Γιατί το Facebook και το Instagram απενεργοποίησαν λειτουργίες στην Ευρώπη;
Το Facebook απενεργοποιεί πολλές δυνατότητες στις εφαρμογές Messenger και Instagram για τους χρήστες στην Ευρώπη, για να διασφαλίσει ότι συμμορφώνονται με μια αλλαγή στους κανόνες απορρήτου.
Από τις 21 Δεκεμβρίου, οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων θα εμπίπτουν στους κανόνες της ΕΕ που είναι γνωστοί ως οδηγία ePrivacy.
Το Facebook αποφάσισε να απενεργοποιήσει πολλές διαδραστικές επιλογές και να προσφέρει απλώς μια βασική υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων έως ότου μπορέσει να προσθέσει ξανά τα πρόσθετα.
Οι δημοσκοπήσεις ομαδικής συνομιλίας στο Messenger είναι μεταξύ των εργαλείων που απενεργοποιούνται.
Η δυνατότητα ορισμού ψευδώνυμων για φίλους στο Messenger θα απενεργοποιηθεί επίσης, ενώ η κοινή χρήση φίλτρων προσώπου επαυξημένης πραγματικότητας μέσω άμεσου μηνύματος στο Instagram θα απενεργοποιηθεί.
Το Facebook είπε ότι δεν είχε δημοσιεύσει μια λίστα με όλες τις λειτουργίες που είχε αναστείλει στην Ευρώπη, διότι θα επανενεργοποιήσει γρήγορα όσα συμμορφώνονται με τους κανόνες.
Οι βασικές επιλογές ανταλλαγής μηνυμάτων κειμένου και κλήσεων στο Instagram και το Messenger δεν θα επηρεαστούν.
“Εξακολουθούμε να καθορίζουμε τον καλύτερο τρόπο για να επαναφέρουμε αυτές τις δυνατότητες.
Χρειάζεται χρόνος για την ανακατασκευή προϊόντων με τρόπο που λειτουργεί απρόσκοπτα για τους ανθρώπους και επίσης συμμορφώνεται με τους νέους κανονισμούς”, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση της.
Τα εργαλεία θα απενεργοποιηθούν για χρήστες σε όλη την Ευρώπη σταδιακά, οπότε ορισμένοι μπορεί να βρουν ότι μπορούν ακόμα να τα χρησιμοποιήσουν για μερικές ακόμη ημέρες.
Γιατί το Facebook και το Instagram απενεργοποίησαν λειτουργίες στην Ευρώπη;
Δεν υπάρχει τίποτα στην οδηγία ePrivacy που απαγορεύει τη χρήση διασκεδαστικών αυτοκόλλητων ή δημοσκοπήσεων σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, οπότε η κίνηση του Facebook να τις απενεργοποιήσει είναι λίγο προβληματική, αναφέρει το BBC.
Η ασαφής ειδοποίησή προειδοποιεί τους χρήστες ότι “ορισμένες λειτουργίες [δεν] είναι διαθέσιμες” και προκάλεσε περισσότερες ερωτήσεις από ό, τι απάντησε.
Είναι πολύ πιθανό ότι οι δημοσκοπήσεις Instagram και Messenger και αυτοκόλλητα selfie δεν έκαναν τίποτα για να παραβιάσουν τους νέους κανόνες – αλλά το Facebook θέλει να προχωρήσει με ασφάλεια και να προσφέρει μια απλή υπηρεσία αποστολής μηνυμάτων μέχρι να μπορέσει να ενεργοποιήσει ξανά τα πρόσθετα.
Η οδηγία ePrivacy έχει σχεδιαστεί για να περιορίζει το τι μπορούν να κάνουν οι εταιρείες με τα μηνύματά σας και τα μεταδεδομένα – όπως όταν στάλθηκαν – που συνδέονται με αυτά. Απαγορεύει επίσης την παρακολούθηση ή παρακολούθηση των επικοινωνιών και των μεταδεδομένων χωρίς ρητή συγκατάθεση από τους εμπλεκόμενους.
Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν επιτρέπεται να σαρώσουν μηνύματα για εμφάνιση – για παράδειγμα – εξατομικευμένων διαφημίσεων χωρίς άδεια από τον κάτοχο του λογαριασμού.
Τις τελευταίες εβδομάδες, το Gmail της Google ώθησε τους χρήστες να επιλέξουν ή να εξαιρεθούν από “έξυπνες λειτουργίες”, όπως η πρόβλεψη προτάσεων, η οποία απαιτεί τη σάρωση του κειμένου.
Τώρα που η οδηγία ePrivacy εφαρμόζεται στις λεγόμενες υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων “over the top” όπως το Facebook, καθώς και οι παραδοσιακές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ενδέχεται να δούμε περισσότερες εφαρμογές να ενημερώνουν τις πολιτικές τους ή να περιορίζουν τις δυνατότητές τους.