Ουρές Τούρκων σε ανταλλακτήρια και χρυσοχοεία, προκειμένου να ξεφορτωθούν το πληθωριστικό νόμισμα!

Κάθε μέρα σχεδόν παρατηρείται και νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα, η οποία πέφτει τα τελευταία λεπτά με ταχύτατους ρυθμούς! Συγκεκριμένα, σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρεί από το πρωί η τουρκική λίρα, με την κατρακύλα να επιταχύνεται από την ώρα που άνοιξαν τα τουρκικά ανταλλακτήρια συναλλάγματος.

Η ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα επιδεινώθηκε στις 7,4642 λίρες ανά δολάριο και μάλιστα σε μια μέρα κατά την οποία οι αμερικανικές αγορές θα παραμείνουν κλειστές λόγω αργίας.

Οι ίδιοι οι πολίτες της γείτονος ενισχύουν την υποχώρηση της τουρκικής λίρας, καθώς, λόγω της διαρκούς υποτίμησής της, κάνουν ουρές σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος και χρυσοχοεία για να ξεφορτωθούν το πληθωριστικό νόμισμα και να διασφαλίσουν την επιβίωση των οικογενειών τους.

Η τάση αυτή φάνηκε και στις επίσημες ανακοινώσεις για το εμπορικό έλλειμμα του Αυγούστου, το οποίο ήταν τριπλάσιο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, καθώς οι Τούρκοι προέβησαν σε αγορές-ρεκόρ χρυσού.

Σε μελέτη που δημοσίευσε το ΔΝΤ, επισημαίνεται ότι χώρες με ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όπως η Τουρκία, των οποίων το νόμισμα πιέζεται και κράτη όπου τα συναλλαγματικά διαθέσιμα έχουν εξαντληθεί, όπως στη γείτονα, αντιμετωπίζουν αυξημένο ρίσκο φυγής επενδυτών.

 

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.