ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ: Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΘΑ ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΙ για πάντα τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Ψεύδη που κατασκευάζει το Κρεμλίνο». Με αυτόν τον τρόπο χαρακτηρίζει στη σημερινή του συνέντευξη στα «ΝΕΑ» ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο τα όσα υποστήριξε ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφορικά με οικονομικά ανταλλάγματα που φέρεται ότι εξασφάλισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο από το Κίεβο για τη δημιουργία της Αυτοκέφαλη Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. «Η Ουκρανία θα ευγνωμονεί για πάντα τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τη Σύνοδο της Μητέρας Εκκλησίας για αυτή την ιστορική απόφαση» τονίζει ο ουκρανός πρόεδρος που αύριο θα συνοδεύει τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να του παραδοθεί ο Τόμος.

Κύριε Πρόεδρε, η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι γεγονός. Πώς το σχολιάζετε, όπως και την εκλογή του νέου προκαθημένου;

Πρόκειται για ένα επίτευγμα που αποτελούσε όνειρο για τους Ουκρανούς πάνω από 1.000 χρόνια, από τότε που αποκτήσαμε τη χριστιανική πίστη από τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης. Τώρα, για πρώτη φορά, έχουμε ανεξάρτητη Εκκλησία, αναγνωρισμένη από την Οικουμενική Ορθοδοξία, ίση μεταξύ ίσων.

Δεν υπάρχουν πολλά γεγονότα στην Ιστορία ενός κράτους τόσο σημαντικά όσο αυτό. Και συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Ως πραγματικός πιστός, είμαι πολύ χαρούμενος που το ζω, ως πολίτης και ως ηγέτης. Αυτό το ιστορικό γεγονός επιτρέπει σε εκατομμύρια ουκρανούς ορθόδοξους χριστιανούς να επιστρέψουν στην πανχριστιανική Θεία Κοινωνία, καθώς έπειτα από τις αποφάσεις της Αυτού Αγιότητας Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με την Οικουμενική Ορθοδοξία.

Η αυτοκεφαλία, δηλαδή η ανεξαρτησία, της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας ωθεί σημαντικά την ενότητα στη χώρα. Αφορά την πνευματική μας ανεξαρτησία και ελευθερία. Αποκαθίσταται η ιστορική δικαιοσύνη και αυτές τις ημέρες θα τις θυμόμαστε για πάντα. Κανείς δεν μπορεί πλέον να διχάσει τον λαό μου σε πιστούς που είναι αποδεκτοί και όχι. Υπάρχει μια αναγνωρισμένη Εκκλησία και όλοι μπορούν να είναι μέλη της. Η σημαντικότερη αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας που μόλις αποκαταστάθηκε είναι να ενώσει τους ορθόδοξους πιστούς στη χώρα μας.

Ως Πρόεδρος, θα έλεγα ότι η δημιουργία της ανεξάρτητης Εκκλησίας μας αποτελεί άλλη μια πράξη της κρατικής μας ανεξαρτησίας. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία δεν ήταν ποτέ θετική, υπό αυτούς τους όρους. Καλλιεργούσε τον διχασμό στη χώρα και ήθελε την υποταγή στη Μόσχα. Με τη νέα ανεξάρτητη Εκκλησία έχουμε πλέον την ιστορική ευκαιρία μεγαλύτερης ενότητας και αντοχής ως ένα ευρωπαϊκό χριστιανικό κράτος.

Θα συνοδεύσετε τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να του παραδοθεί ο Τόμος. Πώς αισθάνεστε για αυτό το ιστορικό γεγονός;

Είναι η υπέρτατη τιμή για μένα να μοιρασθώ αυτή την ιδιαίτερη στιγμή. Για όλο το ουκρανικό έθνος. Το απόγευμα της 6ης Ιανουαρίου 2019 θα καταγραφεί για πάντα στην Ιστορία του κράτους μας και της Ορθοδοξίας. Πρόκειται για μια στιγμή που διατρέχει τους αιώνες. Εκδήλωση της πνευματικής ανεξαρτησίας του ουκρανικού λαού, κάτι που ονειρεύονται γενιές και γενιές Ουκρανών.

Στις 15 Δεκεμβρίου ο νέος αρχιεπίσκοπος – Μητροπολίτης Επιφάνιος – εξελέγη από το Πανουκρανικό Ορθόδοξο Συμβούλιο. Παρότι έκανε πολύ κρύο, χιλιάδες από εμάς παραμείναμε στο κρύο επί αρκετές ώρες έντονης αναμονής. Εκείνο που μας ζέσταινε ήταν οι καρδιές μας και η προσμονή αυτού του μεγάλου γεγονότος. Ηταν πολύ συμβολικά τα όσα έγιναν στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, που χτίσθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια από τον Γιαροσλάφ τον Σοφό, γιο του ισαπόστολου πρίγκιπα Βολοντίμιρ του Βαπτιστή, ο οποίος έφερε τον χριστιανισμό από τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και βάφτισε τους Ρως του Κιέβου. Αυτές τις ημέρες μαζί με την Κωνσταντινούπολη αποκαθιστούμε την αλήθεια καθώς παραδίδεται στην Ουκρανία ο Τόμος. Προσβλέπω σε αυτή τη στιγμή, ως απόδειξη ότι η Ουκρανία κερδίζει την ίση θέση της στην οικογένεια των χριστιανικών κρατών. Με την  ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω την Αυτού Αγιότητα τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το ασύγκριτο κουράγιο, τη φροντίδα και την αποφασιστικότητά τους.

Οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας ενισχύονται με τον Τόμο. Πώς βλέπετε τις προσπάθειες της Αυτού Αγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου;

Η Ουκρανία θα ευγνωμονεί για πάντα τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τη Σύνοδο της Μητέρας Εκκλησίας για αυτές τις ιστορικές αποφάσεις. Εκανε το μεγάλο όνειρο των Ουκρανών πραγματικότητα, ένα θαύμα. Αυτό το θαύμα δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη σταθερή θέση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Χρησιμοποίησε το άνευ όρων δικαίωμά του να θεραπεύσει τις πληγές που προκλήθηκαν στην Ουκρανική Ορθοδοξία από αρκετούς αιώνες κυριαρχίας της Μόσχας.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.