτου και της Τουρκίας λειτουργούν και δραστηριοποιούνται και στις δύο χώρες στο επίπεδο του Επιτετραμμένου σύμφωνα με τους καθιερωμένους διπλωματικούς κανόνες.
Ο αιγυπτιακός Τύπος επισημαίνει επίσης ότι η Αίγυπτος ανακάλεσε τον Πρέσβη της το 2013, μετά την απομάκρυνση του έκπτωτου Προέδρου Μόρσι ο οποίος ήταν στενός σύμμαχος της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)