AstraZeneca: Η ΕΕ εγκρίνει αλλά κρίνει, ο Μακρόν αμφιβάλει και ο ΠΟΥ «καρφώνει» (την ΕΕ)

Γίνεται της τρελής, για να μην πούμε τίποτε άλλο…

Η σαπουνόπερα που εκτυλίσσεται τα τελευταία 24ωρα με πρωταγωνίστριες την AstraZeneca και την ΕΕ, ενισχύθηκε με νέα επεισόδια. Μετά την έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για χρήση σε άτομα άνω των 18 ετών, το σήριαλ… φούντωσε, με τη συμμετοχή του Εμανουέλ Μακρόν και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε τη σκυτάλη από τον ΕΜΑ και έδωσε με τη σειρά της το «πράσινο φως» για να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο στην ΕΕ και δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στην AstraZeneca τις υποχρεώσεις της, μέσω της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Μόλις εγκρίναμε το εμβόλιο της AstraZeneca στην αγορά της ΕΕ μετά τη θετική αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Περιμένω από την εταιρεία να παραδώσει τα 400 εκατομμύρια δόσεις όπως συμφωνήθηκε. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε εμβόλια για τους Ευρωπαίους, τους γείτονες και τους συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο».

Μακρόν για εμβόλιο AstraZeneca: «Πιστεύουμε ότι είναι σχεδόν αναποτελεσματικό για τα άτομα άνω των 65 ετών»

Νωρίτερα και πριν δώσει την έγκρισή της και η Κομισιόν στην AstraZeneca, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ηλικιωμένους, επικαλούμενος τις επιφυλάξεις των Γερμανών ειδικών.

«Έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες για το εμβόλιο αυτό, περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα του EMA. Σήμερα, πιστεύουμε ότι είναι σχεδόν αναποτελεσματικό για τα άτομα άνω των 65 ετών», είπε ο Μακρόν μιλώντας στους ανταποκριτές του Ξένου Τύπου στο Παρίσι.

«Αυτό που μπορώ να σας πω επισήμως είναι ότι τα πρώτα στοιχεία που έχουμε δεν είναι ενθαρρυντικά για τα άτομα άνω των 60-65 ετών. Επομένως, εγώ περιμένω από τη μία την άποψη του ΕΜΑ, από την άλλη την εκτίμηση της Ανώτατης Αρχής Υγείας (σ.σ. της Γαλλίας) επειδή αυτοί έχουν τα στοιχεία», ανέφερε. «Εγώ, δεν έχω κανένα δεδομένο, ούτε κάποια ομάδα επιστημόνων που εξετάζει τα στοιχεία», παραδέχτηκε.

Λίγες ώρες αργότερα, ο ΕΜΑ ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19, για άτομα άνω των 18 ετών. Δεν επέβαλε κανέναν άλλον ηλικιακό περιορισμό.

Για να κυκλοφορήσει το εμβόλιο στη Γαλλία θα πρέπει να εγκριθεί από την Ανώτατη Αρχή Υγείας, κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Η Επιτροπή Εμβολίων της Γερμανίας επανέλαβε τη δική της σύσταση, να μην χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο εμβόλιο σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. Στη Γερμανία, είναι πιθανό το υπουργείο Υγείας να ακολουθήσει τη σύσταση των ειδικών. Η απόφασή του αναμένεται επίσης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, το αργότερο.

«Καρφιά» του ΠΟΥ στην ΕΕ

«Οι πλούσιες χώρες, που βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τις προμήθειες των εμβολίων κατά της Covid-19, πρέπει να σκεφτούν την κατάσταση σε φτωχότερες περιοχές του πλανήτη», ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας πως η συσσώρευση εμβολίων «τροφοδοτεί την πανδημία».

Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ έκαναν δηλώσεις, αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι συμφώνησε σε ένα σχέδιο για τον έλεγχο των εξαγωγών εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, με το επιχείρημα ότι πρέπει να το κάνει για να διασφαλίσει τις δικές της προμήθειες.

«Εάν συσσωρεύουμε εμβόλια και δεν μοιραζόμαστε, θα υπάρξουν τρία πολύ μεγάλα προβλήματα. Το ένα, το έχω πει, θα είναι μια καταστροφική ηθική αποτυχία, κατά δεύτερον η πανδημία θα τροφοδοτείται και τρίτον θα υπάρξει μια πολύ αργή παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια ψηφιακής ενημέρωσης. «Επομένως, είναι επιλογή μας και ελπίζω ότι θα επιλέξουμε το σωστό», τόνισε.

Ο Μάικ Ράιαν, ο κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, στην οποία παρέστησαν μια μαία από την Ουγκάντα και μια νοσηλεύτρια από το Πακιστάν, ότι ο κόσμος πρέπει να σκεφθεί τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής.

Αποδοκίμασε τις χώρες «που δίνουν μάχη για ολόκληρη την πίτα», όταν οι επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής στις φτωχές χώρες «δεν έχουν καν πρόσβαση στα ψίχουλα».

Πηγή: newsbreak.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.