Μπορεί το χειροκίνητο κιβώτιο να οδεύει με μαθηματική ακρίβεια προς την εξαφάνιση, όμως δεν παύει να αποτελεί ακόμα και σήμερα, στην εποχή των διπλών συμπλεκτών και των υπερεξελιγμένων αυτόματων, μια από τις πιο κοινά απαντούμενες μορφές μετάδοσης. Εξάλλου, στα παλαιότερα αυτοκίνητα είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση.
Και η σωστή του χρήση, κρύβει ορισμένα μυστικά. Τα αποκρυπτογραφούμε και σας τα παρουσιάζουμε.
1. Δεν αφήνουμε το χέρι μας στον επιλογέα ταχυτήτων, καθότι πιέζουμε την φουρκέτα και επιβαρυνούμε τον μηχανισμό αλλαγής. Φυσικά, υπάρχει και το ζήτημα του ελέγχου του αυτοκινήτου, που απαιτεί και τα δύο χέρια στο τιμόνι.
2. Κατά την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου μας είτε σε φανάρι, είτε σε κίνηση ή διάβαση πεζών, δεν αφήνουμε ταχύτητα στο κιβώτιο, πατώντας συμπλέκτη, περιμένοντας να ξεκινήσουμε και πάλι. Εδώ το μεγαλύτερο θύμα είναι τα ελατήρια του συμπλέκτη, τα οποία φθείρονται δίχως λόγο και αφορμή.
3. Όταν σταματάμε σε ανηφόρα δεν «παίζουμε» διαρκώς με τον συμπλέκτη (συμπλεκτάρισμα) προσπαθώντας να ισορροπήσουμε το αυτοκίνητο σε συγκεκριμένο σημείο. Ό,τι χειρότερο για τον δίσκο. Βέβαια, πλέον πολλά αυτοκίνητα έχουν «hillhold assist» το οποίο τα κράτα στο σημείο που σταμάτησαν, μέχρι να ξεκινήσουν εκ νέου. Αν όμως δεν έχετε αυτό το σύστημα, η παλιά και δοκιμασμένη λύση του χειρόφρενου είναι η καλύτερη.
4. Πολλές φορές αφήνουμε στο κιβώτιο την μεγαλύτερη ταχύτητα για όλη την διαδρομή. Καλό είναι να μην είμαστε… τεμπέληδες και να αλλάζουμε σχέση στο κιβώτιο, επιλέγοντας πάντοτε την ιδανική αναλόγως των συνθηκών.
5. H πλέον κοινή πρακτική των περισσότερων οδηγών που οδηγούν με χειροκίνητο κιβώτιο: να αφήνουν το πόδι τους πάνω στο πεντάλ του συμπλέκτη. Η συγκεκριμένη κακή συνήθεια χρήζει ξεχωριστής ανάλυσης.
6. Προσέξτε το πατάκι να μην φτάνει μέχρι το σημείο που πατιέται το πεντάλ του συμπλέκτη, γιατί τότε το πεντάλ δεν τερματίζει, με αποτέλεσμα να προκαλείται γρήγορη φθορά τόσο στο δίσκο όσο και στο κιβώτιο ταχυτήτων. Επιπλέον δεν θα κουμπώνουν σωστά οι ταχύτητες και ασκείται περισσότερη δύναμη στον επιλογέα.
7. Για την αλλαγή των ταχυτήτων, το πεντάλ του συμπλέκτη πρέπει να πατιέται μέχρι τέρμα και η αλλαγή στον επιλογέα να μην γίνεται πριν ολοκληρωθεί η διαδρομή του. Οι καρφωτές ταχύτητες είναι ότι χειρότερο για το κιβώτιο ταχυτήτων.
8. Μην επιλέγετε ποτέ την όπισθεν, για όσο χρονικό διάστημα το όχημα κινείται προς τα εμπρός. Για την επιλογή της όπισθεν το αυτοκίνητο θα πρέπει να έχει ακινητοποιηθεί πλήρως.
Ακολουθεί επιμορφωτικό video από το «Engineering Explained»