Ελληνικό καλοκαιράκι. Ήλιος δίχως συννεφιά. Υψηλές θερμοκρασίες και ανάγκη για… παραλία! Αν δεν είστε από τους τυχερούς που κλέβουν χρόνο για βουτιές ή έχουν ήδη εξασφαλίσει αρκετές ημέρες άδειας, τότε το «βασανιστήριο» της ζέστης στην πόλη ξεκινά.
Πώς το αντιμετωπίζουμε; Με το κλιματιστικό φυσικά στο «κόκκινο». Έλα όμως που «κόκκινο» μπορεί να βαρέσει και λογαριασμός του ρεύματός μας. Αυτό θα μας ιδρώσει ακόμα περισσότερο και από καύσωνα! Μιας και διανύουμε περίοδο εκπτώσεων, είναι ευκαιρία, αν δεν διαθέτουμε ήδη κλιματιστικό ή μετρά αρκετά χρόνια χρήσης, να κάνουμε μια έξυπνη και ιδανική αγορά.
Μαζί με τις συμβουλές που ακολουθούν, θα εξασφαλίσουμε να εξοικονομήσουμε αρκετά χρήματα την περίοδο του καλοκαιριού με ανοικτό το κλιματιστικό μας. Μια «έξυπνη» χρήση θα μας δώσει μικρότερη κατανάλωση ρεύματος. Άρα… χαμηλότερα έξοδα.
Όλα αυτά με τη βοήθεια από τον πλέον αρμόδιο. Τον Κωτσόβολο. Η μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών όχι μόνο μας προσφέρει απλόχερα σημαντικές συμβουλές για το πώς να ρίξουμε την κατανάλωση ηλεκτρικού στα χαμηλότερα επίπεδα αλλά παρέχει και τις συσκευές εκείνες που θα συνδράμουν τα μέγιστα στην προσπάθειά μας να δροσιστούμε οικονομικά.
Πώς επιλέγω το σωστό κλιματιστικό
Το άλφα και το ωμέγα για να εξοικονομήσουμε χρήματα είναι να επιλέξουμε το κατάλληλο κλιματιστικό για το χώρο μας. Αρχικά, έχει σημασία πόσο τετραγωνικά είναι το δωμάτιο που θέλουμε να τοποθετήσουμε το κλιματιστικό.
Έχει σημασία αν υπάρχει μόνωση στο δωμάτιο, αν τα τζάμια μας είναι μονά ή διπλά, σε ποια περιοχή της Ελλάδας μένουμε, σε ποιον όροφο κ.α. Έπειτα μπορούμε, με τη βοήθεια πάντα του εξειδικευμένου προσωπικού από τον Κωτσόβολο να αποφασίσουμε για τα κατάλληλα BTU που χρειαζόμαστε, επομένως και για το ιδανικότερο μοντέλο.
Τα νέας γενιάς κλιματιστικά διαθέτουν προηγμένες τεχνολογίες που ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Η λειτουργία έναρξης του κλιματιστικού μέσω κινητού τηλεφώνου είναι μία από αυτές που μπορούν να εγγυηθούν πως όταν μπαίνετε στο σπίτι σας, ένα κύμα δροσιάς θα σας υποδέχεται!
Μη κάνεις το δωμάτιο κατάψυξη!
Δυστυχώς, αρκετοί έχουν την τάση με το που μπαίνουν στο σπίτι τους από το δρόμο και τον καύσωνα της «αστικής ερήμου», να ανοίγουν το κλιματιστικό επιλέγοντας θερμοκρασία… Άλπεων!
Ε λοιπόν αυτό είναι το σημαντικότερο λάθος που κάνουμε. Σύμφωνα με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το καλοκαίρι θα πρέπει να μην βάζουμε ποτέ το κλιματιστικό μας κάτω από 26 βαθμούς Κελσίου.
Ιδανική θερμοκρασία είναι οι 27 ή ακόμη και 28 βαθμοί Κελσίου. Δοκίμασέ το.
Επιλέγοντας αυτές τις θερμοκρασίες, αφενός το κλιματιστικό σου θα λειτουργεί αποδοτικά, αφετέρου θα κάνεις και καλό στην υγεία σου καθώς η διαφορά θερμοκρασίας εσωτερικών χώρων με το περιβάλλον δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 10-15 βαθμούς Κελσίου.
«Άσε ανοιχτή την πόρτα να δροσίσει το σπίτι»
Όχι και πάλι όχι. Μην συμφωνήσεις ποτέ με την παραπάνω προτροπή. Το μόνο που θα κάνεις είναι να πληρώσεις στο τέλος παραπάνω.
Το κλιματιστικό θα λειτουργεί σωστά όταν δροσίζει αποκλειστικά το δωμάτιο που το έχεις τοποθετήσει.
Επομένως, δεν έχει νόημα να αφήνεις ανοικτές τις πόρτες για να πάει το κρύο και στο υπόλοιπο σπίτι.
Κλείσε το παράθυρο!
Οι εποχές έχουν αλλάξει. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει. Δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να αφήνεις κάποιο παράθυρο ανοικτό, έστω και για λίγα εκατοστά, προκειμένου να «ανανεώνεται» ο αέρας.
Όπως επισημαίνει ο Κωτσόβολος πέρα από σπάταλο δεν έχει και κανένα απολύτως νόημα, αφού τα σύγχρονα κλιματιστικά καθαρίζουν την ατμόσφαιρα. Ο αέρας ανακυκλώνεται και απαλλάσσεται από ρύπους και μικροσωματίδια.
Μην «παίζεις» με τις περσίδες
Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν συνεχώς το χειριστήριο του κλιματιστικού στο χέρι. Ρυθμίζουν να «σκάνε» οι περσίδες πάνω τους. Όταν κρυώσουν, το βάζουν να «χτυπά» πιο ψηλά.
Σταμάτησέ το.
Προκειμένου να έχεις την καλύτερη δυνατή κατανομή της θερμοκρασίας βάλε τις περσίδες να κατευθύνουν τον αέρα όσο πιο ψηλά γίνεται.