Δραστικές αποφάσεις από το Φανάρι για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε, σήμερα Πέμπτη, την αναστολή του ισχύοντος Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και τη σύνταξη νέου Συντάγματος.

Παράλληλα, αποφάσισε την απομάκρυνση του μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου και τη μετάθεσή του στη Μητρόπολη Σάρδεων στη Μικρά Ασία και όρισε Πατριαρχικό Επίτροπο τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Ο κ. Ευάγγελος είχε εκλεγεί Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης στις 12 Απριλίου του 2003.Επίσης, επέβαλλε την ποινή της αργίας στον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο μέχρι τα Χριστούγεννα από κάθε ιεροπραξία, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Θείας Λειτουργίας.

Το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει ως εξής:

«Σήμερον, Πέμπτην, 8ην Οκτωβρίου 2020, τρίτην ημέραν των εργασιών αυτής του τρέχοντος μηνός, η Αγία και Ιερά Σύνοδος ησχολήθη, μεταξύ άλλων, διεξοδικώς με θέματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και εθεώρησεν εκθέσεις του οικείου Αρχιεπισκόπου Σεβ. κ. Ελπιδοφόρου, έλαβε δε τας εξής αποφάσεις:

α) ανέστειλε την ισχύν του Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής με την προοπτικήν συστάσεως μικτής Επιτροπής εξ αντιπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής προς σύνταξιν νέου τοιούτου.β) επέβαλε τω Σεβ. Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθοδίω την ποινήν της αργίας μέχρι της Εορτής των Χριστουγέννων διά τα εις α υπέπεσε κανονικά παραπτώματα.γ) μετέθεσε τον Σεβ. Μητροπολίτην Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελον εις την Ιεράν Μητρόπολιν Σάρδεων και ώρισε Πατριαρχικόν Επίτροπον εν τη ουτωσί χηρευσάση Επαρχία Νέας Ιερσέης τον Αρχιεπίσκοπον Αμερικής κ. Ελπιδοφόρον.

Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου»

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.