O φόβος της… παράστασης νίκης

Εάν υπάρχει κάτι που… ενώνει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σ’ αυτές τις εκλογές είναι ένας κοινός φόβος – ο φόβος της παράστασης νίκης. Κατά μία εκδοχή είναι ο δείκτης των δημοσκοπήσεων που δεν διαψεύδεται ποτέ, κατά μία άλλη είναι απλώς το απόλυτο εργαλείο χειραγώγησης που χρησιμοποιούν (όσες τουλάχιστον εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν) οι εταιρίες μέτρησης της κοινής γνώμης.

Στις συγκεκριμένες εκλογές όμως το πρόβλημα είναι πως η παράσταση νίκης δεν αποτελεί έναν απλό, αξιόπιστο ή μη, δημοσκοπικό δείκτη αλλά τον «διαμορφωτή κλίματος» που έβγαλε η ίδια η κάλπη μετά βίας πριν από έναν μήνα: Είναι το ρεύμα νίκης που έδωσε στην ΝΔ η διαφορά των 9,5 μονάδων στις ευρωεκλογές και το οποίο στην τελευταία δημοσιευμένη μέτρηση, εκείνη της Metron Analysis για το Βήμα της Κυριακής ανέβασε την παράσταση νίκης στο 82% υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κοινώς, με βάση τουλάχιστον τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, περισσότεροι από 8 στους δέκα ψηφοφόρους ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης και προτίμησης θεωρούν δεδομένη την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου κι αυτό δεν είναι καλό ούτε για τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για τη ΝΔ η επικράτηση κλίματος «κλειδωμένης» νίκης και χαλαρής ψήφου τη μεθεπόμενη Κυριακή, μπορεί να θέσει σε μείζον κίνδυνο τον στόχο για αυτοδυναμία. Εξ ου και η απειλή αυξημένης αποχής και χαλαρότητας προσμετράται σοβαρά από την Πειραιώς – εξ ου και οι προειδοποιήσεις Μητσοτάκη στα στελέχη του να μην σπεύδουν να ράψουν «υπουργικά κοστούμια», όπως και τα αλλεπάλληλα μηνύματα Θεοδωρικάκου ότι «η κάλπη το πρωί της 7ης Ιουλίου θα είναι άδεια».

Η αποτροπή της αποχής είναι ο πρώτος άξονας της τακτικής της ΝΔ στη μάχη να πάρει νίκη με αυτοδυναμία. Ο δεύτερος είναι να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους από τα όμορα σχήματα της «δεξιάς πολυκατοικίας», δηλαδή από τη Χρυσή Αυγή και την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Αυτή ήταν η πραγματική στόχευση της δήλωσης Μητσοτάκη πως «θα είναι πολύ σημαντικό για τη δημοκρατία και τη χώρα να μείνουν εκτός Βουλής το κόμμα του κ. Βελόπουλου και η Χρυσή Αυγή» και στην ίδια κατεύθυνση έσπευσε να συνδράμει χθες – κατόπιν συγκεκριμένου σχεδιασμού, σύμφωνα με τις πληροφορίες – και ο Γιώργος Καρατζαφέρης προτρέποντας το υπερδεξιό εκλογικό σώμα να προτιμήσει ΝΔ: «Καλύτερα ο Μητσοτάκης να καταπιεί ένα μαγκάλι με αναμμένα κάρβουνα» δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης στον Σκάι αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεργασίας της ΝΔ και του – πολιτικού του τέκνου – Κυριάκου Βελόπουλου, για να προσθέσει ότι «ο άνθρωπος δεν κάνει» και να διαχωρίσει το… επίπεδό του από εκείνο του Άδωνι και του Βορίδη.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πλευρά, η ηττοπάθεια και μια ενδεχόμενη χαλαρή ψήφος στις 7 Ιουλίου είναι ο μεγάλος αντίπαλος στο δύσκολο εγχείρημα είτε της ανατροπής, είτε της ανάσχεσης της αυτοδυναμίας της ΝΔ.

Όλη η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα είναι εστιασμένη σε δύο μέτωπα – αφενός στην κινητοποίηση των 600.000 ψηφοφόρων που τον Σεπτέμβριο του 2015 είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και στις 26 Μαίου δεν πήγαν καν στις κάλπες και, αφετέρου, στην προσέλκυση ψηφοφόρων που στις ευρωεκλογές επέλεξαν είτε το ΚΚΕ και το ΚΙΝΑΛ, είτε το κόμμα Βαρουφάκη.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια δύσκολη μεν, αλλά με στοιχεία πολιτικού ρεαλισμού. Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανέβει σε επίπεδα άνω του 80%, ενώ η τελευταία μέτρηση της Alco για το Open έδειξε πως το κυβερνών κόμμα δέχεται ήδη ένα ποσοστό 11% όσων στις 26 Μαίου ψήφισαν ΚΚΕ, ενώ έχει αξιοσημείωτες εισροές και από το ΚΙΝΑΛ αλλά και από το MEΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι βολές Τσίπρα κατά  Βαρουφάκη τον οποίον χαρακτήρισε «συστημική υποψηφιότητα», αλλά και η διαρκής, κατηγορηματική διαβεβαίωση του πρωθυπουργού πως το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αναστρέψιμο δείχνει πως αυτή η τακτική θα συνεχιστεί μέχρι τέλους.

Η έκβασή της δεν είναι δεδομένη, στην Κουμουνδούρου έχουν πλήρη επίγνωση του ότι η άμεση προοπτική της εξουσίας κινητοποιεί πιο εύκολα την κομματική βάση απ’ ό,τι το στοίχημα μιας μείζονος εκλογικής ανατροπής – πόσο μάλλον για έναν μη βαρύ και «επαγγελματικό» κομματικό μηχανισμό όπως αυτός του ΣΥΡΙΖΑ -, ταυτόχρονα όμως γνωρίζουν πως η μόνη επιλογή είναι η ακύρωση της ισχύουσας «παράστασης νίκης». Και σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα εστιάσουν όλες οι κινήσεις και τα μηνύματα του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στις 13 μέρες που απομένουν έως τις εθνικές κάλπες…

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.