Η Τουρκία θα στείλει απεριόριστο αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς καμία γραπτή συμφωνία, σε αντίθεση με άλλες χώρες

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε στις 5 Οκτωβρίου μια προεδρική πρόταση για τουρκικά στρατεύματα να υπηρετήσουν στο Κατάρ κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA που θα διεξαχθεί από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2022.

Ο αριθμός των στρατευμάτων και το πότε θα αναπτυχθούν αφήνονται στη διακριτική ευχέρεια του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ενώ καμία από τις προηγούμενες στρατιωτικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών που αναφέρεται από την κυβέρνηση στην πρόταση δεν αναφέρει στρατιωτικά στρατεύματα που υπηρετούν κατά τη διάρκεια τουρνουά ποδοσφαίρου ή παρόμοιας εκδήλωσης, η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι η πρόταση είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις ενός πρωτοκόλλου με τίτλο «Επιστολή προθέσεων σχετικά με τη Συνεργασία στην υλοποίηση Mega Event», από το 2019, που ρυθμίζει μόνο την ανάθεση της αστυνομικής δύναμης, η οποία θα είναι έτοιμη να επέμβει σε πιθανές διαδηλώσεις ή συμπλοκές μεταξύ χούλιγκαν.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία στέλνει στρατιώτες στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που περιλαμβάνει μόνο την αστυνομία. Εγκρίθηκε η προεδρική πρόταση στο τουρκικό κοινοβούλιο:

Click to access Katar-TBMM-asker.pdf

Στην πρόταση αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση του Κράτους του Κατάρ ζήτησε από τις φίλες και συμμαχικές χώρες να συνεισφέρουν με στοιχεία των ενόπλων δυνάμεων στο πλαίσιο της εν λόγω επιχείρησης [Ασπίδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου] και ζήτησε από τη χώρα μας [να συνεισφέρει στο ίδιο πλαίσιο] .

Εκτός από τη χώρα μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και το Πακιστάν συμβάλλουν στην Επιχείρηση Ασπίδας του Παγκοσμίου Κυπέλλου με στρατιωτικά στοιχεία». Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται πότε και σε ποιο βαθμό το Κατάρ ζήτησε στρατεύματα από την Τουρκία για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Πιστεύεται ότι οι ηγέτες των δύο χωρών, ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι και ο Πρόεδρος Ερντογάν, που συναντώνται συχνά, συζήτησαν το θέμα μεταξύ τους και ότι ο Ερντογάν συμφώνησε. Ο εξέχων Τούρκος ερευνητής δημοσιογράφος Adem Yavuz Arslan ισχυρίστηκε ότι ο τότε διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων Μετίν Μποστανόγλου έμαθε από τον ομόλογό του από το Κατάρ κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη Ντόχα τον Ιούνιο του 2022 ότι τουρκικά πολεμικά πλοία και πεζοναύτες θα υπηρετούσαν επίσης κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι χώρες που αναφέρονται στο μνημόνιο ως συμμετέχουσες στην επιχείρηση Ασπίδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου — Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ — έχουν ήδη υπογράψει διμερείς συμφωνίες με το Κατάρ και έχουν συμφωνήσει γραπτώς υπό τους οποίους θα αναπτυχθούν τα στρατεύματά τους και το προσωπικό ασφαλείας τους, τη νομική τους ασυλία από το Κατάρ αυστηρός νόμος της Σαρία και τα έξοδά τους κατά τη διάρκεια της αποστολής.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Κατάρ, το Κατάρ και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επρόκειτο να συνεργαστούν σε τεχνικές διευθετήσεις κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022, ανακοινώνοντας ένα μνημόνιο κατανόησης στις 5 Οκτωβρίου για το θέμα.

«Οι τεχνικές συμφωνίες αποσκοπούν στον εντοπισμό και τη διευθέτηση των ευθυνών που σχετίζονται με τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών και τη συμβολή των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην παροχή υποστήριξης στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022», δήλωσε το Υπουργείο Άμυνας της χώρας του Κόλπου.

Η Γαλλία θα στείλει ένα από τα τέσσερα E-3F Airborne Warning and Control Systems (AWACS) της Πολεμικής Αεροπορίας της, το οποίο μπορεί να παρακολουθεί εκατοντάδες στόχους εκτός από 191 χωροφύλακες μαζί με ναρκοπέδιο και σκυλιά ανιχνευτή. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενέκρινε στις 29 Ιουλίου 2022 τη διμερή συμφωνία που επιτρέπει στο στρατιωτικό προσωπικό να αναπτυχθεί στο Κατάρ κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Κείμενο της διμερούς συμφωνίας που ρυθμίζει το καθεστώς των γαλλικών στρατευμάτων στο Κατάρ:

Click to access l15b4755_rapport-fond-French-Parliament-report-FIFA-World-Cup.pdf

Τον Αύγουστο του 2022 το υπουργικό συμβούλιο του Πακιστάν ενέκρινε ένα σχέδιο συμφωνίας που επέτρεπε στην κυβέρνηση να παρέχει στρατιωτικά στρατεύματα για την ασφάλεια στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η περίληψη του υπουργικού συμβουλίου, που αναθεωρήθηκε από το Reuters, ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Κατάρ είχε ζητήσει βοήθεια σε πτυχές που σχετίζονται με την ασφάλεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ότι ο στρατός του Πακιστάν είχε προτείνει την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των κρατών για αυτόν τον σκοπό.

«Η συμφωνία στοχεύει να καθορίσει τις υποχρεώσεις των δύο μερών, τις ειδικές ειδικότητες και τον αριθμό του προσωπικού ασφαλείας που θα σταλεί από το Πακιστάν για να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις ασφάλειας και ασφάλειας», ανέφερε η περίληψη. Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης, τούρκοι βουλευτές της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν ότι δεν αναφέρεται προσωπικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πρωτόκολλο που είχε προηγουμένως εγκριθεί από το κοινοβούλιο, ρωτώντας τι είδους έκτακτο εθνικό συμφέρον είχε προκύψει για την αποστολή Τούρκων στρατιωτών όταν ζητήθηκε άδεια να σταλεί η αστυνομία προηγουμένως.

Η αντιπολίτευση ισχυρίστηκε ότι Τούρκοι στρατιώτες, όπως και αστυνομικοί, χρησιμοποιούνται ως ιδιωτικοί φρουροί ασφαλείας λόγω της στενής σχέσης του Ερντογάν με τον εμίρη του Κατάρ.

Ο Ünal Çeviköz του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) ισχυρίστηκε ότι, αντίθετα με ό,τι αναφέρεται στην προεδρική πρόταση, όλες οι εμπλεκόμενες χώρες —πλην του Πακιστάν και της Τουρκίας— θα στείλουν αστυνομικούς και χωροφύλακες ως δυνάμεις ασφαλείας και θα παράσχουν τεχνική και υποστήριξη πληροφοριών. αλλά δεν θα έχουν στρατιωτικό προσωπικό στο έδαφος, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ακόμη και το Μαρόκο, που έχει καλές σχέσεις με το Κατάρ, δεν στέλνει ούτε έναν στρατιώτη. Η πρόταση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και τέθηκε σε ισχύ στις 8 Οκτωβρίου.

Το Κατάρ και η Τουρκία βρίσκονται σε στενή συνεργασία τα τελευταία χρόνια. Κύκλοι της τουρκικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν και ο Αλ Θάνι είναι στην πραγματικότητα επιχειρηματικοί εταίροι.

Οι επικριτές συχνά ισχυρίζονται ότι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των εργοστασίων και των εταιρειών στην Τουρκία που αγόρασαν πρόσφατα επιχειρηματίες του Κατάρ είναι η οικογένεια Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τζιάνι Ινφαντίνο, πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (FIFA) στη Νέα Υόρκη στις 21 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ότι θα παρευρεθεί στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου και πόζαρε για μια φωτογραφία με μια μπάλα δώρου με όνομα σε αυτό.

Click to access Turkey_Qatar_riot_police_agreement.pdf

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.