«Κλειδώνει» το ραντεβού Μητσοτάκη – Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο – Ανοιχτή η ατζέντα της συνάντησης

«Κλειδωμένη» θα πρέπει να θεωρείται η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και το μόνο που έχει μείνει να διευκρινιστεί είναι η ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, ο πρωθυπουργός είπε πως μόνο για μία διμερή συζήτηση και μάλιστα με ατζέντα εφ’ όλης της ύλης θα πήγαινε στην Ουάσινγκτον χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνει την ημερομηνία. Αρκέστηκε να πει βέβαια πως θα είναι πίσω για το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για προγραμματισμό του στις 5 ή 6 Απριλίου.

Όπως μετέδωσε το Mega, σε ερώτηση σχετικά με την ατζέντα της συνάντησης, ο πρωθυπουργός απάντησε πως είναι ανοιχτή. Ερωτηθείς αν επηρεάζει την συνάντηση το ότι επίκεινται οι αμερικανικές εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά.

Στο μεταξύ κυβερνητικές πηγές σχολίασαν πως «Δεν έχουμε λάβει ακόμα καμία επιβεβαίωση για καμία ημερομηνία». Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 το θέμα είναι τυπικό και αναφέρουν πως ένα email είναι να φτάσει στην Αθήνα για την συγκεκριμένη επίσκεψη η οποία θα πραγματοποιηθεί είτε στις 4 είτε και στις 3 Απριλίου. Πάντως, βέβαιο είναι πως στις 4 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο η επετειακή εκδήλωση για την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά συνάντηση του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο καθώς η πρώτη πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 με τον Ντόναλντ Τραμπ και η δεύτερη τον Μάιο του 2022 με τον Τζο Μπάιντεν. Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, στην συνάντηση θα γίνει μία επισκόπηση του άριστου επιπέδου των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, θα τεθούν επί τάπητος και οι περιφερειακές εξελίξεις καθώς και ο εν εξελίξει ελληνοτρουρκικός διάλογος. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε ο ΑΝΤ1, μαζί με τον πρωθυπουργό θα είναι ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Νωρίτερα σήμερα (13/3), ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος έδωσε το «παρών» στο συνέδριο «city hub events» που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη, αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις αποκάλυψε πως: «Στις 4 Απριλίου ο (Έλληνας) Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Οβάλ γραφείο και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο, νομίζω ‘’Μπαϊντενόπουλο’’. Είναι ‘’Μπαϊντενόπουλος’’, εάν πας σε άλλα μέρη στην Ελλάδα είναι Μπιλίλας σε άλλα μέρη της Ελλάδας είναι ‘’Μπαϊντενόπουλος’’ τι να σου πω… Όμως να σου πω, πως ο Πρόεδρος της Αμερικής αγαπάει τους Έλληνες και αγαπάει την Ελλάδα πάρα πολύ, να το ξέρετε και στεκόμαστε δίπλα σας πάντοτε», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει τον περασμένο Ιανουάριο στις ΗΠΑ, ωστόσο νόσησε από γρίπη και έτσι το ταξίδι αναβλήθηκε.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.