Τα… αυγά βάφτηκαν, τα πασχαλινά δώρα πάρθηκαν και τώρα σε κάθε σπίτι, από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα, η συζήτηση είναι μία και έχει να κάνει με τον οβελία! O λεγόμενος οβελίας είναι ο πρωταγωνιστής του πασχαλινού τραπεζιού.
Ένα έθιμο με πολύ βαθιές ρίζες
Στο παρελθόν, το αρνί που θα έσφαζαν το Πάσχα το ξεχώριζαν από νωρίς και το αντιμετώπιζαν πολύ διαφορετικά από τα υπόλοιπα αρνιά του κοπαδιού. Σύμφωνα με τη Χριστιανική παράδοση, ο αμνός συμβολίζει τον Χριστό, διότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με τον “αμνό του Θεού” που θα πάρει στις πλάτες του τις αμαρτίες του κόσμου. Το αρνί έχει συνδεθεί και με τους αγώνες του έθνους κατά του Οθωμανικού ζυγού και στην περίοδο της Τουρκοκρατίας έλαβε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συμβόλιζαν την Ανάσταση του ελληνικού έθνους. Το σούβλισμα του οβελία, όπως λένε πηγές, είναι ένα έθιμο που έχει ρίζες στις παραδόσεις των Εβραίων, οι οποίοι έβαφαν μάλιστα τα σπίτια τους με το αίμα του αρνιού, αναπαριστώντας τη νύχτα της εξόδου από την Αίγυπτο. Κατά άλλους, το σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα έχεις τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες, 40 ημέρες μετά τον θάνατο των συγγενών τους, μαγείρευαν δίπλα από τον τάφο. Πίστευαν ότι στο γεύμα που δίνεται μετά την ταφή και στο μνημόσυνο, συμμετέχει και ο ίδιος ο νεκρός. Έψηναν αρνιά σε εστίες, έπιναν κρασί και χόρευαν για να τον τιμήσουν.
Όποιες και αν είναι οι ρίζες του εθίμου, το θέμα είναι ότι μέχρι και σήμερα η παράδοση τηρείται πιστά στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας την Κυριακή του Πάσχα, γι’ αυτό και το star.gr συγκέντρωσε κάποια μυστικά για να γίνετε φέτος ο «άρχοντας της σούβλας».
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ & ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΑΡΝΙΟΥ / ΚΑΤΣΙΚΙΟΥ ΣΤΗ ΣΟΥΒΛΑ
Δίλημμα πρώτο! Τι θα σουβλίσουμε: αρνάκι ή κατσικάκι; Το κατσικάκι είναι πιο ακριβό από το αρνί. Κάποιοι λένε ότι το αρνί έχει μια χαρακτηριστική έντονη μυρωδιά, ενώ το κατσίκι είναι πιο νόστιμο.Το αρνάκι είναι πιο λιπαρό – άρα και πιο παχυντικό – και έχει περισσότερο κρέας πάνω του από το κατσικάκι. Αν είστε πολλά άτομα, η συμβουλή μας είναι να προτιμήσετε ένα αρνάκι γάλακτος (μέχρι 8 κιλά). Να θυμάστε ότι σε αυτά, τα κιλά δεν είναι τόσο έντονη η μυρωδιά.
Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ
Δώστε μεγάλη προσοχή στον κρεοπώλη! Το star.gr επικοινώνησε με τον Γιώργο Κασαβέτη, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης των ψητοπωλείων «Σουβλακάκι» και μας έδωσε πολύτιμες συμβουλές, ώστε να αποφύγουμε παγίδες και … επικίνδυνες αγορές. «Τα μάτια σας 14, όταν αγοράζετε κρέας. Όσο καλή ψησταριά και να έχουμε, όσα κάρβουνα και αν έχουμε αγοράσει, η ποιότητα του κρέατος είναι “το άλφα και το ωμέγα” για να φάμε καλά και να μην καταλήξουμε με δυσάρεστες στομαχικές διαταραχές μετά τη νηστεία. Προσέξτε να μη σας πουλήσουν αρνί αντί για κατσίκι».
Τα δύο βασικά σημάδια για να τα ξεχωρίσετε είναι η ουρά και το κεφάλι. Η ουρά του κατσικιού είναι στραμμένη προς τα πάνω και στην άκρη της έχει μια φούντα με ίσιες τρίχες. Το κεφάλι του είναι επίπεδο σε αντίθεση με αυτό του αρνιού που έχει το χαρακτηριστικό καρούμπαλο ανάμεσα στα μάτια και τη μύτη.
Ρίξτε μια ματιά και στη σφραγίδα του κρέατος, αν και πλέον δεν αποτελεί εγγύηση, αφού πολλοί κρεοπώλες κάνουν τα δικά τους και επειδή οι έλεγχοι είναι ελλιπείς, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει αν το αρνί που αγοράζει είναι πχ ελληνικό ή βουλγάρικο! Αν πάντως δείτε να λείπει κομμάτι δέρματος σε κάποιο σημείο του ζώου, τότε προβληματιστείτε, γιατί είναι πολύ πιθανό να έχει αφαιρεθεί η σφραγίδα της προέλευσής του και να προσπαθήσουν να σας το πλασάρουν για ελληνικό.
Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΨΗΣΤΑΡΙΑΣ!
Το καλύτερο υλικό για το σούβλισμα του οβελία είναι οι κληματόβεργες από τα αμπέλια, αν δεν βρείτε, προμηθευτείτε κάρβουνα (περίπου 10 κιλά για ένα αρνί).
Προετοιμάστε από πριν την ψησταριά ή το έδαφος πάνω στο οποίο θα ψήσετε. Αν ψήσετε στο έδαφος, μην ξεχάσετε τους ειδικούς πάσσαλους, πάνω στους οποίους γυρνάει η σούβλα. Καθαρίστε τα ξερόχορτα και προμηθευτείτε … χαμηλά σκαμνάκια για να μην πιαστεί η μέση σας.
Αν δεν θέλετε να γυρνάτε μόνος σας τη σούβλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά μοτεράκια που θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη (πάνω στον μηχανισμό αναγράφονται συνήθως τα κιλά που αντέχει το μοτέρ, προτιμήστε αυτά με την διπλή ταχύτητα περιστροφής). Αν καταφύγετε στη λύση του μοτέρ, μην ξεχάσετε την απαραίτητη μπαλαντέζα. Και προτιμήστε μηχανισμό με μεταλλικό ρουλεμάν, αφού το πλαστικό μπορεί να καεί στο ψήσιμο.
Απαιτείται καθαρισμός πριν το ψήσιμο. Αν οι σούβλες ή η ψησταριά δεν είναι καινούργιες, πρέπει να βγούνε από την αποθήκη και να καθαριστούν κυρίως από τη σκουριά που μπορεί να έχουν πιάσει.
Να έχετε πλάι σας αλάτι, πιπέρι, λάδι, λεμόνι και ένα μεγάλο πινέλο για να μπορείτε να αλείφετε το αρνί και το κατσίκι όσο αυτό θα ψήνεται.
Πριν ψηθεί το κρέας, πρέπει να πλυθεί καλά μέσα και έξω και να έχουν αφαιρεθεί όλες οι τρίχες.
ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ!
Για να πετύχει το ψήσιμο,«πρέπει να ανάψετε μια καλή φωτιά, με πολλά κάρβουνα. Για να υπολογίσετε τι ώρα πρέπει να αρχίσετε το σούβλισμα, σκεφτείτε απλά τι ώρα θέλετε να φάτε και αφαιρέστε γύρω στις 5 ώρες (4 για το σούβλισμα και περίπου άλλη μια για το άναμμα της φωτιάς)».
Προσέχουμε, ώστε στο κεφάλι και στα πόδια να υπάρχει πιο δυνατή φωτιά.
«Η φωτιά θέλει μεγάλη προσοχή, ιδιαίτερα στην αρχή. Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι η πολύ φωτιά στην αρχή του ψησίματος η οποία θα δώσει αμέσως χρώμα μέσα σε 10 λεπτά. Αν γίνει αυτό θα πρέπει να αραιώσουμε κατευθείαν την φωτιά μας για να ψηθεί το αρνί μας σωστά. Το καλό ψήσιμο ενός μεγάλου αρνιού βάρους 12-14 κιλών γίνεται σε χαμηλή φωτιά και χρειάζεται 4 1/2-5 ώρες. Αν είναι μικρότερο, βάρους 8-10 κιλών χρειάζεται 4 ώρες περίπου. Το γύρισμα στην αρχή του ψησίματος πρέπει να είναι αργό και προς το τέλος γρηγορότερο για να μην μας αρπάξει» ,τονίζει ο Γιώργος Κασαβέτης.
ΤΟ ΔΕΣΙΜΟ ΤΟΥ ΑΡΝΙΟΥ ΣΤΗ ΣΟΥΒΛΑ
Τοποθετείτε το αρνί σε πάγκο, περνάτε τη σούβλα από την ουρά και τη βγάζετε από το κεφάλι. Έπειτα παίρνετε μια χοντρή σακοράφα (βελόνα) και χοντρό (κερωμένο) σπάγκο. Πιάνετε με τον σπάγκο τη σούβλα και τη σπονδυλική στήλη και τρυπώντας ξανά το αρνί με τη σακοράφα βγάζετε την κλωστή πάλι έξω. Δένετε την κλωστή, κάνετε κόμπο και κόβετε την κλωστή στερεώνοντας το αρνί πάνω στη σούβλα. Προσοχή: πρώτα δένουμε το μικρό κοκαλάκι των ποδιών του αρνιού με σύρμα στη σούβλα, μετά στο λαιμό του για να στηριχτεί και τέλος κάνουμε τα εσωτερικά δεσίματα στη ραχοκοκαλιά του αρνιού. Κάτι που πρέπει να προσέξουμε επίσης είναι ότι το σύρμα μας δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ψιλό (γιατί θα λυγίζει όταν τρυπάμε το αρνί), αλλά ούτε και πολύ χοντρό γιατί θα είναι δύσκολο στο λύγισμα. Τέλος η εύκολη και σωστή διαδικασία τρυπήματος και δεσίματος με το σύρμα, είναι από τα εξωτερικό προς το εσωτερικό μέρος του αρνιού, για να μπορούμε να το δέσουμε χωρίς δυσκολία από την πίσω μεριά του.
Το ράψιμο πρέπει να είναι καλό και προσεκτικό για να μην ανοίξει το αρνί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Αν την ώρα που σουβλίζετε, πέσει κάποιο κομμάτι λίπους πάνω στα κάρβουνα και αρπάξει φωτιά, ρίξτε του λίγο αλάτι και όχι νερό.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, κρατήστε οπωσδήποτε σε ένα άλλο μέρος κάρβουνο αναμμένο για να προσθέσετε όποτε χρειαστεί. Αν η φωτιά σβήσει, βγάλτε τα ψητά από πάνω της και φυσήξτε τα κάρβουνα με ένα φυσερό ή ένα σεσουάρ.
Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμο, όταν το κρέας αρχίσει να ξεχωρίζει από τα κόκαλα. Για να δούμε αν έχει ψηθεί καλά είτε το τρυπάμε διακριτικά (μην το παρακάνουμε και χάσει όλα του υγρά στο τέλος) ή βλέπουμε τις αρθρώσεις στα πόδια του («πετάγονται» όταν είναι έτοιμο).
Καλό ψήσιμο και του χρόνου με υγεία! Καλό Πάσχα και από Δευτέρα βδομάδα πάμε “σουβλακάκι” σε Φιλαδέλφεια και Μαρούσι, για γύρο και νόστιμο καλαμάκι!
Με πληροφορίες από cookbook.gr, olivemagazine.gr