Της Ευγενίας Κουντούρη
Η αρχή έγινε με το «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» και τώρα σειρά πήρε ο Μπακαλόγατος. Δύο κλασσικές και πολυαγαπημένες Ελληνικές ασπρόμαυρες ταινίες, που απέκτησαν… ζωή, αφού με την βοήθεια της τεχνολογίας, έγιναν πλέον έγχρωμες.
Η αρχή έγινε με το «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» και τώρα σειρά πήρε ο Μπακαλόγατος. Δύο κλασσικές και πολυαγαπημένες Ελληνικές ασπρόμαυρες ταινίες, που απέκτησαν… ζωή, αφού με την βοήθεια της τεχνολογίας, έγιναν πλέον έγχρωμες.
Ταινίες που μας προκαλούν νοσταλγία, ταινίες που δεν βαριόμαστε να δούμε ξανά και ξανά, με πρωταγωνιστές όπως ο Δημήτρης Χορν, η Μελίνα Μερκούρη και η Γεωργία Βασιλειάδου.
Ας δούμε λοιπόν μετά τον Μπακαλόγατο σε ποιες άλλες αγαπημένες ελληνικές παραγωγές θα θέλαμε να προστεθεί χρώμα, ώστε να τις απολαύσουμε σαν να είναι η πρώτη φορά.
Η κάλπικη λίρα
Έλλη Λαμπέτη, Δημήτρης Χορν, Ηλίας Λογοθετίδης και πληθώρα άλλων κορυφαίων Ελλήνων ηθοποιών σε μία ταινία «σταθμό», που πλαισιώνεται από την απίστευτη μουσική του Μάνου Χατζηδάκι. «Ο κάλπικος παράς δεν χάνεται ποτέ»: είναι η φράση του αφηγητή Δημήτρη Μυράτ, με την οποία ξεκινά η ταινία, της οποία ο κανονικός τίτλος ήταν «Ιστορία μιας κάλπικης λίρας»
Στέλλα
«Στέλλα φύγε κρατάω μαχαίρι» μία από τις πιο θρυλικές φράσεις του Ελληνικού σινεμά. Η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη με πρωταγωνιστές την Μελίνα Μερκούρη και τον Γιώργο Φούντα έφτασε μέχρι την υποψηφιότητα για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Το χρώμα απλά θα προσθέσει στην «μαγεία» της
Δεσποινίς διευθυντής
Έχουμε απολαύσει δεκάδες φορές τη Τζένη Καρέζη που προσπαθεί να γίνει «γυναίκα» και να τραβήξει την προσοχή του «γυναικά» Αλέκου Αλεξανδράκη. Ποιος δεν επιθυμεί να την δει να λέει «Γυρίσατεεεεε» σε μία έγχρωμη εκδοχή;
Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο
Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ στα καλύτερα τους. Να δούμε πλέον αν η… ροζ μυτούλα της γατούλας ήταν όντως ροζ κι αν τα μάγουλα της Παπασταύρου είχαν όντως γίνει κόκκινα από το ξύλο.
Η θεία από το Σικάγο
Ο Χαρίλαος δεν μπορεί να παντρέψει τα κορίτσια του μέχρι που έρχεται η αδελφή του από το Σικάγο κι αρχίζει να σπάει στάμνες και να βρίσκει γαμπρούς. Στα γυρίσματα, τα κανάτια τα πετούσε ο ίδιος ο Σακελλάριος, ώστε να πετυχαίνουν τα πλάνα, όπως τα είχε στο μυαλό του. Σε μια λήψη μάλιστα παραλίγο να τραυματίσει κατά λάθος τον Παπαμιχαήλ.
Η κυρά μας η μαμμή
Άλλο ένα αριστούργημα με πρωταγωνιστές την Γεωργία Βασιλειάδου και τον Ορέστη Μακρή. Κορυφαία ατάκα «Μιας που τον ανέλαβε η κυρά μαμή απ’εδώ, φαίνεται ότι ο δήμαρχος δεν είναι άρρωστος αλλά ετοιμόγεννος»
Κατήφορος
Ζωή Λάσκαρη και Νίκος Κούρκουλος σε μία ταινία που προκάλεσε και χαρακτηρίστηκε «Ακατάλληλη για ανηλίκους» στην εποχή της. Η σκηνή όπου η Ζωή Λάσκαρη τρέχει γυμνή στους δρόμους έγραψε ιστορία, πόσο μάλλον αν αυτή η σκηνή είναι πλέον έγχρωμη.
Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες
Δύο απλοϊκοί άνθρωποι, που δε γνωρίζονται μεταξύ τους, πιέζονται από τους συγγενείς τους να συνεχίσουν μια μακροχρόνια βεντέτα. Ηλιόπουλος και Χατζηχρήστος δίνουν… ρεσιτάλ.
κ. Περδικούλης: Τι να σου πω, μωρέ Θωμά μου.
Μακρυκώστας: Μη λες ονόματα… Είπαμε… Μη λες ονόματα… Πες με πάτερ. Εγώ θα καταλάβω! Κι Ελένη να με πεις, πάλι θα καταλάβω!
Αλίμονο στους νέους
Ένας ηλικιωμένος συμφωνεί να πουλήσει την ψυχή του στο διάβολο για να «γευτεί» τη νιότη. Ο εξαιρετικός Δημήτρης Χορν σε ένα έργο μνημείο του ελληνικού κινηματογράφου. Γιατί να μην το απολαύσουμε και στην έγχρωμη εκδοχή του;
Χτυποκάρδια στο θρανίο
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και πάλι μαθήτρια στην ταινία που η ατάκα «Εγώ δεν ξέρω τίποτα για το ξύλο. Εγώ κοιτούσα τη Γιαδικιάρογλου που κοιτούσε την Πετροπούλου που κοιτούσε την Πετροβασίλη» έγινε το «σλόγκαν» όλων των μαθητών.
Το κοροϊδάκι της Δεσποινίδος
Τζένη Καρέζη και Ντίνος Ηλιόπουλος στην ελληνική κωμωδία του Γιάννη Δαλιανίδη «Το Κοροϊδάκι της Δεσποινίδος» Εκτός από το αχτύπητο αυτό δίδυμο, ξεχώρισε φυσικά και η μουσική του Μάνου Χατζηδάκι με το «…αντί να φάει γάτα το ψαράκι, το ψάρι τρώει τη γατούλα π’αγαπώ…!» Δεν θέλετε να δείτε έγχρωμο χρυσοψαράκι;
Μια ζωή την έχουμε
«Ένα εκατομμύριο εκατόν μία χιλιάδες εκατόν μία και δέκα». Ο Δημήτρης Χορν αποφασίζει να κάνει την «επανάσταση» του και να διεκδικήσει μία καλύτερη ζωή και καταλήγει στη φυλακή. Ποιος δεν θα ήθελε να δει αυτή τη μοναδική ταινία έγχρωμη;
Υπάρχει και φιλότιμο
Η πιο επίκαιρη ταινία όλων των εποχών δεν μπορεί να μην «μεταφερθεί» στη σύγχρονη εποχή. Άλλωστε θα μπορούσε κάλλιστα να σατιρίζει τους πολιτικούς του σήμερα