Ερευνητές της Microsoft αποκάλυψαν ποια είναι τα 40 επαγγέλματα που είναι πιο ευάλωτα στον αυτοματισμό από την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Η λίστα περιλαμβάνει: μεταφραστές, δημοσιογράφους, πολιτικούς επιστήμονες, συγγραφείς και ιστορικούς – επαγγέλματα που σχετίζονται με την επεξεργασία κειμένων, την πληροφόρηση και την επικοινωνία.
Με βάση μια ανάλυση περισσότερων από 200.000 ανώνυμων συνομιλιών με το Bing Copilot, οι ερευνητές κατέταξαν τα επαγγέλματα σύμφωνα με αυτό που αποκαλούν «Δείκτη Εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης».
Δείχνει πόσο συχνά και αποτελεσματικά οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα chatbots για να εκτελούν τυπικές εργασίες σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα, όπως η γραφή, η αναζήτηση πληροφοριών, η διδασκαλία και η παροχή συμβουλών.
Το υψηλό ποσοστό υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης σημαίνει ότι ο αυτοματισμός θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας – όχι μόνο αντικαθιστώντας ανθρώπους, αλλά και ενισχύοντας την παραγωγικότητα, κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει στις εταιρείες να προσλάβουν λιγότερους εργαζόμενους.
Δεν απειλούνται μόνο τα προαναφερθέντα επαγγέλματα, αλλά και οι διαχειριστές, οι πωλητές και οι ειδικοί εξυπηρέτησης πελατών – τομείς όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει την λεκτική επικοινωνία με τους πελάτες.
Μόνο στις ΗΠΑ, αυτά τα τρία επαγγέλματα παρέχουν θέσεις εργασίας σε σχεδόν 4 εκατομμύρια ανθρώπους.
Ποια επαγγέλματα αντέχουν
Ωστόσο, ορισμένα επαγγέλματα εξακολουθούν να θεωρούνται ανθεκτικά στον αυτοματισμό.
Πρόκειται κυρίως για τεχνικά και βιομηχανικά επαγγέλματα που απαιτούν πρακτικές δεξιότητες: χειριστές βυθοκόρων, χειριστές κλειδαριών και γεφυρών, χειριστές μονάδων επεξεργασίας λυμάτων, καθώς και οδοντίατροι, βοηθοί χειρουργών και νοσηλευτές.
Επαγγέλματα με χαμηλή ευπάθεια περιλαμβάνουν πλυντήρια πιάτων, στεγαστές, αποστολείς και ταριχευτές.
Είναι ενδιαφέρον ότι η κατάταξη περιελάμβανε επίσης απροσδόκητα επαγγέλματα: για παράδειγμα, ραδιοφωνικούς παρουσιαστές και μοντέλα.
Αν και φαίνεται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα μπορέσει να τα αντικαταστήσει, ορισμένες μάρκες χρησιμοποιούν ήδη δημιουργημένες εικόνες σε διαφημιστικές καμπάνιες και οι bloggers δημιουργούν τους δικούς τους κλώνους Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ενώ οι συγγραφείς τονίζουν ότι η υψηλή εφαρμοσιμότητα δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα αντικατασταθούν πλήρως, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι οι άνθρωποι ενδέχεται να μην είναι απαραίτητοι για τις περισσότερες εργασίες στο μέλλον.