Τι πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε κλιματιστικό – Νέες συμβουλές από ειδικούς

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι πολίτες όταν αγοράζουν ένα κλιματιστικό.

«Στα προσπέκτ των κλιματιστικών λένε και τα όρια λειτουργίας. Δηλαδή ότι το κλιματιστικό μπορεί να δουλέψει από τους -10  έως στους +46 . Όλες οι εταιρείες δεν έχουν τις ίδιες εξωτερικές ακραίες συνθήκες που δουλεύουν. Άρα ο χρήστης πρέπει να διαβάζει και αυτό. Γιατί πλέον δεν ζούμε στους 35 βαθμούς αλλά στους 45 βαθμούς και στους 46 βαθμούς. Έτσι πρέπει να γίνεται πλέον η επιλογή του κλιματιστικού» τόνισε πρόσφατα ο μηχανολόγος Βαγγέλης Κόκοτας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ. 

Κλιματιστικό: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την εγκατάσταση και την συντήρηση

Επίσης μίλησε για τον τρόπο που μπορούν οι πολίτες να συντηρήσουν το κλιματιστικό τους αλλά για και την εγκατάσταση. « Το ότι πρέπει να συντηρούμε τα κλιματιστικά 1 φορά το χρόνο αυτό είναι δεδομένο. Το ξέρει νομίζω όλος ο κόσμος όπως και το ότι πρέπει να πλένουμε τα φίλτρα  τους .  Κάτι το οποίο μπορεί να κάνει ο χρήστης  πάρα πολύ εύκολα:

  • Ανοίγει τη μάσκα  βγάζει και πλένει το φίλτρο.
  • Επίσης το κλιματιστικό μπορεί να το λειτουργεί  όλο το 24 ωρο  δεν έχει κανένα θέμα, αρκεί να έχει επιλεγεί και να έχει εγκατασταθεί σωστά. Τον τελευταίο καιρό δεχόμαστε παράπονα από πελάτες που έχουν αγοράσει κλιματιστικό και λένε ότι αυτό  δεν αποδίδει σωστά .  Το κλιματιστικό δεν αποδίδει γιατί οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι πάρα πολύ υψηλές. Τα μηχανήματα αυτά  είναι αερόψυκτα και δεν είναι σωστά επιλεγμένα όταν τα αγόρασαν οι πελάτες. Δηλαδή οι αποδόσεις όλων των κλιματιστικών που λένε 9 χιλ …22 χιλιάδες, 18 χιλιάδες είναι για εξωτερικές θερμοκρασίες το καλοκαίρι 35 βαθμούς και με θερμοκρασία μέσα στον χώρο 25 βαθμούς. Όταν οι θερμοκρασίες φτάνουν 45 και 46 βαθμούς  το αερόψυκτο μηχάνημα χάνει απόδοση 15%,  αυτό γίνεται ανάλογα με την εταιρεία και τον βαθμό απόδοσης που έχει το κάθε κλιματιστικό. Άρα δεν θα αποδίδει τότε .Ένας παράγοντας είναι αυτός, σωστή επιλογή του κλιματιστικού.

Το δεύτερο είναι η σωστή εγκατάσταση του κλιματιστικού. Βλέπουμε κλιματιστικά σε μπαλκόνια να έχουν μπροστά εμπόδια ή να είναι ψηλά τοποθετημένα και να έχουν μπροστά μια τέντα στους 20 – 30 πόντους . Αυτό είναι ένα εμπόδιο. Ο αέρας που βγάζει η εξωτερική μονάδα-θερμός  χτυπά στην τέντα, επιστρέφει στο κλιματιστικό, δημιουργείται ένα μικροκλίμα εκεί υπερκαύσωνα 55-56 βαθμών και τότε αρχίζει η μειωμένη απόδοση και οι βλάβες. Καίγονται η πλακέτα, ο συμπιεστής, ο πυκνωτής και διάφορα άλλα θέματα» είπε.

Οδηγίες για τη σωστή χρήση του κλιματιστικού εν μέσω καύσωνα είχε δώσει πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως επισημαίνεται, το  υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και οι αρμόδιοι Διαχειριστές Συστήματος και Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ αντίστοιχα) λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα (ΔΣ) και στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ).

Σε ακραίες συνθήκες, ωστόσο, η συμμετοχή των καταναλωτών μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για τη μείωση της καταπόνησης του Συστήματος και την εξασφάλιση της ευστάθειάς του σε ακραίες συνθήκες λειτουργίας. Οι ενεργοί και συνειδητοποιημένοι ενεργειακοί καταναλωτές αποτελούν εξάλλου βασικούς συμμετέχοντες στην «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ), της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), προειδοποιεί για «συνθήκες καύσωνα… που λαμβάνει την ονομασία CLEON και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα» από την Τετάρτη (12-7-2023) έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στις ακραίες αυτές συνθήκες, για την υποβοήθηση της ασφάλειας και της επάρκειας του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας της Χώρας, συστήνονται τα εξής μέτρα στους ενεργειακούς καταναλωτές:

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ:

– Λειτουργούμε τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) κατά προτίμηση τις μεταμεσημβρινές ώρες (14:00 – 18:00), όταν υπάρχει πληθώρα ηλεκτρικής ενέργειας και από τα φωτοβολταϊκά.
– Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
– Κλείνουμε παράθυρα και μπαλκονόπορτες, όταν λειτουργεί κλιματισμός για να μειώσουμε τις απώλειες.

ΤΙ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ:

– Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) μεταξύ 20:00 – 22:00. Το συγκεκριμένο δίωρο, το Σύστημα δοκιμάζεται, καθώς η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνεται και εκλείπει και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.
– Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε τα κλιματιστικά στο δίωρο 20:00 – 22:00, εφόσον από νωρίτερα έχουμε μειώσει τη θερμοκρασία του σπιτιού μας και η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος αρχίζει να μειώνεται.
– Δεν ξεχνάμε φώτα ανοιχτά ή συσκευές σε λειτουργία αδράνειας (standby).

Η εφαρμογή των παραπάνω, κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την αδιάλειπτη παροχή με ενέργεια όλων των πολιτών.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.