Εχουν απομείνει μόνο εννέα ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστά από τον Ντόναλντ Τραμπ στις περισσότερες εθνικές δημοσκοπήσεις
Τα συμπεράσματα
Η δημοσκοπική εικόνα είναι σαφώς πιο αποκρυσταλλωμένη σε αυτή την αναμέτρηση, σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2016, όπου η ακτινογραφία των σφυγμομετρήσεων ήταν λιγότερο ξεκάθαρη και μόνο μερικές ποσοστιαίες μονάδες χώριζαν τον Τραμπ από την τότε Δημοκρατική αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον καθώς πλησίαζε η ημέρα των εκλογών.
Ωστόσο μπορεί οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες να αποτελούν έναν καλό οδηγό για τη δημοφιλία των υποψηφίων σε ολόκληρη τη χώρα, δεν είναι όμως απαραίτητα ο καλύτερος τρόπος για ασφαλή συμπεράσματα σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα, λόγω της έμμεσης εκλογής από το Κολέγιο των Εκλεκτόρων.
Το εν λόγω σύστημα έχει άλλωστε ανατρέψει τις πλειοψηφίες υποψηφίων σε εθνικό επίπεδο, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα του 2016, όταν η Κλίντον με σχεδόν 3 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον Τραμπ έχασε, καθώς ο τελευταίος εξασφάλισε πλειοψηφία στους εκλέκτορες (304 έναντι 207).
Αμφίρροπες
Αριθμός-κλειδί είναι οι 270 εκλέκτορες, δηλαδή οι μισοί συν ένας από τους 538 συνολικά εκλέκτορες, όσα και τα μέλη του Κογκρέσου, και οι εκλέκτορες που θα αναδειχθούν στις λεγόμενες «swing states» ή «battleground states».
Πρόκειται για τις Πολιτείες που δεν συνιστούν κάστρα της μιας ή της άλλης παράταξης, αλλά μπορούν να αλλάξουν χρώμα και να τους κερδίσει είτε ο ένας είτε ο άλλος υποψήφιος. Εξ ου και τα επιτελεία ρίχνουν εκεί το βάρος στην τελική ευθεία της κούρσας.
Σύμφωνα με τoν πολιτικό αναλυτή Στίβεν Σέπαρντ του «Politico», 13 είναι εφέτος οι αμφίρροπες Πολιτείες που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα: Αριζόνα (11 εκλέκτορες), Φλόριδα (29), Τζόρτζια (16), Αϊόβα (6), Μίσιγκαν (16), Μινεσότα (10), Νεβάδα (6), Νιου Χαμσάιρ (4), Βόρεια Καρολίνα (15), Πενσιλβάνια (20), Τέξας (38), Οχάιο (18) και Ουισκόνσιν (10).
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, σχεδόν σε όλες τις παραπάνω προηγείται ο Μπάιντεν, με εξαίρεση το Οχάιο και το Τέξας όπου ο Τραμπ έχει μικρό προβάδισμα, ενώ τόσο τα προεδρικά επιτελεία όσο και οι δημοσκόποι θεωρούν ότι η πλάστιγγα υπέρ του νικητή θα γείρει σε Πενσιλβάνια και Φλόριδα, όπου η τελευταία δημοσκόπηση για το CNN θέλει τον Μπάιντεν να προηγείται με 6,3 και 3,8 μονάδες αντιστοίχως.
H Τζιλ Κόλβιν του Associated Press γράφει πως «αν ο Τραμπ καταφέρει να διεκδικήσει Φλόριδα και Πενσιλβάνια, να κρατήσει Βόρεια Καρολίνα και Αριζόνα που είχε κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές και να «παίξει άμυνα» σε Τζόρτζια και Οχάιο, τις οποίες κέρδισε μεν το 2016 αλλά ο Μπάιντεν είναι ανταγωνιστικός, θα κερδίσει».
Επιστολική ψήφος
Με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα στην προεκλογική σκακιέρα, εκατομμύρια Αμερικανοί για τους οποίους η διά ζώσης ψήφος δεν αποτελεί ρεαλιστική επιλογή, ψηφίζουν νωρίτερα (στις Πολιτείες όπου επιτρέπεται( ώστε να αποφύγουν τον συνωστισμό της 3ης Νοεμβρίου, είτε ψηφίζουν μέσω της επιστολικής ψήφου.
Πρόκειται για τους λεγόμενους «early voters» που έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ εφέτος και υπολογίζονται σε τουλάχιστον 47,5 εκατομμύρια σύμφωνα με εκτίμηση του αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριδας που ειδικεύεται στις αμερικανικές εκλογές Μάικλ Μακντόναλντ, στο Associated Press. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι πρόκειται κυρίως για ψηφοφόρους που δηλώνουν ότι ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί κατά την Catalist, εταιρεία βάσης δεδομένων των αμερικανών ψηφοφόρων, προτιμούν να ψηφίζουν την ημέρα των εκλογών.
Ανατροπή
Με δεδομένο ότι η επιστολική ψήφος δεν μετριέται αμέσως, ενδέχεται να υπάρξει ανατροπή σε κάποιες Πολιτείες, οι οποίες ίσως γίνουν «μπλε», δηλαδή Δημοκρατικές: «Αυτή η πιθανότητα ανησυχεί τους παρατηρητές για το ενδεχόμενο ενός «κόκκινου αντικατοπτρισμού», σύμφωνα με τον οποίο ο Τραμπ το βράδυ τον εκλογών θα φαίνεται ότι προηγείται και μπορεί να έχει συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες, αλλά αφότου μετρηθούν όλα τα ψηφοδέλτια, τελικά να κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν» υπογραμμίζει η «Washington Post» σε ανάλυση που συνυπογράφουν πολιτικοί συντάκτες της εφημερίδας.
Το θέμα της επιστολικής ψήφου έχει απασχολήσει όσο ποτέ άλλοτε προεδρική εκλογική αναμέτρηση καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αξιοποιήσει στο έπακρο κάθε ευκαιρία για να πείσει ότι η εν λόγω διαδικασία πρέπει να αντιμετωπιστεί ως προϊόν νοθείας και έχει ενθαρρύνει τους Ρεπουμπλικανούς να την πολεμήσουν σκληρά.