Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα είναι λύτρωση για τη χώρα (Aκούστε την κοινή ραδιοφωνική συνέντευξη του)

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση πραγματοποίησε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης σε κοινή ραδιοφωνική συνέντευξη του σε Ράδιο Θεσσαλονίκη, FM 100, Focus fm και τους δημοσιογράφους Στέφανο Διαμαντόπουλο, Βασίλη Κοντογουλίδη και Δημήτρη Βενιέρη, με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις επιλογές του σε όλα τα κυβερνητικά πεδία, από την εξωτερική πολιτική, έως και τη  οικονομία και την ανεργία.

Παράλληλα επανέλαβε για μια ακόμα φορά την εκλογική ετοιμότητα του κόμματος για τις επερχόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, επισημαίνοντας μάλιστα και την εύρυθμη εσωκομματική λειτουργία στο «γαλάζιο» στρατόπεδο.

«Δίχασε η κυβέρνηση στο Σκοπιανό»

Μιλώντας για τη διαχείριση του Σκοπιανού, είπε πως άνοιξε πρόωρα το θέμα χωρίς αραγές εθνικό μέτωπο, κατηγορώντας Τσίπρα και Κοτζιά για μυστικές διαπραγματεύσεις χωρίς να ενημερώσουν την αντιπολίτευση

«Δίχασαν τους πολίτες, δεν έχουν κανέναν σεβασμό σε ανησυχίες των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι το κόμμα του κατέκρινε την τακτική αυτή της κυβέρνησης

«Από την πρώτη στιγμή επιβάλαμε την σωστή εθνική γραμμή στη χώρα και αυτή είναι ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε οποιδήποτε συζήτηση εάν δεν συζητηθεί το θέμα του αλυτρωτισμού και της συνταγματικής αναθεώρησης», είπε χαρακτηριστικά.

«Η θέση μας απηχεί τη θέση της ελληνικής κοινωνίας και επαναλαμβάνω ότι δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει δεχθεί καμία πίεση για το θέμα και έχει ξεκαθαρίσει στο ΕΛΚ  ποια είναι η θέση της ΝΔ για το ζήτημα. «Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να δέχεται πιέσεις για ένα θέμα που βρίσκεται στον πυρήνα της εξωτερικής της πολιτικής», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Φορολογικός συντελεστής στο 9% για τα χαμηλά εισοδήματα

Σχολιάζοντας τα εργασιακά ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι παραμένει πρόβλημα η πολύ μεγάλη ανεργία, λέγοντας πως ομάδες όπως οι μακροχρόνια άνεργοι είναι σε πιο δυσχερή θέση από τους χαμηλόμισθους.

Ο ίδιος τόνισε ότι έχει ήδη εξαγγείλει πρόγραμμα αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας, με  τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, μέσα από τις ιδιωτικές επενδύσεις.

«Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έχει ήδη υπογράψει το τέταρτο μνημόνιο, έχει ήδη δεχθεί ήδη μείωση συντάξεων από 2019 και μείωση αφορολογήτου από το 2020», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας ότι αυτό είναι το κόστος που εξακολουθεί να πληρώνει η χώρα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η χώρα θα βρεθεί σε καθεστώς αυξημένης μεταμνημονιακής επιτροπείας, με τον ίδιο να επισημαίνει την πρόταση τους για  1000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί και φορολόγηση με συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ

«Η δέσμευση για χαμηλό φορολογικό συντελεστή ισχύει ασχέτως με το τι θα πετύχουμε για το αφορολόγητο, ξεκαθάρισε, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα φύγει με κάποιο τρόπο, είναι κυβέρνηση σε αποδρομή με την εικόνα ενός θλιβερού πρωθυπουργού στη Μυτιλήνη».

Παράλληλα τόνισε ότι θα ζητήσει χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για να νησιά που έχουν προσβληθεί από το προσφυγικό, «είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί αλλά θα το διεκδικήσω».

«Το κράτος έχει πλαδαρέψει»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος και ότι η μονιμότητα προστατεύεται συνταγματικά ξεκαθαρίζοντας ότι μια πολιτική δημοσίων απολύσεων δεν συμφέρει την κυβέρνηση.

«Το κράτος έχει πλαδαρέψει επί ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Μητσοτάκης  λέγοντας πως έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα άχρηστων δομών, ενώ είπε πως οι μετακλητοί υπάλληλοι θα φύγουν την επόμενη μέρα της διακυβέρνησης της ΝΔ.

Μιλώντας για το γραφείο πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως «εάν η πολιτική του πρωθυπουργού εξαντλείται σε ένα διακοσμητικό γραφείο με επικεφαλής μια κυρία που κάνει ενδιαφέρουσες αναρτήσεις» , τότε δεν υπάρχει λόγος να διατηρηθεί το εν λόγω γραφείο.

«Η Βόρεια Ελλάδα θα είναι πιο ωφελημένη εάν υπήρχε ένα σύστημα ψηφιακής διακυβέρνησης ώστε οι επιχειρηματίες να μπορούν α μιλάνε με τις κεντρικές υπηρεσίες χωρίς να κατεβαίνουν στην Αθήνα», τόνισε.

Μάλιστα αιχμηρό ήταν το σχόλιο του για τον ΟΑΣΘ, λέγοντας πως με το νέο καθεστώς πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, ασκώντας ωστόσο κριτική και για το προηγούμενο μοντέλο διοίκησης του Οργανισμού.

Σε ερώτηση για την ΕΡΤ και το κλείσιμο της επί κυβέρνησης Σαμαρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον και όχι για το παρελθόν και όλοι έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας.

«Η χώρα χρειάζεται δημόσια τηλεόραση αλλά όχι τηλεόραση ως μέσο κυβερνητικής προπαγάνδας. Το τέλος της ΕΡΤ θα μειωθεί στο μισό, ας κάνει τα κουμάντα της η ΕΡΤ και ας λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό», είπε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας πως επί διακυβέρνησης του ίδιου η ΕΡΤ θα έχει την απαραίτηση ανεξαρτησία της όπως τα μοντέλα των δημόσιων τηλεοράσεων στο εξωτερικό.

Ακόμα ξεκαθάρισε ότι κανένας δεν θα χάσει τη δουλειά του, ωστόσο επισήμανε ότι εάν σε μια υπηρεσία καθαριότητας η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα αποδώσει τότε πρέπει να γίνει. «Δεν θα προχωρήσουμε σε πρόσληψη επιπλέον προσωπικού», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι «πρώτα θα δημιουργήσουμε πλούτο στην ελληνική οικονομία και μετά θα τον μοιράσουμε ανάλογα»

«Λύτρωση οι εκλογές»

Σχολιάζοντας το πολιτικό σκηνικό ο κ., Μητσοτάκης τόνισε ότι η μεγάλη ζημιά στη χώρα έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015, με το καταστροφικό όπως είπε δημοψήφισμα και τον πρωθυπουργό «να κάνει μια πιρουέτα», όπως είπε.

«Είμαστε περήφανοι που κρατήσαμε τη χώρα στη Ευρώπη, γιατί με τις δικές μας ψήφους έγινε αυτό», είπε ενώ σημείωσε ότι οι περικοπές των συντάξεων και η μείωση του αφορολογήτου δεν υπήρχαν σε αυτό το πρόγραμμα.

«Δεν πρόκειται να συμβεί μια καθαρή έξοδος. Αυτό είναι βρώμικο ψέμα. Υπάρχουν ήδη ψηφισμένα μέτρα για 2019 και 2020 και αυξημένη μεταμνημονιακή επιτήρηση», ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να εφαρμόσει το τριετές πρόγραμμα που ψηφίστηκε. «Εάν δεν είχε ψηφιστεί η χώρα θα ήταν Βενεζουέλα», είπε χαρακτηριστικά.

Επανάλαβε ακόμα ότι η στάση της ΝΔ είναι σωστή και ότι το αίτημα για εκλογές είναι ορθό, «εάν ερχόταν νωρίτερα η ΝΔ τότε ενδεχομένως να πετυχαίναμε την καθαρή έξοδο», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτή η κυβέρνηση όσο μένει βλάπτει τα συμφέροντα του τόπου», ενώ χαρακτήρισε λύτρωση τις εκλογές για τη χώρα.

Καμία πρόταση σε Γκάλη

Ερωτώμενος για δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για πρόταση στον Νίκο Γκάλη να μπει στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ , σημείωσε αρχικά ότι ανήκει στη γενιά των Ελλήνων που μεγάλωσαν με τον Νίκο Γκάλη, έκανα κοπάνα για να έρθω Θεσσαλονίκη να δω τον Άρη στο Αλεξάνδρειο», είπε χαρακτηριστικά.

«Ουδεμία πρόταση έγινε  στον Νίκο Γκάλη. Εκτίμησα την επιλογή του για μη ενασχόληση με τα πολιτικά», είπε ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει μεγάλη ανανέωση στα ψηφοδέλτια, «εάν κάποιοι προεξοφλούν μια θέση στο ψηφοδέλτιο πρέπει να το ξανασκεφτούν», είπε.

Τέλος σημείωσε ότι το κόμμα του και ο ίδιος έκανε πολύ καλά που θα διενεργήσουν εσωκομματικές εκλογές  στις 13 Μαΐου, σεβόμενοι του καταστατικό του κόμματος.

Έκκληση στην Τουρκία

Όσον αφορά την ένταση στα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης είπε πως χρειάζονται τρεις λέξεις για τη στάση μας απέναντι στην Τουτρκία: ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και ενότητα του λαού.

«Κάνω έκκληση στην Τουρκία να σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να συνυπάρχουμε με την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εκδήλωσε την αμέριστη εμπιστοσύνη στην αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων «που μας κάνουν να αισθανόμαστε σίγουροι και υπερήφανοι», όπως είπε

Αλλαγή το εκλογικού νόμου

Μιλώντας για το πολιτικό περιβάλλον της χώρας μετά τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι «δεν ξέρω τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν θα βρεθεί στην αντιπολίτευση αλλά θα είναι δύσκολη η μετάβαση στα έδρανα της αντιπολίτευσης».

«Δεν θεωρώ τον ΣΥΡΙΖΑ συμμέτοχο στην ανάταξη της χώρας», είπε ενώ ξεκαθάρισε ότι και με αυτοδυναμία θα επιδιώξει τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις.

Ακόμα τόνισε ότι δεν έχει αυταπάτες για το πώς θα αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά, λέγοντας πως δεν φοβάται ότι θα αντιμετωπίσει αντίστοιχα προβλήματα. Όπως ο κ. Τσίπρας που «δεν μπορεί να κινηθεί στην ελληνική επικράτεια εάν δεν έχει μαζί του μεγάλη αστυνομική δύναμη», είπε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι ο ίδιος δεν θα εξαπατήσει τον ελληνικό λαό, λέγοντας  μετρημένα πράγματα.

«Θα αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο την επόμενη μέρα. Η απλή αναλογική είναι καταστροφή για την αυτοδιοίκηση και την κεντρική πολιτική σκηνή», τονίζοντας ότι η δική του πρόταση θα είναι τέτοια ώστε να εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα. «Θα υπάρχει μπόνους αλλά με άλλη λογική από ό,τι σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.