Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Ακόμα χωρίς παράγραφο για την Τουρκία το προσχέδιο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για τη στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας, με την Κύπρο να έχει ακόμη στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής, το “όπλο” του βέτο σε κυρώσεις στην Λευκορωσία, αν δεν ληφθεί απόφαση για τις κυρώσεις που αφορούν την Άγκυρα.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων των 27 δεν περιέχει ακόμη παράγραφο για την Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότιαναμένεται να γίνει λίγη ώρα πριν το σημερινό δείπνο των 27 ηγετών.

Το προσχέδιο πάντως περιλαμβάνει ωστόσο περιοριστικά μέτρα κατά της Λευκορωσίας, αναφορά σε άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων κατά του Ναβάλνι και ζητήματα που αφορούν τη σχέση ΕΕ – Κίνας.

Reuters: Κυρώσεις κατά της Άγκυρας ή βέτο, επιμένει η Κύπρος

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Κύπριο διπλωμάτη, μεταδίδει πως η Λευκωσία επιμένει να ασκήσει βέτο για τη λήψη απόφασης κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας, εάν δεν υπάρξει αυστηρότητα και κυρώσεις έναντι της Άγκυρας.

“Για να αποδεσμεύσουμε τον φάκελο της Λευκορωσίας, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και επί των δικών μας προτάσεων επίσης”» ανέφερε η ίδια πηγή, σύμφωνα με το skai.gr.

 

“Φαντάζομαι ότι θα γίνει μακρά συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν αποκλείω ότι μπορεί τελικά να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, αλλά αυτή τη στιγμή, δεν θα πόνταρα σε μια ευτυχή έκβαση”, πρόσθεσε ο Κύπριος διπλωμάτης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.