ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΜΑΔΟΥΡΟ με τις ευλογίες Τραμπ UPD

 

Απίστευτες καταστάσεις λαμβάνουν χώρα στη Βενεζουέλα με τον πρόεδρο της Βουλής, την οποία ελέγχει η αντιπολίτευση, να αυτοανακηρύσσεται προσωρινός πρόεδρος της χώρας. Τον αναγνωρίζουν Τραμπ και άλλες χώρες. Τελεσίγραφο Μαδούρο προς την Ουάσιγκτον. Ο 35χρονος, πρόεδρος της Βουλής (Εθνοσυνέλευσης) την οποία ελέγχει η αντιπολίτευση προέβη σε αυτή την επιθετική κίνηση με τις ευλογίες των αντιπάλων του Ν. Μαδούρο, ενώ, η αναγνώριση από τις ΗΠΑ ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα, κάτι που δημιουργεί σκέψεις περί συντονισμένων κινήσεων εντός και εκτός της χώρας.

Αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος σε απευθείας μετάδοση

Από το πρωί δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν στους δρόμους του Καράκας, αλλά και σε άλλες πόλεις, κατά της κυβέρνησης Μαδούρο σε μία προσπάθεια να ανατρέψουν τον πρόεδρο της χώρας. Στενοί σύμμαχοι είναι, φυσικά, η Ουάσιγκτον, αλλά και χώρες όπως η Βραζιλία και η Κολομβία.

Κεντρικό πρόσωπο των ημερών είναι ο Χουάν Γουαϊδό, πρόεδρος της Βουλής της χώρας, ο οποίος έπραξε τα όσα είχε… υποσχεθεί τις προηγούμενες ημέρες και αυτοανακηρύχθηκε σήμερα σε προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, δηλώνοντας ότι θα κρατήσει το αξίωμα αυτό μέχρι να πραγματοποιηθούν εκλογές στη χώρα.

Ο 35χρονος βουλευτής ορκίστηκε μπροστά σε ένα πλήθος χιλιάδων υποστηρικτών του σε μία κίνηση ξεκάθαρα επιθετική απέναντι στον Νικολάς Μαδούρο και την κυβέρνησή του. Σημειώνεται ότι ο Μαδούρο έχει επανεκλεγεί για νέα θητεία στις εκλογές της 11ης Ιανουαρίου και ανέλαβε μόλις πριν από μερικές ημέρες εκ νέου τα καθήκοντά του. Την εκλογική του νίκη δεν αναγνωρίζει η αντιπολίτευση, η οποία δεν συμμετείχε στις εκλογές, ενώ πρόσφατα η Εθνοσυνέλευση (την οποία ελέγχει η αντιπολίτευση) χαρακτήρισε «παράνομο» τον πρόεδρο Μαδούρο.

«Το ξέρουμε ότι θα υπάρξουν συνέπειες. Για να μπορέσουμε να πετύχουμε και να επαναφέρουμε το Σύνταγμα της χώρας χρειαζόμαστε τη συμφωνία όλων του Βενεζουελάνων» πρόσθεσε ο 35χρονος πολιτικός.

Λίγη ώρα αργότερα ο Γουαϊδό απέστειλε γράμμα στις πρεσβείες της χώρας καλώντας το προσωπικό τους να αψηφήσουν τις όποιες εντολές από τον Νικολάς Μαδούρο.

Αναγνώριση και απειλές από την Ουάσιγκτον

Ο πρώτος που έσπευσε να αναγνωρίσει τον… νέο πρόεδρο της Βενεζουέλας ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ, με την κυβέρνησή του να ανακοινώνει ότι ο Χουάν Γουαϊδό είναι ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας, στη θέση του Μαδούρο.

Η Ουάσιγκτον είχε εδώ και αρκετό καιρό αφήσει υπόνοιες πως θα προβεί στη συγκεκριμένη κίνηση, ενώ εδώ και αρκετούς μήνες απεργάζεται σενάρια ανατροπής του Νικολάς Μαδούρο.

Στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλο το βάρος της οικονομικής και διπλωματικής δύναμης των ΗΠΑ για να ασκήσει πιέσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Βενεζουέλα» και ενθάρρυνε άλλες κυβερνήσεις στο δυτικό ημισφαίριο να αναγνωρίσουν επίσης τον Γουαϊδό.

«Σήμερα, αναγνωρίζω επισήμως τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γουαϊδό, ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση Τραμπ.

«Η Βουλή είναι είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος που έχει εκλεγεί από τον λαό της Βενεζουέλας. Συνεχίζουμε να καθιστούμε το παράνομο καθεστώς Μαδούρο απευθείας υπεύθυνο για όποιες απειλές και κινδύνους προκύψουν για την ασφάλεια των πολιτών της χώρας» αναφέρεται σε απειλητικό τόνο στην ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Αν ο Μαδούρο και οι φίλοι του επιλέξουν να απαντήσουν με βία – αν επιλέξουν να βλάψουν οποιοδήποτε μέλος της εθνοσυνέλευσης ή άλλους νόμιμους αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας βρίσκονται στο τραπέζι για τις ΗΠΑ αναφορικά με τις ενέργειες που θα λάβουν» ξεκαθάρισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε και άλλες χώρες του Δυτικού ημισφαιρίου να αναγνωρίσουν τον Γουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

AP Photo Αναγνωρίζουν κι άλλες χώρες

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση Τραμπ, Καναδός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Οτάβα σχεδιάζει να αναγνωρίσει και αυτή με την σειρά της τον Γουαϊδό ως νέο πρόεδρο της χώρας. Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Κρίστια Φρήλαντ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Μαδούρο «είναι πλέον μια εδραιωμένη δικτατορία» και τον κάλεσε να παραδώσει την εξουσία στη Βουλή της χώρας μέχρι να πραγματοποιηθούν νέες εκλογές.

Ο Λουίς Αλμάγκρο, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών «συνεχάρη τον Γουαϊδό, τον σημερινό πρόεδρο της Βενεζουέλας».

Την ίδια ώρα οι κυβερνήσεις Βραζιλίας, Κολομβίας, Παραγουάης, Χιλής, Γουατεμάλας και Εκουαδόρ αναγνώρισαν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ακολουθώντας την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.