Πληθυσμιακή «βόμβα» στους Αγίους Τόπους

Στην περιοχή ανάμεσα στη Μεσόγειο και στον Ιορδάνη ζουν σήμερα 13 εκατομμύρια άνθρωποι. Πριν από 100 χρόνια ήταν μόλις 700.000 χιλιάδες. Η πληθυσμιακή έκρηξη έχει πολλούς λόγους, αλλά καμιά λύση.

Τα τελευταία 70 χρόνια ο αριθμός των κατοίκων στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Σε τέτοιο σημείο που η ζωή καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη για τους κατοίκους. Εβραίοι και Άραβες αποκτούν συνήθως πολλά παιδιά, κι αυτό δεν έχει πάντα θρησκευτικούς λόγους. Ακόμη και οικογένειες Ισραηλινών που έχουν χαλαρές σχέσεις με τη θρησκεία, είναι πολύτεκνες.

Η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή στον κόσμο

Η κατάσταση είναι εκρηκτική στη Λωρίδα της Γάζας. Η αύξηση του πληθυσμού εκεί είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε μια στενή λωρίδα γης. Είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή στον κόσμο. Σύμφωνα με τα ΗΕ ο αριθμός ενδέχεται να διπλασιαστεί τα επόμενα τριάντα χρόνια. Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι δύσκολη κυρίως λόγω του μεγάλου επισιτιστικού προβλήματος αλλά και των ενδοπαλαιστινιακών εντάσεων για την εξουσία.

Ο Χάρι ελ Γουέντι είναι διευθυντής του παλαιστινιακού Κέντρου Ενημέρωσης για την Υγεία και έχει 6 παιδιά. «Βρισκόμαστε συνεχώς ενώπιον προκλήσεων» λέει. «Στους τομείς υγείας, περιβάλλοντος, εκπαίδευσης. Από καιρό υπάρχει τεράστιος κίνδυνος επιδημιών. Εάν δεν περιορίσουμε τις γεννήσεις, θα ακολουθήσει κοινωνική έκρηξη. Πού θα πάει ο κόσμος; Πού θα ζήσει;».

Στα 75 κέντρα υγείας που υπάρχουν στη Λωρίδα της Γάζας μοιράζονται μέσα αντισύλληψης δωρεάν. Αλλά ξέρουν οι Παλαιστίνιοι γι αυτά; Μάθημα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία δεν γίνονται. Στο γραφείο του Χάρι ελ Γουέντι υπάρχει το Κοράνι. Όπως στον Χριστιανισμό και τον Ιουδαϊσμό, έτσι και στο Ισλάμ, το ιδανικό είναι να αποκτά κανείς πολλά παιδιά, αλλά στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη ο πληθυσμός αυξάνεται ραγδαία.

Πριν από 100 χρόνια ζούσαν στην περιοχή μεταξύ της Μεσογείου και του Ιορδάνη 700.000 άνθρωποι, σήμερα ζουν 13 εκατομμύρια.

Ανταγωνισμός για την πληθυσμιακή υπεροχή

Ανάμεσα στις σύγχρονες και πλουσιότερες χώρες του κόσμου, το Ισραήλ κατέχει ιδιαίτερη θέση. Το ποσοστό γεννήσεων είναι συντριπτικά μεγαλύτερο από ότι σε άλλες βιομηχανικές χώρες. Η τάση καταγράφεται κυρίως στους Βεδουίνους και στους υπερορθόδοξους Εβραίους. Το ό,τι οι άνθρωποι στους Αγίους Τόπους αποκτούν τόσα πολλά παιδιά έχει πολλούς λόγους. Ένας εξ αυτών είναι η παράταση τις διένεξης Ισραηλινών-Παλαιστινίων. Σκληροπυρηνικοί και από τις δύο πλευρές επιμένουν να αποκτούν πολλά παιδιά για να κατοχυρώνουν μακροπρόθεσμα την πλειονότητα του πληθυσμού.

Σήμερα ζουν 6,5 εκατομμύρια Εβραίοι και ισάριθμοι Άραβες στην περιοχή. Ο πολιτικός επιστήμων Αλόν Τάλ και καθηγητής Πανεπιστημίου στο Τελ Αβίβ απορρίπτει τη λογική του ανταγωνισμού για τα μεγαλύτερα ποσοστά γεννήσεων και ζητά να μπει τέλος στην ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης υπέρ μιας λύσης δύο κυρίαρχων κρατών.

«Είναι αποφασιστικής σημασίας», λέει. «Δεν νομίζω ότι εμείς οι Εβραίοι θα γίνουμε κάποτε μειοψηφία. Αλλά τι μοντέλο θα ήταν αυτό, εάν μια πλειοψηφία Εβραίων ποσοστού 55% θα κυριαρχούσε στο υπόλοιπο πληθυσμό. Είναι σαφές. Οι Παλαιστίνοι θέλουν δικό τους κράτος. Από αυτό θα είχαμε κέρδος και εμείς. Είμαστε ένα εβραϊκό δημοκρατικό κράτος. Χρειαζόμαστε αυτόν τον διαχωρισμό από τους Παλαιστίνιους, ειδάλλως θα ενταθεί η βία».
DW

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.