Οι Ινδοί γιόρτασαν σήμερα την ιστορική εκλογή της Κάμαλα Χάρις στην αντιπροεδρία των Hνωμένων Πολιτειών, η οποία έχει καταγωγή από τη χώρα τους.
Η ίδια απέτισε φόρο τιμής στη μητέρα της, την Σιαμάλα Γκοπαλάν, που γεννήθηκε στην πόλη Τσενάι της νότιας Ινδίας. Πίστευε βαθιά σε μια Αμερική όπου κάτι τέτοιο είναι δυνατό, δήλωσε ενώπιον των υποστηρικτών της.
Η Κάμαλα Χάρις έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την αντιπροεδρία των ΗΠΑ. Η μητέρα της είναι Ινδή και ο πατέρας της Τζαμαϊκανός, και οι δύο μετανάστευσαν στις ΗΠΑ για να σπουδάσουν.
Στο χωριό Τουλασεντραπουράμ, στην πολιτεία Ταμίλ Νάντου όπου γεννήθηκε ο παππούς της από την πλευρά της μητέρας της Καμάλα Χάρις, ο Π. Β. Γκοπαλάν ανώτερος Ινδός αξιωματούχος, οι κάτοικοι γιόρτασαν την εκλογή της.
Περίπου 8.000 χιλιόμετρα μακριά από την Ουάσινγκτον, παιδιά κρατούσαν πορτρέτα της Χάρις, την ώρα που οι κάτοικοι του χωριού συγκεντρώνονταν σε έναν ινδουιστικό ναό για να ευχαριστήσουν τους θεούς για τη νίκη της και του Τζο Μπάιντεν.
Ο Ινδός θείος της Χάρις, ο πανεπιστημιακός Μπαλασαντράν Γκοπαλάν, δήλωσε ότι πάντα πίστευε ότι η ανιψιά του θα πετύχει. «Είμαι ανακουφισμένος, διότι γνώριζα ότι θα κερδίσει και της το είπα χθες», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο WION TV από το Νέο Δελχί.
Προχθές είχε δηλώσει στο AFP ότι η οικογένεια της Χάρις από την Ινδία θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να παραστεί στην ορκωμοσία της. «Ήμασταν εκεί οικογενειακώς όταν ορκίστηκε στη Γερουσία. Και θα είμαστε όλοι μαζί όταν ορκιστεί αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι μια μεγάλη στιγμή για εμάς», τόνισε.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, που είχε μια ιδιαίτερα στενή σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε αργά χθες ότι η νίκη της Χάρις είναι ιστορική. «Η επιτυχία σας ανοίγει δρόμους και αποτελεί αιτία μεγάλης περηφάνιας όχι μόνο για τους θείους σας, αλλά και για όλους τους Αμερικανοϊνδούς» ανέφερε.
Δεκάδες διακεκριμένοι Ινδοί και Αμερικανοί συνεχάρησαν τη Χάρις μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης για τη νίκη της, ανάμεσά τους η Ινδή ηθοποιός Πριγιάνκα Τσόπρα και η Μίντι Κάλινγκ.
Στο Νέο Δελχί οι κάτοικοι σχολιάζουν με περηφάνια την ινδική καταγωγή της εκλεγμένης αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Για τον 25χρονο Γιας Ιγιέρ, «είναι μια στιγμή υπερηφάνειας και για εμάς τους Ινδούς, καθώς οι ρίζες της είναι από εδώ».