Σε μια ιστορική συμφωνία για την ομαλοποίηση των σχέσεών τους κατέληξαν σήμερα το Ισραήλ με το Σουδάν, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το Σουδάν γίνεται έτσι η τρίτη αραβική χώρα που εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ μέσα σε διάστημα δύο μηνών.
Δέκα ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επισφράγισε τη συμφωνία αυτή, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Σουδανό πρωθυπουργό Αμπντάλα Χάμντοκ, καθώς και με τον επικεφαλής του Μεταβατικού Συμβουλίου του Σουδάν, Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, όπως ανέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.
Δημοσιογράφοι διαπιστευμένοι στον Λευκό Οίκο ήταν παρόντες σήμερα στο Οβάλ Γραφείο όταν ο Τραμπ συνομίλησε με τους ηγέτες του Ισραήλ και του Σουδάν. Σε αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία ο Νετανιάχου χαιρέτισε τον “τάχιστα διευρυνόμενο κύκλο της ειρήνης”, όπως τον αποκάλεσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι τουλάχιστον άλλες πέντε χώρες, τις οποίες δεν κατονόμασε, θέλουν να συνάψουν ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ. Δήλωσε επίσης βέβαιος ότι σύντομα θα ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα και η Σαουδική Αραβία.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, ο Τραμπ θα βγάλει το Σουδάν από τη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ με τις χώρες που προωθούν την τρομοκρατία. Ένας αξιωματούχος είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε έγγραφο με το οποίο ενημέρωνε το Κογκρέσο για αυτήν την πρόθεσή του το βράδυ της Πέμπτης, μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος.
Το Σουδάν ακολουθεί έτσι το παράδειγμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν που πρόσφατα υπέγραψαν παρόμοιες συμφωνίες με το Ισραήλ.
Τη συμφωνία διαπραγματεύτηκαν εκ μέρους των ΗΠΑ ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός και σύμβουλος του Τραμπ, ο απεσταλμένος της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή Άβι Μπέρκοβιτς, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Μιγκέλ Κορέα, υψηλόβαθμο στέλεχος της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας.
«Πρόκειται προφανώς για μεγάλη πρόοδο», είπε ο Κούσνερ στο πρακτορείο Reuters. «Το να ολοκληρώνουμε ειρηνευτικές συμφωνίες δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται τώρα. Είναι πολύ δύσκολο», σχολίασε. Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι σύντομα θα επιλυθεί και το παλαιστινιακό ζήτημα.
Η τελετή της υπογραφής της συμφωνίας πρόκειται να οργανωθεί στον Λευκό Οίκο εντός των προσεχών εβδομάδων.
Στην κοινή ανακοίνωση των τριών χωρών αναφέρεται ότι οι ηγέτες τους συμφώνησαν να συνάψουν εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, δίνοντας αρχικά έμφαση στη γεωργία. Αντιπροσωπείες του Ισραήλ και του Σουδάν θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να διαπραγματευτούν περαιτέρω συμφωνίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως στις μεταφορές, στην τεχνολογία και στο μεταναστευτικό.
Η μεταβατική κυβέρνηση του Σουδάν «επέδειξε θάρρος και τη δέσμευσή της να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, οικοδομώντας δημοκρατικούς θεσμούς και βελτιώνοντας τις σχέσεις της με τους γείτονές της» αναφέρεται στο κείμενο αυτό. Ως αποτέλεσμα «οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συμφώνησαν να γίνουν εταίροι του Σουδάν σε αυτό το νέο ξεκίνημά του και να διασφαλίσουν ότι θα ενσωματωθεί πλήρως στη διεθνή κοινότητα».
Ο Κούσνερ σημείωσε ότι η απόφαση του Σουδάν έχει συμβολική σημασία, επειδή στο Χαρτούμ, το 1967, ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε αποφασίσει να μην αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.