Η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας κατεβάζει τη βρετανική σημαία από δημόσια κτήρια, αφήνει όμως την αντίστοιχη ευρωπαϊκή. Αντιδράσεις από το Λονδίνο.
Η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι η βρετανική σημαία θα κυματίζει καθημερινά στα κυβερνητικά κτήρια της Σκωτίας, παρά το Brexit. Η αμφιλεγόμενη απόφασή της πρωθυπουργού της Σκωτίας να κατεβάσει την βρετανική σημαία και ουσιαστικά να την αντικαταστήσει με τον καθημερινό κυματισμό της ευρωπαϊκής, έρχεται να επιβεβαιώσει και να εντείνει την ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ των δυο βρετανικών εθνών. Η Νίκολα Στέρτζιον αποφάσισε η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου να κυματίζει μόνο την 11η Νοεμβρίου, «Ημέρα Μνήμης» για την χώρα, και όχι καθημερινά, όπως ίσχυε μέχρι πριν λίγες ήμερες.
Στις 31 Ιανουαρίου του 2020 το Ηνωμένο Βασίλειο βγήκε και επίσημα από τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έγινε υποστολή των ευρωπαϊκών σημαιών σε όλα τα κυβερνητικά κτήρια. Τότε είχε αποφασιστεί η ευρωπαϊκή σημαία να κυματίζει μόνο στις 9 Μαίου, στην «Ημέρα της Ευρώπης». Έναν χρόνο μετά και ουσιαστικά στην αρχή της εφαρμογής του Brexit η Σκωτία δείχνει την επιθυμία της να παραμείνει στην ΕΕ, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις τόσο του βρετανικού τύπου, όσο και Βρετανών πολιτικών που κάνουν λόγο για «εμμονική» και «εθνικιστική» συμπεριφορά. Με χλευαστικό τρόπο ο Τζείμς Κλέβερλι, ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης Τζόνσον, σχολίασε την «ανικανότητα της Στέρτζον να ακούει την φωνή των πολιτών».
Προάγγελος νέου δημοψηφίσματος;
Παρά τις αντιδράσεις που προκαλεί η απόφαση η κυβέρνηση της Σκωτίας επιμένει ότι η συμβολική αυτή κίνηση «αντικατοπτρίζει την θέληση του λαού να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Άλλωστε για την Στέρτζον αποτελεί προεκλογική της δέσμευση να διεξάγει δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας, έαν κερδίσει τις εκλογές του Μαίου, καθώς όπως υποστηρίζει το 2014, στο πρώτο δημοψήφισμα, δεν υπήρχε το δεδομένο του Brexit.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται πως ο λαός της Σκωτίας τάσσεται οριακά υπέρ της ανεξαρτησίας, προετοιμάζοντας ένα εύφορο έδαφος για τα σχέδια της πρωθυπουργού, Νίκολα Στέρτζον.
Πηγή: dw.com