Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ λέει «όχι» στο erga omnes

Aντίθετος σε μια ονομασία erga omnes δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ, το γραφείο του Ιβάνοφ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Η στάση του προέδρου Ιβάνοφ είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση, έναντι όλων (erga omnes)».

Η δήλωση Ιβάνοφ έρχεται λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ, στην οποία έκανε λόγο για κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά όχι τελική.

Σημειώνεται ότι, οι δύο πλευρές δηλώνουν αισιοδοξία, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι τα τελευταία μέτρα της διαπραγμάτευσης είναι ακόμη μπροστά.

Ειδικότερα, στο κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθεί να επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, εξού και από την ελληνική μεριά προτιμούν να διατηρούν χαμηλούς τόνους και επαναλαμβάνουν πως υπάρχουν ακόμη βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για «ουσιαστικά κλεισμένη συμφωνία», ωστόσο κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο Tvxs.gr, εξέφραζαν επιφυλάξεις για το κατά πόσο έχει νόημα να πραγματοποιηθεί επαφή Τσίπρα-Ζάεφ, στο βαθμό που δεν έχουν εκπληρωθεί οι συγκεκριμένοι όροι. «Επικοινωνία είναι δεδομένο πως θα υπάρξει, αλλά μόνο εφόσον υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδος» ανέφεραν χαρακτηριστικά. Πάντως πληροφορίες που κυκλοφορούν στα Σκόπια αναφέρουν πως η επικοινωνία Ζάεφ με Τσίπρα δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και εντός των επόμενων 24ωρων

Σε κάθε περίπτωση, στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές, που μίλησαν στο Tvxs.gr, τόνιζαν πως δεν υπάρχει σε καμιά περίπτωση χρονική πίεση, προκειμένου να καταλήξουν οι δυο πλευρές σε συμφωνία. «Ορίζοντας είναι η επίτευξη μιας καλής συμφωνίας, όχι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία» σημείωναν με νόημα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.