Λαοθάλασσα στο Μινσκ με αίτημα την παραίτηση του Λουκασένκο

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την Κυριακή τα περίχωρα της προεδρικής κατοικίας στο Μινσκ, αψηφώντας τα πολύ αυστηρά μέτρα της αστυνομίας, καθώς απαιτούν από τον πρόεδρο Λουκασένκο να παραιτηθεί.

Οι δυνάμεις καταστολής της αστυνομίας προχώρησαν σε χρήση σπρέι πιπεριού και γκλομπ για να διαλύσουν το πλήθος, ενώ προχώρησαν και σε δεκάδες συλλήψεις.

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε μεγάλες πόλεις σε ολόκληρη τη Λευκορωσία, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Απ’ αυτές η πιο πολυπληθής έγινε στο Μινσκ, όπου σύμφωνα με τον επικεφαλής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna, προσέλκυσε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους.

AP Photo/TUT.by

«Αυτή η θάλασσα ανθρώπων δεν μπορεί να σταματήσει με στρατιωτικό εξοπλισμό, κανόνια νερού, προπαγάνδα και συλλήψεις. Οι περισσότεροι Λευκορώσοι θέλουν μια ειρηνική αλλαγή εξουσίας και δεν θα κουραστούμε να το απαιτούμε», δήλωσε η Μαρία Κολενσόβα, ηγέτιδα του Συμβουλίου Συντονισμού που συστάθηκε από την αντιπολίτευση για να προσπαθήσει να οργανώσει διάλογο με τον 66χρονο Λουκασένκο για μετάβαση της εξουσίας.

Οι διαμαρτυρίες εναντίον του Λουκασένκο με κατηγορίες για νοθεία στις εκλογές μπήκαν στην πέμπτη εβδομάδα τους. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν τον τελευταίο μήνα, μετά τις εκλογές.

Πρόκειται για άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις τόσο σε μέγεθος όσο και σε διάρκεια για τη χώρα, την οποία κυβερνά ο Λουκασένκο από το 1994.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.