Ο Σαλβίνι και όλοι οι άλλοι

Κορυφώνεται η βαθιά πολιτική κρίση στην Ιταλία με τον Ματέο Σαλβίνι να συνεχίζει να πιέζει για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη χώρα. Το αίτημά του, πάντως, βρίσκει σθεναρή αντίσταση με τη Δευτέρα να είναι μία κρίσιμη ημέρα για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.

Συνασπίζονται κατά της ακροδεξιάς;

Η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά, με τον… αέρα νίκης που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις, επιδιώκει να εκτοπίσει τον κυβερνητικό της εταίρο, τα Πέντε Αστέρια στοχεύοντας σε εκλογική νίκη που θα την αναδείξει ως κύρια πολιτική δύναμη εντός των τειχών.

Το σχέδιο του Σαλβίνι συναντά σθεναρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τη στήριξη των οποίων χρειάζεται η Λέγκα για να περάσει την ψήφο δυσπιστίας από τη Γερουσία.

Σα να μην έφτανε αυτό, τα Πέντε Αστέρια βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με την Κεντροαριστερά ώστε να βάλουν τέλος στα πλάνα του υπουργού Εσωτερικών.

Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας και πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε την Κυριακή ότι το να πάει η χώρα στις κάλπες τη στιγμή που πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του 2020 είναι «τρέλα».

Μιλώντας στην Corriere dela Sera ο Ρέντσι, που έχει ακόμη μεγάλο έρεισμα στην παράταξή του, απηύθυνε κάλεσμα για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης ζητώντας τη στήριξη κι άλλων κομμάτων από όλο το πολιτικό φάσμα.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτής θα είναι να κλείσει όλες τις τρύπες του προϋπολογισμού της χώρας, καθώς η Ιταλία, όπως αναφέρει το Reuters, αναζητά 23 δις. ευρώ για να αποφύγει την αύξηση της φορολογίας, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Γενάρη.

Παράλληλα στήριξε το αίτημα των Πέντε Αστέρων για μείωση του αριθμού  των βουλευτών και γερουσιαστών πριν από τις νέες εκλογές.

Από την πλευρά του ο Λουίτζι ντι Μάιο επίσης χαρακτήρισε την πυροδότηση κυβερνητικής κρίσης «χαζή και επικίνδυνη».

Παρά το γεγονός ότι το Δημοκρατικό Κόμμα και τα Πέντε Αστέρια έχουν μεγάλη απόσταση σε πολλά θέματα, αναλυτές κάνουν λόγο για επιχείρηση επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών με στόχο να μην αφήσουν τον Σαλβίνι να βγει νικητής από μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Άλλωστε, τα ποσοστά των Πέντε Αστέρων βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση εδώ και μήνες, ενώ η Λέγκα, κυρίως μέσω της λαϊκιστικής, αντιμεταναστευτικής ρητορικής του Σαλβίνι, ενισχύει τις επιδόσεις της. Το κόμμα του Λουίτζι ντι Μάιο έχει τις περισσότερες έδρες αυτή τη στιγμή, όμως η ακροδεξιά Λέγκα καταγράφει διπλάσια δύναμη στις δημοσκοπήσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών, πάντως, με τη βουλή κλειστή για διακοπές, πραγματοποιεί μία άτυπη προεκλογική καμπάνια στις ιταλικές παραλίες σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την «φιλολαϊκή» του περσόνα.

Ο Ματέο Σαλβίνι κατηγόρησε τους επικριτές του ότι προσπαθούν να κρατήσουν τις καρέκλες τους και να τον εμποδίσουν να γίνει πρωθυπουργός.

Η κρίσιμη συνεδρίαση της Δευτέρας και ο ρόλος του προέδρου της Δημοκρατίας

Παρά το… καλοκαιρινό διάλειμμα ο Ματέο Σαλβίνι έχει καλέσει όλους τους βουλευτές στη Ρώμη τη δευτέρα όπου προωθεί την ψήφο δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Κόντε, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης προτιμούν η διαδικασία να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, στις 19 – 20 Αυγούστου.

Την τελική απόφαση θα λάβουν οι ηγέτες της Γερουσίας, οι οποίοι συναντώνται τη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα.

Με βάση τους ιταλικούς κανόνες, μόνο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, έχει τη θεσμική δύναμη να διαλύσει το κοινοβούλιο και, προς το παρόν, δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει κάτι τέτοιο, ενώ τον Σεπτέμβρη θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες για τον προϋπολογισμό.

Αντιθέτως θα μπορούσε να δώσει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης από το υπάρχον κοινοβούλιο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.