Ο Γιάννης Φετφατζίδης βρισκόμενος στο Κατάρ, μίλησε αναφορικά με το πως περνάει τη ζωή του στο νέο ποδοσφαιρικό του ξεκίνημα, την Ελλάδα αλλά και την μεγάλη επιστροφή στον… Άρη μιλώντας παράλληλα και για την μεγάλη συνεισφορά του Μίκαελ Ένινγκ στην ψυχολογία του.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Έλληνας μεσοεπιθετικός:
Αναφορικά με τη ζωή στο Κατάρ: «Είμαστε μια χαρά μαζί με τη σύζυγό μου. Η ζωή είναι ήρεμη. Δεν είναι όπως στο Ντουμπάι. Άλλο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, άλλο το Κατάρ. Μένουμε στην Ντόχα και σε 30 λεπτά με το αυτοκίνητο πηγαίνω στην προπόνηση της Αλ Κορ».
Το φαγητό;
«Η κουζίνα τους έχει πολλά μπαχαρικά. Ό,τι και να μαγειρέψουν βάζουν σκόρδο και κρεμμύδι».
Τι σου αρέσει και τι δεν αντέχεις;
«Μου αρέσει η ασφάλεια που υπάρχει. Δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Από την άλλη με έχει απογοητεύσει η ποιότητα του πρωταθλήματος. Δεν υπάρχει τακτική. Τα παιχνίδια είναι πολύ ανοικτά, λόγω αγωνιστικής αναρχίας. Έχουν και άλλη νοοτροπία. Δεν τη συναντάς στην Ευρώπη ούτε στη Σαουδική Αραβία. Και να χάσουν δεν τρέχει τίποτα. Πολλοί δεν έχουν πάθος, ποδοσφαιρικό εγωισμό, νοοτροπία πρωταθλητισμού. Δεν το ήξερα πριν έρθω. Τα γήπεδα είναι ωραία, αλλά ο κόσμος λιγοστός. Παρακολουθεί κυρίως από την τηλεόραση. Μαζεύει κόσμο μόνο η Αλ Σαντ που είναι ένα επίπεδο πάνω από όλες τις ομάδες. Η δική μας θα παλέψει και φέτος να σωθεί».
Πως είναι οι κλιματολογικές συνθήκες στους αγώνες;
«Το καλοκαίρι δεν μπορείς να παίξεις, γιατί έχει 40-45 βαθμούς θερμοκρασία. Μόνο σε γήπεδα με air condition μπορεί να διεξαχθεί αγώνας. Στην κανονική περίοδο από Οκτώβριο μέχρι Φεβρουάριο-Μάρτιο είναι καλά. Μπορεί να έχει και ψύχρα».
Πως διαχειρίζεται το Κατάρ το θέμα του κορωνοϊού;
«Αναλογικά με τον πληθυσμό είχαν πολλά κρούσματα και γι΄αυτό έκλεισαν για έξι μήνες τα πάντα. Πλέον δεν υπάρχει περιορισμός. Είναι όλα ανοικτά. Και η εστίαση. Απλώς ο κόσμος κυκλοφορεί με μάσκα. Βέβαια, όποιος έρχεται στη χώρα μπαίνει σε επταήμερη καραντίνα».
Τι σου λείπει περισσότερο από την Ελλάδα;
«Ε, οι φίλοι, οι συγγενείς και το ελληνικό φαγητό. Θα το πω και το ελληνικό ποδόσφαιρο και η ομάδα μου, ο Άρης».
Θα ήθελες να κλείσεις την καριέρα σου στον Άρη;
«Ναι. Θα το ήθελα. Οι άνθρωποι του Άρη με βοήθησαν να βγάλω τον καλύτερο εαυτό μου αγωνιστικά. Και τους ευχαριστώ πολύ. Νομίζω ότι μπόρεσα να δείξω παραπάνω πράγματα απ΄ότι στον Ολυμπιακό».
Ποια χώρα προτιμάς; Ελλάδα, Ιταλία, Σαουδική Αραβία (Αλ Αχλί) ή Κατάρ;
«Συνολικά προτιμώ την Ελλάδα. Ποδοσφαιρικά εννοείται την Ιταλία».
Πόσο διαφέρει η ζωή στο Κατάρ σε σχέση με τη Σαουδική Αραβία;
«Ίσως οι άνθρωποι στο Κατάρ να έχουν λίγο υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Επίσης, στη Σαουδική Αραβία δεν υπάρχει τουρισμός».
Τι κρατάς από τις προηγούμενες ομάδες σου;
«Έχουν ένα κοινό στοιχείο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι ισοδύναμες. Τον ανταγωνισμό και το πάθος για τη νίκη. Ο Ολυμπιακός είναι τεράστια ομάδα. Οι αγώνες στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι από τα μεγαλύτερα ορόσημα στην καριέρα μου. Απλώς μου έμεινε μία πικρία στο τέλος. Στην Τζέντα άρχισα να ζω κάτι πρωτόγνωρο. Να γνωρίζω διαφορετικούς ανθρώπους και άλλο επίπεδο ποδοσφαίρου. Η Κιέβο δεν ήταν δική μου απόφαση. Δεν θέλω να θυμάμαι. Με την Αλ Αχλί γνώρισα μία εντελώς διαφορετική κουλτούρα. Έκανε, όμως, πρωταθλητισμό όπως ο Ολυμπιακός. Ο Άρης είναι ίσως το καλύτερο κομμάτι μου. Έβγαλα στο χορτάρι ό,τι δεν είχα βγάλει».
Ποιος προπονητής σε έχει βοηθήσει περισσότερο;
«Ο Ερνέστο Βαλβέρδε ήταν σίγουρα ο καλύτερος προπονητής μου. Με βοήθησε αρκετά. Όπως και ο Φερνάντο Σάντος και ο Μίχαελ Ένινγκ. Ο Βαλβέρδε με συμβούλευε να πηγαίνω πιο κοντά στο γκολ. Δεν είχα αντιληφθεί τότε τη σημασία. Δεν θα ξεχάσω επίσης ότι μου έλεγε ΄΄γίνεσαι σημαντικός αν σκοράρεις το πρώτο ή το δεύτερο γκολ σε έναν αγώνα. Όχι το πέμπτο΄΄. Ο Ένινγκ με ανέβασε ψυχολογικά. Μου έδειξε εμπιστοσύνη και μου έδωσε ελευθερία στο γήπεδο. Από τον Σάντος δεν ξεχνώ την πειθαρχία. Τον θαύμαζα».
Ποια θέση προτιμάς; 10άρι ή winger;
«Δεξί winger. Είτε να κλείσω μέσα είτε να βγω προς τα έξω».
Μέσι ή Ρονάλντο;
«Εννοείται Μέσι. Υπερέχει με την μπάλα στα πόδια. Μπορεί να κάνει τα πάντα. Μπορεί να βάλει 50 γκολ και να δώσει 30 ασίστ τον χρόνο. Ο Ρονάλντο δεν μοιράζει τόσες ασίστ. Είναι τεράστιος κι αυτός, αλλά ο Μέσι μπορεί να ντριμπλάρει πέντε αντιπάλους και να δώσει ασίστ ή να πασάρει ανάμεσα από πέντε. Οι λεπτομέρειες τον κάνουν καλύτερο ποδοσφαιριστή».
Έχεις δύο συμμετοχές στην Εθνική με προπονητή τον Τζον Φαν΄τ Σιπ. Νιώθεις αδικημένος;
«Μπορώ να πω ότι νιώθω λίγο αδικημένος. Θα μπορούσα να είχα περισσότερο χρόνο συμμετοχής, αλλά και κλήσεις».
Θα καταφέρεις να είσαι στο Κατάρ και στο Μουντιάλ του 2022 με την Εθνική;
«Δεν πιστεύω ότι με έχει ξεγράψει ο κόουτς στην προσπάθεια για πρόκριση. Θα προσπαθήσω να επανέλθω. Είναι, πάντως, δύσκολο. Δεν συμπεριλαμβάνομαι τελευταία στις κλήσεις του».
Πολλοί υποστηρίζουν ότι αν ήσουν πιο κοντά στο γκολ θα μπορούσες να παίξεις σε τοπ ευρωπαϊκό κλαμπ. Είσαι ικανοποιημένος από τη διαδρομή σου;
«Δεν είμαι απόλυτα… Θα μπορούσα να φτάσω σε υψηλότερο επίπεδο. Θα συμφωνούσα με την παρατήρηση για το γκολ. Από την άλλη, όμως, είμαι ευχαριστημένος με όσα μου έδωσε ο Θεός. Πολλοί θα ήθελαν να αγωνιστούν στον Ολυμπιακό, στον Άρη, στην Ιταλία. Οπότε ευχαριστώ τον Θεό. Νιώθω ευλογημένος».
Είσαι 30 ετών. Έχεις κάποιο απωθημένο;
«Να παίξω και σε άλλο πρωτάθλημα εκτός από το ιταλικό. Με στενοχωρεί που δεν αγωνίστηκα για παράδειγμα σε Ισπανία ή Γερμανία».
Στα πρώτα σου βήματα ο χαρακτηρισμός «Μέσι της Ελλάδας» ανέβαζε την αυτοπεποίθηση ή πρόσθετε βάρος στα πόδια;
«Σε κολακεύουν αυτά. Ανεβάζεις την αυτοπεποίθηση, αλλά πρόσθετε και βάρος που δεν μπορούσα να το καταλάβω τότε. Ίσως είναι μία από τις ευθύνες μου».
Πιστεύεις ότι δούλεψες όσο έπρεπε;
«Ίσως αυτό να είναι μία άλλη ευθύνη μου. Δεν δούλεψα όσο θα έπρεπε. Βαθιά μέσα μου, πάντως, δεν πιστεύω ότι αυτό είναι ο λόγος που δεν έπαιξα σε υψηλότερο επίπεδο. Για παράδειγμα έχω δουλέψει στο κομμάτι του γκολ. Άλλο, όμως, η προπόνηση, άλλο ο αγώνας. Μπορεί να μη σου βγαίνει όσο και να το δουλέψεις. Είναι και τι χάρισμα έχεις».
Πως είναι ο Γιάννης Φετφατζίδης εκτός γηπέδου. Ποιες είναι οι προτιμήσεις σου σε μουσική, σινεμά;
«Μου αρέσει να περνάω την ώρα στο σπίτι. Με οικογένεια, σύζυγο, φίλους. Εντάξει το καφεδάκι θα προτιμήσω να το πιώ έξω. Μουσική ακούω ελληνικά. Από Σφακιανάκη μέχρι Μητροπάνο. Από ταινίες προτιμώ τρόμου».
Χόμπι;
«Πινγκ πονγκ. Ήμουν σε νεαρή ηλικία και στον Άρη Βούλας για δύο χρόνια».
Ποιος είναι ο κολλητός σου από το ποδόσφαιρο;
«Μιλάω με τα παιδιά του Άρη που είναι η προηγούμενη ομάδα μου. Κρατάω, όμως, καλή επαφή και με τον Αμίρ Κούρντι. Ήμασταν μαζί στην Αλ Αχλί στη Σαουδική Αραβία».
Πως κατάφερε η Δήμητρα να μαρκάρει έναν ποδοσφαιριστή με χάρισμα στην ντρίμπλα;
«Γιατί είναι αστυνομικός… Είχε έτοιμες χειροπέδες προτού ντριμπλάρω. Επίσης, είναι από το χωριό Κοντοβάζαινα της Τρίπολης. Από Κοντοβαζαινίτισσα και αστυνομικό δεν γλιτώνει κανένας».
Πηγή: Τα ΝΕΑ