Η Νότια Κορέα στέλνει Ειδικές δυνάμεις για αντιμετώπιση ναυτικής πειρατείας, ύστερα από την κατάσχεση ενός από τα δεξαμενόπλοια της από το Ιράν, δήλωσε αξιωματούχος της Νότιας Κορέας στο Newsweek.
Η Σεούλ ζητά επίσης βοήθεια από άλλες χώρες για την αντιμετώπιση της κατάστασης, πιθανώς των ΗΠΑ, ένα σημάδι ότι οι ήδη υψηλές εντάσεις ΗΠΑ-Ιράν θα μπορούσαν να κλιμακωθούν περαιτέρω.
Τα Ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν για πρώτη φορά την κατάσχεση του τάνκερ με σημαία της Νότιας Κορέας “Χανκούκ Τσίμι” τη Δευτέρα.
Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το δεξαμενόπλοιο κατασχέθηκε επειδή ρυπαίνει τα νερά του Περσικού Κόλπου, αλλά το περιστατικό μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι η Νότια Κορέα έχει παγώσει περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιρανικά περιουσιακά στοιχεία λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ.
Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας είπε στο Newsweek ότι η Σεούλ “έστειλε στρατεύματα κατά της πειρατείας κοντά στα στενά του Ορμούζ για το πετρελαιοφόρο της Δημοκρατίας της Κορέας .”
Ο αξιωματούχος ρωτήθηκε εάν η Νότια Κορέα ζητούσε τη βοήθεια του International Maritime Security Construct, μιας κοινοπραξίας εννέα εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, που ιδρύθηκε το 2019 μετά την επίθεση των δεξαμενόπλοιων στην περιοχή.
Το περιστατικό έρχεται σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν. Στις τελευταίες μέρες της κυβέρνησης Τραμπ, η Ουάσινγκτον έχει εντείνει τις προκλήσεις της εναντίον της Τεχεράνης.
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αναπτυχθεί βομβαρδιστικά B-52 στην περιοχή και είχαμε την διέλευση ενός αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου μέσω του Στενού του Ορμούζ.
Την Κυριακή, οι ΗΠΑ αντέστρεψαν την απόφαση να φέρουν ένα αεροπλανοφόρο σπίτι από τη Μέση Ανατολή μετά από 10μηνη ανάπτυξη, επικαλούμενοι τις ιρανικές «απειλές».
Από τη νύχτα της Δευτέρας, η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει προβεί σε επίσημες δηλώσεις σχετικά με την κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου, αλλά εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε το περιστατικό στο Reuters λέγοντας:
«Το ιρανικό καθεστώς συνεχίζει να απειλεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο ως μέρος μιας σαφούς προσπάθειας εκβιασμού της διεθνούς κοινότητας ώστε να απαλλαγεί από την πίεση των κυρώσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, συμπληρώνοντας:«Συμμετέχουμε στην έκκληση της Δημοκρατίας της Κορέας για το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως το δεξαμενόπλοιο».