Πώς ο Ν.Τραμπ κατάφερε να «πάρει κεφάλι» στις δημοσκοπήσεις έναντι του Τ.Μπάιντεν

Η προέλαση του Αμερικανού Ντόναλντ Τραμπ στις δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου και η πρώτη ανατροπή της πρωτιάς του γηραιού και άρρωστου υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζον Μπάιντεν στην δημοσκόπηση του Fox News έδειξε ότι στις ΗΠΑ η κούρσα των εκλογών μόλις τώρα αρχίζει.

Οι σφυγμομετρήσεις το 2016 είχαν προβλέψει σωστά ότι η Χίλαρι Κλίντον θα κέρδιζε τη λαϊκή ψήφο πανεθνικά, αλλά όχι την μεταστροφή της τελευταίας στιγμής των ψηφοφόρων στις πολιτείες – κλειδιά υπέρ του Τραμπ, ενώ υποτίμησαν και την υποστήριξη που έλαβε από τους λευκούς ψηφοφόρους.

Σε αντίθεση με την εκλογική μάχη του 2016, ελάχιστοι αμφιβάλλουν πλέον ότι ο Τραμπ μπορεί να επανεκλεγεί.

Όπως σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές, ο Ν.Τραμπ κερδίζει τους νέους ψηφοφόρους από την τάξη των λευκών εργαζομένων, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία των Αμερικανών που δεν ασκούν γενικώς το εκλογικό τους δικαίωμα σε πολιτείες – κλειδιά, ενώ πολλοί εμπιστεύονται περισσότερο τον ένοικο του Λευκού Οίκου για τη διαχείριση της οικονομίας και θεωρούν ότι είναι πιο ικανός από τον Τ.Μπάιντεν για να οδηγήσει τις ΗΠΑ στην ανάκαμψη μετά τον κορωνοϊό.

Η έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού το αργότερο την 1η Νοεμβρίου θα ήταν οπωσδήποτε κάτι πολύ θετικό για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι το Κολέγιο των Εκλεκτόρων μπορεί να αποτελέσει ατού για τον Τραμπ, δεδομένου ότι παρέχει ένα πλεονέκτημα σε μικρότερες Πολιτείες (που γέρνουν περισσότερο προς τους Ρεπουμπλικανούς) έναντι των μεγάλων.

Κι αυτό αποδείχθηκε και το 2016 όταν η Χίλαρι Κλίντον απέσπασε 2,8 εκατ. περισσότερες ψήφους, αλλά τελικά νίκησε ο Τραμπ χάρη στο γεγονός ότι κέρδισε τις κρίσιμες μάχες στης Πολιτείες-κλειδιά και πήρε τους εκλέκτορες που έπρεπε στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων…

Όχι τόσο η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά η συνεπακόλουθη ύφεση, είναι το βασικό θέμα που απασχολεί τους Αμερικανούς ενώ οι ταραχές που ακολούθησαν στον θάνατο του Τ,Φλόιντ από υπερβολική αστυνομική βία, τελικά λειτούργησαν υπέρ του Ν.Τραμπ.

Οι Ρεπουμπλικανοί επιχείρησαν στη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου έδειξαν όμως ότι το θέμα της οικονομίας μπορεί να εξελιχθεί στο δυνατό τους «χαρτί», καθώς η ανεργία μειώθηκε μέσα σε δύο μήνες από το 25% στο 10% και πέφτει συνεχώς!

Όπως καταγράφουν μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία των ΗΠΑ σημειώνεται ανατροπή στις δημοσκοπήσεις, με τον Ντόναλντ Τραμπ να ανεβάζει την δημοφιλία του στο σύνολο των πολιτών μετά την ολοκλήρωση των συνεδρίων των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών τον Αύγουστο όπου είχε αρχίσει να κλείνει με βήμα ταχύ την ψαλίδα.

Έτσι σύμφωνα με δημοσκόπηση σήμερα του Fox News οι Αμερικανοί πολίτες εγκρίνουν με ποσοστό 52% τις πολιτικές του νυν Αμερικανού προέδρου ενώ σε μια ακόμα σημαντική ερώτηση το 42% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι εγκρίνει τον Ν.Τραμπ και συναισθηματικά ως «άνθρωπος κατανόησης»

Να σημειώσουμε ότι το υψηλότερο ποσοστό του Ν.Τραμπ ήταν το Σεπτέμβριο του 2019 με 53% ενώ το μεγαλύτερο που είχε λάβει ο Μ.Ομπάμα επί προεδρίας του (και χωρίς την φοβερή για την ανθρωπότητα κρίση του κορωνοϊού) είχε φτάσει 52% μόνο για μία φορά.

Πριν από λίγες ημέρες η JP Morgan ενημέρωσε τους επενδυτές της ότι οι πιθανότητες νίκης του Ντόναλντ Τραμπ έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με το σημείωμα του στρατηγικού αναλυτή Μάρκο Κολάνοβιτς, οι πιθανότητες νίκης του Τραμπ τοποθετούνται πλέον από τις εταιρείες στοιχήματος κοντά στο 50% για πρώτη φορά από τη στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Σύμφωνα με τον Κολάνοβιτς, o οποίος θεωρείται  ο γκουρού των αναλυτών της αγοράς και ο άνθρωπος που είχε προβλέψει τη νίκη Τραμπ το 2016, η  αύξηση των πιθανοτήτων του Τραμπ οφείλεται στην στροφή της κοινής γνώμης αναφορικά με τις ταραχές σε Ουισκόνσιν και Πόρτλαντ.

Επιπρόσθετα, κεντρικό ρόλο το επόμενο διάστημα θα παίξει η πορεία της πανδημίας και το αποτέλεσμα των ενδεχόμενων ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο υποψηφίους.

Όπως επισημαίνεται οι ψηφοφόροι δίνουν ανακριβείς απαντήσεις στις δημοσκοπήσεις που τεχνητά να ανεβάζουν το ποσοστό του Μπάιντεν κατά 5-6%! 

«Οι επενδυτές πρέπει να τοποθετηθούν λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες πιθανότητες επανεκλογής Τραμπ», σημειώνει η JP Morgan σε ανάλυσή της.

Όσο για τους αμερικανούς εργοδότες από τους κολοσσούς έως τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ο Ν.Τραμπ είναι «καλά νέα» σε αντίθεση με τον Τ.Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μείωσε τους φόρους για τις επιχειρήσεις, δίνοντας κίνητρα πρόσληψης εργαζομένων και δημιουργώντας συνθήκες εκρηκτικής ανάπτυξης, ενώ αύξησε τα κρατικά έσοδα και έδωσε δύναμη στην βιομηχανία των ΗΠΑ, με δασμολόγηση εισαγωγών από Κίνα και ΕΕ. 

Ο Τραμπ είναι η ασφαλής  επιλογή για μια κρίσιμη μάζα λευκών ψηφοφόρων και ιδιοκτητών επιχειρήσεων.

Μάλιστα και σε μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής φαίνεται να γίνετε μεγάλη ανατροπή και στην πολιτεία της Μινεσότα μια καθαρά Δημοκρατική πολιτεία από το 1972 που λόγω της άναρχης πλέον κατάστασης (οι κοινωνίες έχουν στραφεί πλέον ανοιχτά κατά των Δημοκρατικών δημάρχων) που έχει βρεθεί ο κόσμος από τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις υπάρχει πλέον ισχυρό ρεύμα προς τον Ν.Τραμπ που μπορεί να κερδίσει και αυτή.

Ο Τραμπ όπως αναφέρουν πολλοί αναλυτές τρέχει με αντίπαλο μόνο την άποψη των πολιτών για το πόσο γρήγορα μπορούν να επιστρέψουν στις εργασίες του και όχι με τον Τ.Μπάιντεν που θεωρούν ότι τόσα χρόνια δεν έχει ακόμα καταλάβει πως “τρέχει” μια ελεύθερη οικονομία.

Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι ακόμα και στους μαύρους ψηφοφόρους ο Ν.Τραμπ ανέβασε το ποσοστό αποδοχής του στο 24% από το 15% ενώ στους ισπανόφωνους έχει φτάσει στο 30% (μέσα σε μόλις 20 ημέρες) με ανοδική πορεία καθώς ο κόσμος θέλει καλές δουλειές και κοινωνική τάξη που βλέπουν ότι δεν μπορούν να βρουν στην παράταξη του Τ.Μπάιντεν.

Και οι Αμερικανοί δεν ξεχνούν ότι στις αρχές του περασμένου Μαρτίου ο Ν.Τραμπ πέτυχε ιστορικό χαμηλό στην ανεργία των ΗΠΑ, ένα επίτευγμα που ανατράπηκε από τον κορωνοϊό, αλλά δεν αναιρέθηκε συνολικά.

Στο μεταξύ ο Ντόναλντ Τραμπ, ως ο υποψήφιος του «Νόμου και της Τάξης» κατάφερε να συνδέσει τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς με τις ταραχές που ξέσπασαν στη διάρκεια στις διαδηλώσεις υπέρ των μαύρων και κατά της Αστυνομίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα μεγαλύτερα ορόσημα στην ατζέντα μέχρι την αναμέτρηση του Νοεμβρίου, είναι τα ντιμπέιτ των Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν στις 29 Σεπτεμβρίου στο Κλίβελαντ του Οχάιο, στις 15 Οκτωβρίου στο Μαϊάμι και μία εβδομάδα αργότερα στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.