Νοέμβριος 2000: Ο Σαντάμ ανακοινώνει την εγκατάλειψη του δολαρίου στις εξαγωγές του πετρελαίου – Τρία χρόνια αργότερα…
Το Νοέμβριο του 2000 ο τότε ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσείν ανακοίνωσε την απόφασή του να εγκαταλείψει το δολάριο ως νόμισμα διαπραγμάτευσης του ιρακινού πετρελαίου και να υιοθετήσει το νέο -τότε ευρώ.
Οι προειδοποιήσεις για να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση ήταν πολλές. Ο Σαντάμ όμως φαινόταν ανένδοτος. Ένα χρόνο αργότερα η Νέα Υόρκη θα ζούσε την 11η Σεπτεμβρίου.
«Το Ιράκ πρόκειται να προχωρήσει με τα σχέδιά του στο να σταματήσει να χρησιμοποιεί το αμερικανικό δολάριο ως νόμισμα διαπραγμάτευσης του πετρελαίου και αντ΄αυτού πρόκειται να υιοθετήσει το Ευρώ, παρά το γεγονός ότι έχει λάβει προειδοποιήσεις, ότι μια τέτοια κίνηση δεν έχει οικονομικό νόημα.
Η Βαγδάτη, αυτή την εβδομάδα επέμεινε και έλαβε έγκριση από τον ΟΗΕ προκειμένου να πουλά το πετρέλαιό της μέσω του προγράμματος «πετρέλαιο-για- τρόφιμα» σε ευρώ και όχι σε δολάρια.
Το Ιράκ είχε απειλήσει ότι εάν η αλλαγή αυτή δεν γινόταν δεκτή θα έπαυε οριστικά τις εξαγωγές του πετρελαίου από τις 6 Νοεμβρίου, σε μια αγορά όπου η ιρακινή παραγωγή πετρελαίου αντιστοιχεί στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής.
Η κίνηση αυτή έρχεται παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις ότι η αποχώρηση της Βαγδάτης από το δολάριο θα κοστίσει στη χώρα εκατομμύρια από τις αμοιβές μετατροπής νομίσματος.
Αξιωματούχοι των ΗΕ αναφέρουν ότι το Ιράκ θα αναγκαστεί να μειώσει την τιμή του βαρελιού πετρελαίου κατά 10 cents προκειμένου να αποζημιώσει τους πελάτες του από τα έξοδα μετατροπής.
Επίσης οι ίδιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η υιοθέτηση του ευρώ από το Ιράκ σημαίνει ότι θα κερδίζει λιγότερα από τους τόκους των κερδών των πωλήσεων σε λογαριασμό που υπάρχει στη Νέα Υόρκη υπό την επιτήρηση του ΟΗΕ.
Ο ΟΗΕ επίσης τονίζει ότι αναγκαστικά θα δημιουργηθούν γραφειοκρατικά προβλήματα καθώς το Ιράκ έχει δηλώσει ότι θέλει να διατηρήσει και τα υπάρχοντα ποσά που έχει σε δολάρια.
Νοέμβριος 2000: Ο Σαντάμ ανακοινώνει την εγκατάλειψη του δολαρίου στις εξαγωγές του πετρελαίου – Τρία χρόνια αργότερα…
Έτσι θα έχει δύο λογαριασμούς για το πρόγραμμα «πετρέλαιο για τρόφιμα», ένα σε δολάρια και ένα σε ευρώ».
Αυτά ανέφερε το Νοέμβριο του 2000 ο διεθνής Τύπος. Ένα χρόνο αργότερα θα έρθει η 11 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, για να ανατρέψει τα πάντα ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο στις ΗΠΑ για εισβολή σε Ιράκ (20 Μαρτίου 2003) και Αφγανιστάν.