Άγγελος Συρίγος: Προτιμώ μια λύση δυο κρατών στην Κύπρο!!!
Για την δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο μίλησε στις 26 Οκτ.2020 ο Τούρκος Πρόεδρος ερντογάν κατά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο Κυπριακό επισημαίνοντας πως μία ομοσπονδιακή λύση δε θα μπορούσε να λειτουργήσει, καθώς στην Κύπρο υπάρχουν ήδη δύο κράτη με δύο ξεχωριστούς λαούς, ξεχνώντας πως το τουρκικό ψευδοκράτος στην Κύπρο δεν έχει αναγνωρισθεί από καμία άλλη χώρα πλην της Τουρκίας
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τατάρ..
Στη βιωσιμότητα της λύσης δύο κρατών επιμένει ο Τουρκοκύπριος Ερσίν Τατάρ, όπως προκύπτει από το μήνυμά του για την «επέτειο» της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.
Ο Ερσίν Τατάρ τόνισε ότι «οι Ελληνοκύπριοι γείτονές μας θα πρέπει να αφήσουν το όνειρό τους και να αποδεχθούν το γεγονός ότι η Κύπρος είναι, επίσης, δική μας πατρίδα και ότι έχουμε επίσης κυριαρχικά δικαιώματα στην Κύπρο.
Την ίδια στιγμή υπάρχει και ένας έλληνας βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος όλως παραδόξως και περιέργως προτιμά την δημιουργία δυο κρατών στην Κύπρο...
Πρόκειται για τον κ. Άγγελο Συρίγο…τον οποίο είχα σε εκτίμηση για πολλές από τις θέσεις του αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές διαφορές και ιδιαίτερα για θέματα ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας και όχι μόνο…
Ας δούμε τι υποστηρίζει ο κ. Συρίγος…σε συνέντευξή του στον “ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ” Κύπρου τον Απρ. 2014
-Ποια λύση προτείνετε; Από μία λύση τύπου σχεδίου Ανάν, είναι προτιμότερο να δημιουργηθούν στο έδαφος της Κύπρου δυο κράτη, που θα είναι μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προϋποθέσεις; Να επιστραφούν στο ελληνικό-κυπριακό κράτος τα εδάφη που θα παίρναμε με το σχέδιο Ανάν. Να αναγνωριστούν τα περιουσιακά δικαιώματα των ιδιοκτητών και στις δυο πλευρές σε όλο το έδαφος του νησιού.
Να επιτραπεί να ασκούνται τα δικαιώματα εγκατάστασης με βάση του όρους της ΕΕ. Αυτό σημαίνει να μπορεί ο Ελληνοκύπριος να πάει να μείνει στο βόρειο τμήμα του νησιού στο σπίτι του.
Να εκμεταλλεύεται η κάθε πλευρά τους δικούς της ενεργειακούς πόρους, ανάλογα με τη γεωγραφική της θέση. Δεν θα έχουμε έτσι μία επισφαλή συγκατοίκηση με ρατσιστικούς διαχωρισμούς εις βάρος της πλειοψηφίας. Αναφέρομαι στη σταθμισμένη ψήφο.
Δεν μπορεί το 80% να ισούται με την ψήφο του 20%.
-Ο τρόπος λειτουργίας των δυο συνιστώντων κρατών θεωρείτε ότι δεν θα λειτουργήσει, γι’ αυτό μιλάτε για δυο κράτη;
Με φοβίζει το σημείο, στο οποίο οι δυο συνιστώσες πολιτείες θα συναντιούνται για να μιλήσουν στο επίπεδο ομοσπονδίας, για να παίρνουν αποφάσεις για το ομόσπονδο κράτος. Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα.
Προτιμώ μια λύση δυο κρατών, στην οποία θα ασκούνται πραγματικά τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων ως Ευρωπαίων πολιτών για μετακίνηση, εγκατάσταση και περιουσίες σε όλο το νησί.
Ένα κράτος το οποίο θα ελέγχεται από τους Έλληνες της Κύπρου θα είναι λειτουργικό.
Ένα κράτος το οποίο θα κυβερνάται μέσα από περίεργα σχήματα με ισορροπίες, με σταθμισμένες ψήφους, με ξένους δικαστές, οι οποίοι θα αποφασίσουν, δεν θα λειτουργήσει.
Ας θυμηθούμε τις θέσεις της Κύπρου…
Η λύση του κυπριακού προβλήματος επιδιώκεται μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
Στόχος είναι η επίτευξη συνολικής και βιώσιμης λύσης σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη και τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η οποία θα οδηγεί στη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.