Στα άδυτα του Zara: Ετσι φτιάχνονται τα ρούχα που κυρίευσαν τον κόσμο

Σήμερα υπάρχουν 2.238 καταστήματα Zara σε 96 χώρες, τα οποία παραλαμβάνουν νέα ρούχα δύο φορές τη βδομάδα. Κάθε κομμάτι περνάει απαραιτήτως από ένα από τα τέσσερα κέντρα διανομής του ομίλου στην Ισπανία ώστε να ξεκινήσει το μακρύ, αλλά γρήγορο ταξίδι του μέχρι τα μαγαζιά. 

Το Business Insider μπήκε μέσα στο μεγαλύτερο από αυτά, που βρίσκεται σε μια μικρή πόλη της βορειοδυτικής Ισπανίας, την Αρτέιχο. Η πόλη δεν έχει επιλεχθεί τυχαία, είναι η γενέτειρα του ιδρυτή του κολοσσού ένδυσης, Αμάνθιο Οτρέγκα, και είναι η πόλη όπου άνοιξε το πρώτο κατάστημα Zara. 

Πλέον, στη μονάδα της Αρτέιχο απασχολούνται περισσότεροι από 5.000 υπάλληλοι, από τον τομέα του σχεδιασμού και της φωτογράφησης μέχρι το κατασκευαστικό και το τμήμα logistics.

Όλα ξεκινούν από το σχεδιαστικό τμήμα, όπου δουλεύουν 300 άτομα, τα οποία ασχολούνται με πρόγνωση μόδας και φτιάχνουν πίνακες διάθεσης με τις τάσεις της επόμενης σεζόν.

Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο σχεδιαστής είναι να συνδυάσει το πατρόν με κάποιο ύφασμα και αυτό να κοπεί με οικονομικό τρόπο. Αυτή η διαδικασία μοιάζει με tetris, λέει εκπρόσωπος της εταιρίας. Το «παιχνίδι» εδώ παίζεται στο πόσα περισσότερα κομμάτια πατρόν μπορείς να χωρέσεις σε ένα ύφασμα,προκειμένου να είναι όσο χαμηλότερο γίνεται το κόστος ανά τεμάχιο.

Μόλις δημιουργηθεί ένα ρούχο από τον σχεδιαστή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του, μεταφέρεται σε μια ομάδα από πατρονίστ -απέχουν λίγα μέτρα μακριά- οι οποίοι κόβουν και ράβουν τα πρωτότυπα.

Όταν ραφτεί το πρωτότυπο, δοκιμάζεται σε 10 μοντέλα -υπαλλήλους της Inditex, οι οποίοι απασχολούνται full time στη μονάδα παραγωγής. Έπειτα, και αφού το πρωτότυπο πάρει έγκριση, στέλνεται ψηφιακά σε ένα από τα δέκα μεγάλα εργοστάσια της Zara. Αυτά τα εργοστάσια συνδέονται υπογείως με το κέντρο διανομής, μέσω τούνελ που μεταφέρουν ρούχα πάνω σε ηλεκτρικές ράγες. Aν το ύφασμα που θα κοπεί από τις μηχανές είναι λεπτό, τότε η μηχανή του εργοστασίου έχει τη δυνατότητα να κόβει ως και 200 υφάσματα ταυτόχρονα.

Αφού κοπούν τα κομμάτια που θα σχηματίσουν το ρούχο στέλνονται σε μια ομάδα εργασίας η οποία θα τα συναρμολογήσει. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να καταλάβουν ποιο κομμάτι πρέπει να ραφτεί με ποιο, γιατί πάνω από το ύφασμα είναι κολλημένο ένα χαρτί που γράφει τι κομμάτι είναι και με ποια άλλα κομμάτια πρέπει να ραφτεί μαζί. Άλλωστε, έχουν πάντα μαζί το πρωτότυπο ραμμένο κομμάτι ως πρότυπο εργασίας.

Αφότου το εργοστάσιο κατασκευάσει τα δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα του ρούχου, θα τα στείλει όλα πίσω στο κέντρο διανομής. 

Τα ακριβά κομμάτια των συλλογών Zara περνάνε έξτρα ποιοτικούς ελέγχους -δειγματοληπτικά- ενώ όλα τα τεμάχια εξετάζονται για τις ραφές τους και έπειτα σιδερώνονται ένα-ένα. Τα ελαττωματικά είτε αποσύρονται αν το ελάττωμα είναι μεγάλο, είτε επιδιορθώνονται αν το ελάττωμα είναι μικρό. 

Όλα τα ρούχα που θα καταλήξουν σε ευρωπαϊκές χώρες στέλνονται με τρένο, ενώ για τις υπόλοιπες χώρες, αεροδρομικά.Η πολιτική που ακολουθείται είναι η εξής: Η πλειοψηφία των εμπορευμάτων μένουν μέσα στην αποθήκη μόνο για λίγες ώρες και κανένα από αυτά δεν μένει πάνω από 3 ημέρες Η ταχύτητα που η Zara καταφέρνει μέσω της μοναδικής της οργάνωσης να στέλνει ένα ρούχο στην κρεμάστρα των μαγαζιών της από την ώρα που βγαίνει από το εργοστάσιο είναι μοναδική: 36 ώρες για την Ευρώπη, 48 για τον υπόλοιπο κόσμο.

 

πηγή: Βusiness Insider

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.