Οι Κούρδοι ετοιμάζονται να πεθάνουν πολεμώντας μετά την εγκατάλειψη Τραμπ – Οι Ισραηλινοί τον αποκαλούν «ανήθικο»

Με το ρητό «οι Κούρδοι δεν έχουν φίλους παρά μόνο τα βουνά», απαντάνε πλέον όλο και περισσότεροι Κούρδοι μιντιακοί ακτιβιστές στην απόφασή του Ντόναλντ Τραμπ να πάρει τον αμερικανικό στρατό από τη Συρία. Οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ο δημοκρατικός στρατός που πολέμησε ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος απελευθερώνοντας τη μισή Συρία, φαίνεται να εγκαταλείπεται στην οργή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει προαναγγείλει ότι θα τους επιτεθεί για να τους συντρίψει.

Με μια απόφαση που αιφνιδίασε Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Πεντάγωνο και έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια τόσο στο εσωτερικό του ρεπουμπλικανικού κόμματος, αλλά και στο Ισραήλ, με ισραηλινές ιστοσελίδες να ασκούν σκληρή κριτική στον Αμερικανό πρόεδρο, ο πλανήτης και κυρίως οι σύμμαχοι των ΗΠΑ παρακολουθούν άναυδοι την εγκατάλειψη του «αξιόπιστου συμμάχου», όπως αποκαλούσαν οι Αμερικανοί τους Κούρδους, στη σφαγή που τους επιφυλάσσει ο Ερντογάν.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την απόφαση Τραμπ να τα μαζέψει και να φύγει από τη Συρία, ισχυριζόμενος ότι το Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε, κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται να φύγουν από τη χώρα εάν δεν αποχωρούσε πρώτα το Ιράν, που το Ισραήλ θεωρεί απειλή για την ύπαρξή του κι εάν δεν κατέληγαν οι φατρίες της Συρίας σε ειρηνευτική συμφωνία.

Τώρα οι Κούρδοι σκάβουν χαρακώματα, αποφασισμένοι να πεθάνουν υπερασπιζόμενοι τη γη τους, απέναντι στα οθωμανικά ασκέρια του Ερντογάν και στους τζιχαντιστές μισθοφόρους τους.

Το Ισραήλ, που νόμιζε ότι είχε βρει ένα λαό σύμμαχο στην περιοχή, μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσει, αφού ο Ερντογάν προετοιμάζεται για τη μεγάλη σφαγή των Κούρδων, πριν στραφεί για να «απελευθερώσει» τα Ιεροσόλυμα.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή αισθάνονται ανασφαλείς, αφού –όπως έγραψε η ισραηλινή Haaretz– «η αμερικανική αποχώρηση από τη Συρία δείχνει ότι η Ουάσιγκτον είναι σύμμαχος, αλλά μέχρι ενός σημείου».

Σε άλλο άρθρο γνώμης στη Haaretz, η απόφαση του Τραμπ αποκαλείται «ανήθικη». «Το μεγάλο ψέμα του Ντόναλντ Τραμπ στη Συρία θα γυρίσει για να κυνηγήσει την Αμερική», γράφει η ισραηλινή εφημερίδα.

Αλλά και η Jerusalem Post γράφει ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συρία, μπορεί να ρίξει την περιοχή στο χάος και χαρακτηρίζει την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή «δίχως τιμή».

Οι Ισραηλινοί αισθάνονται ότι εγκαταλείπονται από τις ΗΠΑ έρμαια στην απειλή του Ιράν, που συγκεντρώνει στρατεύματα στο έδαφος της Συρίας, αν και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου διαβεβαιώνει ότι το Ισραήλ έχει τη στρατιωτική ισχύ για να αντισταθεί.

Με μια απόφαση του ο Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε δύο αφοσιωμένους συμμάχους του.

Τους Κούρδους στην οργή των Τούρκων και των Ιρανών και τους Ισραηλινούς στην οργή των Ιρανών και των Τούρκων.

Η Μέση Ανατολή παραδίδεται στο χάος. Στο έλεος των Τούρκων, των Ιρανών και των Ρώσων. Ο δυτικός πολιτισμός καταρρέει στο προκεχωρημένο του φυλάκιο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.