ΝΔ:Αντιμέτωπη με την αλήθεια του προσφυγικού

Η ΝΔ που απέδιδε τις προσφυγικές ροές στο… ΣΥΡΙΖΑ, ανακάλυψε εσχάτως ότι οφείλονται σε γεωπολιτικούς λόγους. Σήμερα στο εξωτερικό υιοθετεί τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα, που πρώτος είχε αναδείξει το προσφυγικό ως ευρωπαϊκό ζήτημα. Πλην όμως έχει ήδη φροντίσει τους δύο μήνες διακυβέρνησης να διαχειριστεί με ανευθυνότητα την κατάσταση και να επιδεινώσει τις συνθήκες. Η κυβέρνηση υποτίμησε το πρόβλημα, μετέφερε τη μεταναστευτική πολιτική στο υπ. Προστασίας του Πολίτη, περιορίζοντάς την σε επίπεδο καταστολής τύπου Όρμπαν, και αρνήθηκε να προχωρήσει έγκαιρα σε σχεδιασμό, αλλά, αντίθετα, εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της φρόντισε να διακόψει και το πρόγραμμα αποσυμφόρησης των νησιών.

Όταν αντιλήφθηκε το μεγάλο αδιέξοδο και τη διάψευση της ανέξοδης ρητορικής της ως αντιπολίτευση, εμφανίστηκαν διάφοροι ακραίοι για να εκτοξεύσουν ρατσιστικές κορώνες, όπως ότι το μεταναστευτικό είναι απλώς “θέμα ασφάλειας” ή γραφικότητες όπως  ότι πρόκειται για “εισβολείς που πρέπει να απωθηθούν” ή επιθέσεις στον Ερντογάν, που πάντως δεν απουσίαζε τα προηγούμενα χρόνια. Όμως αυτή η στρατηγική των φωτοβολίδων, απλώς κερδίζει χρόνο καθώς ούτε οι ρατσιστικές επιθέσεις σε πρόσφυγες, ούτε οι σαλβινικές εξυπνάδες μπορούν να “ξορκίσουν” ή να αποκρύψουν το σοβαρό πρόβλημα.

Στον αντίποδα, αυτοί που πρέπει να χειριστούν το θέμα πολιτικά αποφεύγουν τις δηλώσεις ενώ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κρατά μυστική τη λίστα με τα στρατόπεδα όπου αναμένεται να διοχετευτεί αριθμός προσφύγων για την αποσυμφόρηση των νησιών. Όμως σε κάθε επαρχία της Βόρειας Ελλάδας, που διαθέτει ένα ανενεργό στρατόπεδο, κινητοποιούνται ήδη αυτοδιοικητικοί και άλλοι παράγοντες προκειμένου να αποτρέψουν την εγκατάσταση ή να εκδώσουν ψηφίσματα. Πρόκειται για τους ίδιους που μέχρι πρόσφατα εκτόξευαν ρατσιστικές απειλές αλλά τώρα θα τους “λουστεί” η ίδια η ΝΔ, που υποκινούσε τις αντιδράσεις συστηματικά.

Η κυβέρνηση φαίνεται σοκαρισμένη, αντιλαμβανόμενη τόσο το πρόβλημα όσο και την ελαφρότητα με την οποία το αντιμετώπισε μέχρι σήμερα. Όμως όσο και αν κάνει “καθυστερήσεις” ή προσπαθεί να καλύψει με επικοινωνιακά τρικ την πραγματικότητα, εγκλωβισμένη σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, σύντομα θα έρθει αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις αλλά και το μίσος που καλλιέργησε για χρόνια. Εξάλλου, όπως δείχνουν τα μηνύματα, ακολουθεί ένα “θερμός” χειμώνας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.