Μόλις εχθές γράφαμε ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία. Υιοθέτησε ξεκάθαρα και επίσημα την παράνομη συμφωνία καθορισμό θαλάσσιων ζωνών που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαράτζ με τον Ερντογάν και με θερμές δηλώσεις, ο νέος πρωθυπουργός της Λιβύης, χαρακτήρισε την Τουρκία ως στρατηγικό σύμμαχο!
Ήδη οι τούρκοι ξεκίνησαν τις αποστολές στρατιωτικού υλικού για να ενισχύσουν τις εκεί δυνάμεις τους, με τρία μεταγωγικά αεροσκάφη να προσγειώνονται εντός 24 ωρών στην Λιβύη.
Παρά την εκλογή του νέου προεδρικού συμβουλίου και τον καθορισμός της υπηρεσιακής κυβέρνησης στη Λιβύη, η Τουρκία εξακολουθεί να στέλνει στρατιωτικές αποστολές στη δυτική Λιβύη, και σύμφωνα με τον ιταλικό ιστότοπο παρακολούθησης των πτήσεων «Itamil Radar», τουρκικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη εισέβαλαν στον εναέριο χώρο της Λιβύης, γράφουν τα λιβυκά ΜΜΕ.
Η Λιβύη, είναι μια χώρα που μόλις ξεκίνησε τη νέα φάση αναδιάρθρωσης για να εδραιώσει τους θεσμούς της και να εξασφαλίσει τη σταθερότητά της.
Ο ιστότοπος “Flight Radar” για την παρακολούθηση της εναέριας κυκλοφορίας σημείωσε ότι η Άγκυρα επανέλαβε στις στρατιωτικές πτήσεις με τη Λιβύη, και αυτή είναι πρώτη πτήση από τότε που εκλέχθηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Τα δεδομένα των τριών αεροπλάνων ήρθαν ως εξής: ένα αεροπλάνο Airbus A400M απογειώθηκε από τη βάση Καϊσερί στο Ικόνιο, ένα αεροπλάνο Airbus A400M απογειώθηκε από τη βάση Ατατούρκ της πρωτεύουσας, Άγκυρα, και ένα αεροπλάνο Lockheed C130E απογειώθηκε από μια στρατιωτική βάση κοντά στην Αττάλεια , τα οποία τώρα κατευθύνονται προς τη δυτική Λιβύη.
Αυτή είναι η πρώτη πτήση των αεροπλάνων της Άγκυρας προς τη Λιβύη από τότε που ορίστηκε η νέα αρχή στις 5 Φεβρουαρίου και η 46η μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γενεύη στις 23 Οκτωβρίου.
Η συμφωνία που υπεγράφη από τη στρατιωτική επιτροπή «5 + 5» της Λιβύης προβλέπει την απομάκρυνση των μισθοφόρων και των ξένων δυνάμεων, καθώς και την αναστολή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συμφωνιών με χώρες εντός μέγιστης περιόδου 90 ημερών από τη συμφωνία.
Η Τουρκία ελέγχει μια σειρά στρατιωτικών, αεροπορικών και θαλάσσιων βάσεων στη δυτική Λιβύη, εκ των οποίων η πιο εξέχουσα είναι η βάση Αλ Ουατίγια, και παρά τη λήξη της προθεσμίας για την απόσυρση μισθοφόρων από τη Λιβύη, η Άγκυρα εξακολουθεί να προσλαμβάνει μισθοφόρους στη Συρία, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μεταφορά τους στη Λιβύη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Libya al Hadath, Akhbar Libya,