Θεσσαλονίκη: Στον αέρα το χρονοδιάγραμμα για το μετρό

Στον αέρα βρίσκεται το χρονοδιάγραμμα παράδοσης της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρεται σε επιστολής της κατασκευάστριας κοινοπραξίας με ημερομηνία 9 Αυγούστου, απόσπασμα της οποίας δημοσιεύει το ypodomes.com, ο προγραμματισμός του έργου έχει ανατραπεί λόγω του σταθμού «ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ».

Σημειώνει μάλιστα προς την απελθούσα διοίκηση ότι «οι δηλώσεις σας στον Τύπο ότι το έργο θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει το 2020, παρά το γεγονός ότι γνωρίζετε και έχετε επί μακρόν ενημερωθεί από τον ανάδοχο ότι αυτό πλέον είναι τεχνικώς αδύνατον, δεν ευσταθούν».

Οι λόγοι της καθυστέρησης

Στην επιστολή αναφέρονται τρεις λόγοι που καθιστούν αδύνατο τον προσδιορισμό του χρόνου ολοκλήρωσης του έργου.

Συγκεκριμένα αναφέρονται:

1.Επανειλημμένες καθυστερήσεις στον σχολιασμό και έγκριση των μελετών σιδηροδρομικής επιδομής, παροχής ισχύος έλξης, παροχής μέσης τάσης και διανομής χαμηλής τάσης καθώς και τροχαίου υλικού που έχουν οδηγήσει σε αδυναμία ορθής διαχείρισης από μέρους του αναδόχου των σχετικών πόρων του.

2.Περαιτέρω, σημαντική είναι και η καθυστέρηση που έχει σημειωθεί από την ολοκλήρωση του ανασχεδιαμσού του σταθμού ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, λόγω της ανάγκης επανασχεδιασμού του σταθμού, λόγω των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στη βόρεια και νότια πρόσβαση αυτού, και της διατήρησης μέρους των αρχαιοτήτων στην βόρεια περιοχή. Μάλιστα υποστηρίζεται ότι καθυστέρησε 18 μήνες η κατασκευή της πλάκας μεσοπατώματος λόγω του επανασχεδιασμού (από 1.2.17 κατέστη δυνατό στις 3.7.18).

3.Αδυναμία να αποφασιστεί η τεχνική λύση στο σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Μέχρι σήμερα, αναφέρεται, δεν έχει ληφθεί από την Α.Μ. ουδεμία απόφαση σχετικά με την κατασκευή του επανασχεδιασμένου σταθμού, παρότι έχουν παρέλθει περίπου 2 έτη από την κοινοποίηση των αρχικών αποφάσεων.

Ολοκληρώνοντας, η κοινοπραξία ρίχνει την αποκλειστική ευθύνη στην απελθούσα διοίκηση και υποστηρίζει πως λόγω των παραπάνω θα υπάρξουν επιβαρυντικές επιπτώσεις στις αποκλειστικές τμηματικές προθεσμίες του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος καθώς και στη συνολική προθεσμία του έργου «τα οποία τα γνωρίζετε εδώ και καιρό παρά τα όσα αβάσιμα ι’σχυρίζεσθε σχετικά μέσω διαφόρων δημοσιευμα΄των στον τύπο».

Παρατάσεις και αποζημιώσεις

Η κοινοπραξία προαναγγέλλει μάλιστα αίτημα παράτασης «μόλις οριστικοποιηθούν οι εγκρίσεις των μελετών (…) μόνο τότε θα είναι δυνατόν να συνταχθεί ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα. Τέλος σημειώνεται το δικαίωμα αποζημίωσης «για την ανόρθωση κάθε ζημίας που υφιστάμεθα από την υπαίτια και αντισυμβατική συμπεριφορά σας».

Σιμόπουλος: Δυστυχώς δικαιώνομαι

“Δυστυχώς δικαιώνομαι για μία ακόμη φορά για το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος με αφορμή την επιστολή του εργολάβου προς την “Αττικό Μετρό ΑΕ”.

“Εδώ και πάνω από 4 χρόνια “κρούω τον κώδωνα του κινδύνου” και επισημαίνω πως η Αττικό Μετρό με την διοίκησή της επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχει επί της ουσίας απωλέσει τον έλεγχο του έργου”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

“Η πιο πρόσφατη επιστολή της αναδόχου κοινοπραξίας (με ημερομηνία 9 Αυγούστου) αποδεικνύει πως ο προγραμματισμός του έργου της βασικής γραμμής έχει πλήρως ανατραπεί επειδή η Αττικό Μετρό καθυστερεί παρατεταμένα να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις, ενώ δεν λαμβάνει αποφάσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό του σταθμού Βενιζέλου.

Μάλιστα για τον σταθμό Βενιζέλου δεν έχει ληφθεί καν απόφαση κατασκευής του επανασχεδιασμένου σταθμού παρότι πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από τότε που το Δ.Σ. της Αττικό Μετρό αποφάσισε την εκπόνηση πρόσθετων μελετών ώστε να γίνουν οι προκαταρκτικές εργασίες κατασκευής με τις αρχαιότητες κατά χώρα.

Αφού δεν έχει ληφθεί απόφαση κατασκευής, δεν έχει οριστικοποιηθεί το κατασκευαστικό αντικείμενο και δεν έχει συμβασιοποιηθεί, το συμπέρασμα είναι ότι η κατασκευή του συγκεκριμένου σταθμού παραμένει στον “αέρα”.

Επί της ουσίας, όλο το έργο βρίσκεται στον “αέρα”, καθώς δεν ευσταθεί το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης, που μέχρι τώρα μας ανακοίνωνε η διοίκηση της Αττικό Μετρό, ενώ το μέλλον της Βενιζέλου είναι άδηλο με κίνδυνο να έχουμε εκεί “Ούτε Μετρό, ούτε Αρχαία”.

Απαιτούνται επείγουσες και άμεσες πρωτοβουλίες από την νέα διοίκηση της Αττικό Μετρό και κυρίως χρειάζεται οι Θεσσαλονικείς να μάθουν επιτέλους αξιόπιστα και με διαφάνεια πότε θα λειτουργήσει το Μετρό με τη Βενιζέλου.

Τα ψέματα για το Μετρό τελείωσαν…”

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.