ΚΟΥΡΔΟΙ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: “ΘΑ βάλει σε κίνδυνο την ασφάλεια στην Ευρώπη”

“Οι δύο συμπρόεδροι του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, ο Ριάντ Νταράρ και ο Ιλχάμ Άχμεντ, αναμένονται την Παρασκευή (21.12.2018) στο Παρίσι”, είπε ο Ίσα, ο εκπρόσωπος της Ροζάβα, της αυτόνομης ομοσπονδίας που διοικείται από τους Κούρδους της Συρίας.

Η γαλλική προεδρία επιβεβαίωσε ότι οι δύο Κούρδοι ηγέτες της Συρίας θα γίνουν “δεκτοί”, χωρίς να διευκρινίσει αν θα συναντηθούν με τον Γάλλο πρόεδρο ή με τον υπουργό Εξωτερικών.

Το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο είναι το πολιτικό σκέλος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), της αραβο-κουρδικής συμμαχίας και αιχμή του δόρατος στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, που στηρίζεται από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Συρία – Ισλαμικό Κράτος: Ο ρόλος του Ερντογάν και ο Τραμπ

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις απειλές της Τουρκίας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη χώρα και τη διευθέτηση της κρίσης, είπε ο Χάλεντ Ίσα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “θα προσπαθήσει με κάθε μέσο να καταλάβει αυτήν την περιοχή (σ.σ. που ελέγχεται από τους Κούρδους) και θα θέσει σε κίνδυνο τους κατοίκους αλλά, κυρίως, την ασφάλεια στην Ευρώπη”, υποστήριξε ο Ίσα, εννοώντας ότι στην περίπτωση που δεχτούν επίθεση από την Τουρκία οι Κούρδοι θα εγκαταλείψουν τον αγώνα τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η Γαλλία “συμμερίζεται την ανησυχία των κουρδοαραβικών δυνάμεων”, σημείωσε η γαλλική προεδρία, η οποία ζητά “διευκρινίσεις” από την Ουάσινγκτον για το πώς και πότε θα γίνει η αποχώρηση των ΗΠΑ.

Για το Παρίσι, υπάρχουν “μηνύματα που είναι δύσκολο να ερμηνευτούν” στην “αιφνιδιαστική απόφαση” του Τραμπ, ο οποίος μοιάζει “ολοένα και περισσότερο απομονωμένος στη διεθνή σκηνή και στη λήψη των αποφάσεών του”. Μακρόν σε Τραμπ για τον πόλεμο στους τζιχαντιστές

“Θα πρέπει να περιμένουμε για να μάθουμε το χρονοδιάγραμμα και τους όρους” της αποχώρησης ώστε να καθοριστεί ποιο θα είναι το μέλλον του διεθνούς συνασπισμού, τον οποίο διευθύνουν οι ΗΠΑ. “Θα εργαστούμε ώστε να μην είναι υπάρξουν καταστρεπτικές συνέπειες” πρόσθεσε η γαλλική προεδρία, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τηλεφώνησε το βράδυ της Τρίτης (18.12.2018) στον Αμερικανό ομόλογό του, αφού πληροφορήθηκε από “επαφές στους κόλπους της αμερικανικής διπλωματίας” ότι ο Τραμπ ετοιμαζόταν να ανακοινώσει την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συρία.

Εξήγησε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι “η εκστρατεία εναντίον του ΙΚ δεν έχει τελειώσει” και ότι “δεν πρέπει να επιδεικνύουμε χαλαρότητα” αλλά “να λαμβάνουμε υπόψη μας όλες τις συνέπειες που θα υπάρξουν για τους συμμάχους μας στο πεδίο της μάχης και γενικότερα για το συριακό ζήτημα”….

Πηγή: https://www.newsit.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.