Συμμαχία Ελλάδας, Ισραήλ, Εμιράτων, Ινδίας με στόχο ένα πλέγμα ισχύος από Μεσόγειο έως Ινδικό

Άρθρο γνώμης του Σεθ Φράντζμαν (Seth J. Frantzman) στο περιοδικό Νewsweek, αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια πληθώρα συμφωνιών ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και του Μπραχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Σουδάν, που θα συμβάλουν στη δημιουργία νέων δεδομένων στη Μέση Ανατολή.

Θα δημιουργηθεί, αναφέρει, ένα νέο σύστημα συμμαχιών, ωστόσο, επειδή οι συμφωνίες αυτές προωθήθηκαν από τις ΗΠΑ, οι όποιες αλλαγές στην αμερικανική κυβερνητική πολιτική θα έχουν επιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι οι πολιτικές του προέδρου Τραμπ εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις οικονομικές συναλλαγές και τις στρατιωτικές δαπάνες στις χώρες αυτές.

Αν η εξωτερική πολιτική ασκείται ως «συναλλαγή», υπάρχει πάντα η πιθανότητα να υπάρξουν αλλαγές αν αλλάξει και η κυβέρνηση.

Αναφορά γίνεται επίσης, στις σχέσεις που κατά το παρελθόν είχε το Ισραήλ με την Τουρκία και το Ιράν, συμπεραίνοντας πως πρόκειται για επισφαλείς σχέσεις, ενώ επισημαίνει ότι το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρη μιας αναδυόμενης συμμαχίας των ΗΠΑ με την Ινδία και την Ελλάδα, με στόχο τη δημιουργία ενός πλέγματος ισχύος από τη Μεσόγειο μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό.

Αυτό στηρίζεται στη στρατηγική συνεργασία των ΗΠΑ λόγω των F-35 με το Ισραήλ, την Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και τη στενή σχέση Ισραήλ και Ινδίας που ήδη υπάρχει.

Το Ισραήλ δημιουργεί νέες φιλίες. Τώρα θα πρέπει να προστεθούν δεσμοί οικονομικοί, πολιτιστικοί και αμυντικοί.

Αυτές οι σχέσεις υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ αλλά θα πρέπει να αναπτυχθούν και οικειοθελώς, καταλήγει το δημοσίευμα.

Δύο πρόσφατα Tweet:

Στις 29 Οκτωβρίου ο Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον Ινδό ομόλογό του, την οποία χαιρέτησε ένθερμα ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Οι συζητήσεις εστιάσθηκαν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με έμφαση στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και Νότια Ασία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.